Uncategorized

Lucy Strange – A világítótorony legendája

nebi_2019184121.jpg

Kezd beigazolódni, hogy azok a könyvek tetszenek végül a legjobban, amikhez semmi kedvem sem volt az olvasás kezdetekor. Lucy Strange neve nem volt ismeretlen, hiszen A fülemüle erdő titkával már szemezek egy ideje, így amikor lehetőségem nyílt megkaparintani a legújabb könyvét, nem haboztam.
A második világháború nehéz téma, valami mégis végtelenül vonz a történelem ezen időszakában játszódó történetekhez – még akkor is, ha tudom, hogy meg fog viselni. A világítótorony legendájától is emiatt féltem, annyira, hogy az utolsó pillanatig halasztgattam, végül kaptam egy fantasztikus történetet, ami a háttérben zajló események ellenére egy szívmelengető és pozitív történetként fog megmaradni bennem. Ráadásul, hosszú hónapok óta ez volt az első könyv, amit egyetlen nap alatt, teljes összpontosítással tudtam kiolvasni. Ilyen mértékű olvasási válság után ez megváltás volt, csak egy gond van: máslapossággal küzdök, és nem tudok kilépni Stonegate és a „Kastély” bűvöletéből. Szívem szerint olvastam volna még, végtelenségig.

Annyira megszoktam már, hogy a repülôgépek oda-vissza süvöltenek a Kastély felett, hogy már nehéz volt emlékezetembe idézni azt az idôt, amikor a sziklák igazán csendesek voltak. Próbáltam a szívemben ôrizni a régi szirtet, és megvoltak Mutti rajzai és festményei, hogy emlékeztessenek arra, miként festett a bunkerek és a szögesdrót elôtt. Ám nagyon nehéz volt felidézni azt a békés, biztonságos, derûs érzést, most, hogy a háború mindenütt jelen volt. Minden megváltozott.
Mintha dermesztôen hideg lett volna – olyan hideg, mint amikor az ember egész testében reszket, és a fogai összekoccannak. Amikor az ember ennyire fázik, nagyon nehéz elképzelnie, hogy valaha túlságosan is melege lehetett. Vagy amikor olyan kínzó éhség gyötri, nem emlékszik, milyen volt, mikor túl sokat evett; lehetetlen érzés, nem igaz? Nos, ezt teszi a háború – mindent megváltoztat, mégpedig olyan szélsôségesen, hogy az ember elfelejti, milyen volt azelôtt az élete. Az éhség elsô nyilallása – a fegyverek elsô döndülése – sokként érkezik. Ám azután megszokja az ember.

 

53169376_10157042395379812_5674158707236143104_o.jpgA történet főszereplője Petra, egy 12 esztendős lány, aki szüleivel és nővérével egy Kent partjainál fekvő falucska, Stonegate mellett él, egy világítótoronyban. Idilli életüket a háború dúlja szét, miután német édesanyját internálótáborba küldik, a faluban pedig szabotőr ügyködik Hitler oldalán. Petra kisgyerekkora óta a közelben lévő rettegett homokzátony, a Wyrm, és a világítótornyuk mellett fekvő állókövek legendájának bűvöletében él. Maga sem sejti, hogy hamarosan ő is részese lesz a legendának, és azt sem, hogy félős kislányból a nevéhez méltón bátor és erős sziklává válik.

A látszat ellenére ez nem borzasztóan szomorú történet – persze, történnek benne szívfacsaró dolgok, de a könyv egyáltalán nem a konkrét háborúra van kihegyezve, az inkább csak amolyan háttérben zajló dolog, aminek hatásait az embereken keresztül érezzük inkább. Viszont megmutatja, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben voltak azok a külföldiek, akik rossz oldalon álló országból érkeztek Angliába, hogy mennyire megmérgezi a gyanakvás és a félelem a lelkeket és hogy nem mindig az a rossz ember, akiről első pillantásra gondolnád. Mindezt egy kislány szemén keresztül olvashatjuk, aki még kicsi ahhoz, hogy mindent megértsen és átlásson, de már elég érett ahhoz, hogy kezébe vegye a gyeplőt, és felkutassa a titkokat, amik körülötte lappanganak. Itt teljes mértékben Pet a főszereplő, a többieket kizárólag általa ismerjük meg, emiatt nyilván Petra a legizgalmasabb és legösszetettebb karakter is a regényben. Nagyon szeretek gyermekek nézőpontjából olvasni, ez a könyv is csak megerősített ebben. Petra Wyrmről szóló rémálmai nagyon szépen ábrázolták, hogyan próbálja ez a kicsi lány feldolgozni az őt ért veszteségeket és a háborút, a zátony és a kövek köré szőtt legenda pedig megteremtik a könyv varázsos hangulatát. Merthogy van ennek a könyvnek egy elringatóan varázslatos hangulata. Nem csak a sziklák és a Wyrm miatt, hanem úgy sejtem, hogy maga a Világítótorony, mint helyszín is erősítette ezt az érzést. A történetvezetés is hihetetlenül jó volt, a lassúbb kezdésből átcsaptunk fordulatosba, hogy aztán a végére körömrágóan izgalmas befejezést kapjunk. Tényleg egy percre sem tudtam letenni, ha mégis, akkor csak azon járt az eszem, hogy visszatérhessek minél hamarabb a „Kastélyba” Pethez.

Ifjúsági regényről van szó, de ez ne tartson vissza senkit, felnőttként is imádnivaló és szép történet, ami nem szűkölködik izgalomban sem. Sőt! Érdekes volt a háború ezen aspektusáról is hallani, illetve egy kicsit a dunkerque-i evakuálásról is olvashattunk. Tényleg szívből ajánlom ezt a regényt, ami nagyobb gyerekek (10-12) kezébe is bátran adható. Ráadásul belül is csodaszép illusztrációk díszítik az oldalakat, igazi kis kincs ez a regény, aminek egyébként pontosan olyan a hangulata, mint maga a borító. 

nebi_201918406.jpg
o_ttappancs_1.jpg

Lucy Srange – A világítótorony legendája
Eredeti cím: Our Castle by the Sea (2019)
Kiadó: Manó Könyvek
Fordította: Ruff Orsolya
Puhatáblás, 336 oldal
Megjelenés éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpgbeleolvasok-2.jpg

53274655_10157042469654812_4152740278626680832_o.jpg

Lucy Strange különleges regényét egy angol kislányról, aki a világítótorony mellett lakik és részese lesz egy legendának, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, mi történik Petrával és családjával a második világháború kezdeti éveiben.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Kősziklák titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Nyereményjáték

Petra története a második világháború idején játszódik. Nagyon sok ifjúsági regény dolgozta fel a 20. század ezen éveit. Ezek közül mutatunk minden állomáson 1-1 könyvborítót, megfejtésnek az adott regény szerzőjét és címét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

53665547_10157043309679812_7410030109974855680_n.jpg

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03.10 Könyv és más
03.12 Olvasónapló
03.14 Zakkant olvas
03.16 Könyvvilág
03.18 Szofisztikált Macska
03.20 Kelly és Lupi olvas


Fülszöveg | A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.


s7bw1b2s_400x400.jpgA SZERZŐRŐL
Lucy Strange színész és énekes volt, most középiskolai angol tanár. Kentben él partnerével, a kisfiúkkal és Moo nevű macskájával. A világítótorony legendája Lucy második könyve, a kritikusok által méltatott első regénye, A fülemüleerdő titka után.