Gasztronómia,  Könyvajánló,  Szakácskönyv

Dr. Andrási Nóra – Mindenmentes

dsc_0112-01.jpegA Mindenmentes című szakácskönyvről rengeteg pozitív visszajelzést hallottam az utóbbi években, szóval elég nagy reményeket fűztem hozzá. Mindenképpen hiánypótló mű a magyar piacon, egyre többen élnek ugyanis ilyen-olyan ételintoleranciával, nem beszélve azokról, akiknek többől is kijutott a „jó”. Mindezek mellett a Mindenmentes vegánoknak és 160 grammos diétát tartóknak is ideális lehet, tekintve, hogy sem állati eredetű dolgok, sem cukrok, sem fehérlisztek nincsenek a hozzávalók között. Engem szerencsére csak a 160grammos diéta és enyhe mértékű laktózérzékenység érint, és végignézve a könyv receptjeit, borzasztóan örülök ennek, nem egyszerű ugyanis mindenmentesen étkezni, sem anyagilag, sem időbeli ráfordítás szempontjából.

Az eddig kipróbált szakácskönyveknél kiemeltem, hogy könnyen beszerezhető, viszonylag egyszerű hozzávalókból dolgoznak. Sajnos a Mindenmentesre ez nem feltétlenül igaz: a legegyszerűbb recepteknél is átlagosan 2-3 fajta liszt szükséges és egyik sem a sarki boltban kapható fajta. Nyilván egy gluténérzékeny ember erre fel van készülve, én nem voltam.
A receptek egyébként nagyon tetszenek, sok olyan étel van benne, ami láttán felcsillant a szemem és mindenképp fogok tenni velük egy próbát (akár módosítva is egy kicsit az összetevőket).
Mindjárt az elején nagyon hasznos dolgokat találunk: magtejek, vajak, tejszínek, és sajtok készülhetnek a konyhánkban, elég egyszerűen. Én ehhez lusta vagyok, de tényleg egyszerű és nagyobb fogyasztás mellett sokkal költséghatékonyabb is magunknak készíteni az ilyesmit.

Összesen hat fejezet található a könyvben:

Házilag – A fent említett magtejek, magvajak, joghurt, tejszín, stb. + kétféle kenyér.
Útravalók – Müzlik, kekszek, muffinok.
Vendégvárók – Pástétomok, kencék, krémek.
Hétköznapokon – Gyorsabban elkészíthető főételek (levesek, raguk, stb.)
Hétvégékre  – Pepecselősebb főételek (levesek, egytálételek, raguk)
Desszertek – Sütik, poharas édességek, fagyik, torták.

Maga a kiadvány nagyon, de nagyon igényes. Végre egy keménytáblás szakácskönyv, amit rendesen ki is lehet nyitni és még úgy is marad! Az elején tartalomjegyzék és a szerző előszava is olvasható. A leghasznosabb a bevásárlólista oldal, ahol a leggyakrabban előforduló alapanyagokat (és eszközöket) listázza a könyv, ez jól jöhet annak, aki gyakran fog főzni a Mindenmentesből. A szerző, Andrási Nóra arra is szentelt két oldalt, hogy elmagyarázza az olvasónak, mivel helyettesíti a hagyományos (cukor, sima liszt, tojás, tej) alapanyagokat és miért pont azokkal.
A képek gyönyörűek, a recepetek pedig pontosak és aprólékosak, akár kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak vele. Minden ételnél fel van tüntetve az adag szénhidráttartalma. Ennek nagyon örültem, de egy kicsit hiányolom a többi adatot, hiszen sokan számolunk még ch mellett kalóriát és zsírt is.

Két receptet próbáltam ki eddig, az egyik nagyon bejött, a másik nagyon nem.

Brokkolis csicserifasírt fűszeres mexikói rizzsel

Ez valami isteni! A mexikói rizst már többször megcsináltam köretnek, főételnek, hússal, hús nélkül, mindenhogyan és nagyon szeretem. A csicserifasírtban (gyakorlatilag falafel) a brokkoli íze dominál leginkább. Ez is ízlett, de rengeteget szentségeltem készítés közben, ugyanis az itthon lévő aprítók (3 fajta) az istennek sem akarták vinni a cuccot és volt az a pont, amikor majdnem az egészet ki*@%tam az ablakon. Az íze kárpótolt szerencsére a bosszúságokért, úgyhogy a rizshez hasonlóan ezt is felvettem a kedvencek közé.

dsc_0098-01.jpeg

Brownie

Gombóc Artúrként azonnal erre a sütire csaptam le, annyira jól nézett ki a képen és az elkészítés sem tűnt bonyolultnak. Nem is volt, bár egy cseppet többet kell vele pepcselni, mint egy normál brownie-val (chia magot, mandulát kell darálni, cukkinit kell reszelni, stb). Az állaga remek lett, nagyon puha és szaftos, melegen hozta a rendes brownie-tól megszokott dolgokat, de az íze…hát nekem nagyon nem. Teljesen követtem a receptet (kivéve, hogy jóval több steviát tettem bele), tehát nem foghatom arra, hogy én rontottam el. Még a plusz édesítéssel is keserű lett, ráadásul kicsit zöldízű is, ez így nagyon nem az én világom sajna. Nagyon guszta sütik vannak a könyvben egyébként, fogok még próbálkozni vele, egy kudarc nem rettent el 😀

dsc_0307-01.jpeg

A Mindenmentes nem feltétlenül az én szakácskönyvem, ettől függetlenül ígéretes és hasznos receptek vannak benne és tényleg hiánypótló és nélkülözhetetlen azok számára, akik glutén-, tej-, tojásmentesen étkeznek, és/vagy vegánok.

ne_gytappancs_1.jpg

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes
Kiadó: BOOOK Kiadó
Keménytáblás, 160 oldal
Megjelenés éve: 2016
Moly

megveszem_1_-2.jpg

54514215_2395630143814629_7842536245849751552_n.jpg

Manapság egyre többen kénytelenek áttérni különböző diétákra egészségügyi okokból, de sokan csak az egészséges életmódra hivatkozva vetik bele magukat a “mindenmentes” ételek kavalkádjába.
Ebben a folyamatban nagy segítségünkre lehet Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes receptkönyve, melynek a címe már ismerős lehet, hisz Nóra blogja ugyanezen a néven fut, és aki kicsit is belekóstolt már a témába, biztos, hogy rátalált már egyszer-kétszer.
Most a Blogturné Klub tagjai is próbára teszik Nóra receptjeit. Ha te is érdeklődsz a vegán, mindenmentes és egyéb diétás receptek iránt, tarts velünk és játssz a nyereménykönyvért!

Nyereményjáték

A mindenmentes receptek összetevői néha igazán meglepőek, mégis van pár állandó darab közöttük. Most minden egyes állomáson egy-egy leírást fogtok találni, ami alapján rá kell jönnötök arra a bizonyos hozzávalóra, amit utána a rafflecopter doboz megfelelő sorába be is kell írnotok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Pohánka, tatárka, tatárbúza, kruppa, Erdélyben haricska néven is ismerik

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

03/19 – Ambivalentina
03/21 – A Szofisztikált Macska
03/23 – Spirit Bliss Sárga könyves út


Fülszöveg: A ​Boook Kiadó eladási listákat vezető szakácskönyve, a Viszlát cukor és fehér liszt! és a Viszlát laktóz! után hamarosan megjelenik a kiadó egészségtudatos sorozatának harmadik tagja, a Mindenmentes, amelynek szerzője Dr. Andrási Nóra, eredetileg gyógyszerész, kutató, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója.
Napjainkban egyre több információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a mindennapi étkezésünk és életmódunk mekkora hatással van az egészségünkre, ráadásul egyre többeket érint a különböző alapanyagoktól, élelmiszer-összetevőktől mentes étrend. A teljes értékű táplálkozás érdekében azonban nem mindegy, hogy az ételek egyes összetevőit hogyan, mivel helyettesítjük.
Ez a különleges gyűjtemény 70 olyan receptet ismertet meg az Olvasóval, amely valamennyi étel esetében cukor-, glutén-, tejtermék, és tojásmentes, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthető, és vegán is egyben. A Mindenmentes természetesen nem egyenlő az ízek, a zamatok, az egészséges összetevők hiányával. Ellenkezőleg, a sok „mentes” címke között az ételek tartalmasságán van a hangsúly, teljes értékű, tápláló alapanyagok ajánlásával.
Szerzője – a korábbi egészségtelen életmódot felszámolva – maga is végigment ezen az úton, és ma már egy sokkal teljesebb, minőségibb életet él. A személyes példán alapuló könyve mindazoknak szól, akik végre örömmel, kockázatok nélkül szeretnének alkotni a konyhában, és akik szeretnének egészségesen, táplálékérzékenység okozta problémák nélkül, aktív életet élni.


nori-boook-200x300.jpgA SZERZŐRŐL
Andrási Nóra PCOS beteg kutató gyógyszerészből lett mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat járt be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Blogját, a Nóri mindenmentes konyháját 2012-ben indította útjára, akkor még húsevőként. A Mindenmentes után egy évvel, 2017-ben megjelent második szakácskönyve, a Mindenmentes 2. 
Forrás