Az örökség kulcsa
Ifjúsági,  Könyvajánló

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség kulcsa

Végre, végre megérkezett a befejező rész is Az örökösök viadalához és szerencsére nem kellett csalódnom a lezárásban – a számomra kicsit leülő második kötet után Az örökség kulcsa újra visszahozta a sorozatot a kedvenc ifjúsági könyveim közé. Rejtélyek, fejtörők, átverések, fifikás és gonosz emberek, jóképű fiútestvérek és persze a legnagyobb titok: miért hagyta egy milliárdos az összes vagyonát egy árva gimnazistára?

Határozottan emlékszem, hogy a magyar megjelenés környékén ez a sorozat még duológiának készült, aztán időközben trilógia lett belőle. A második résznél őszintén nem értettem a miértet (a nyilvánvalón kívül) mert nem igazán gondoltam azt, hogy ebben a sztoriban még lenne egy egész kötetnyi muníció. De szerencsére tévedtem.

A főszereplővel, Averyvel megfordult a világ azóta, hogy megtudta: ő az örököse a felfoghatatlanul óriási Hawthorne-vagyonnak. Az életére törtek (többször is), titkok derültek ki a családját illetően, idegtépő szerelmi háromszögbe bonyolódott egy testvérpárral és új otthona minden szegletében egy új feladvány és fejtörő várja. A második kötetben felbukkant a Hawthorne fiúk halottnak hitt nagybátyja, Toby, akiről kiderült, hogy ugyan nem Avery vér szerint apja, de van egy lánya. Ez a lány, Eve bukkan fel egyszer csak a birtok kapujában, hogy segítséget kérjen Averytől és a fiúktól, Tobyt ugyanis elrabolták. Ki kell deríteniük, hogy kinek és miért állt érdekében elrabolni az amúgy is bújkáló férfit. Egyvalami biztos: a gonosztevő is imádja a rejtvényeket és a fejtörőket, de Averyékben emberére akadt. Miközben gőzerővel zajlik a nyomozás, Averynek arra is gondolnia kell, hogy mit kezd a hatalmas vagyonnal, ami a hamarosan közelgő nagykorúsága után az ölébe pottyan.

Az örökség kulcsa hozta ugyanazt az élményt, amit az első rész is, és ami miatt annyira szeretek ilyen könnyed könyveket olvasni. Az, hogy valami órákra képes kivonni a forgalomból anélkül, hogy egy pillanatra is kizökkenjek a sztoriból, miközben nem kell gondolkodnom, rettenetesen ritka. Ez a sorozat tudja ezt. Ez a rész is tudta ezt. A szereplők már régi, jó ismerősökként tértek vissza, mindenkit lehet szeretni valamiért, még azokat is, akik kifejezetten utálatos karakterek, mert mindegyikük múltjában van magyarázat arra, hogy miért viselkednek úgy, ahogy és miért tesznek olyan dolgokat, amiket. A kezdeti ellenségeskedés után a fiúk és Avery igazi csapatot alkotnak – családias, meghitt és szoros a kapcsolatuk, szerencsére a szerelmi háromszög témáját sem viszi túlzásba a szerző és végre valahára már sikerül eldönteni azt is, melyik fiút szeretné maga mellett tudni (halleluja). A cselekmény megint igencsak pörgős és eseménydús, tele izgalommal, nem várt fordulatokkal – szerencsére kicsit sem kiszámítható a történet folyása –, akcióval, ármánnyal.

Sikerült a lezárást is frappánsan megoldani, így talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy minden olvasó elégedetten csukhatja be a könyvet. A három részt együtt vizsgálva azt hiszem, hogy bátran kijelenthető, hogy ez egy okosan kitalált és megírt YA sorozat, ami tudott újat és egyedit mutatni, úgyhogy abszolút jogos a hype. Örülök, hogy nem hagytam ki és ha lesz még a szerzőnek könyve, én tuti vevő leszek rá.

Az előző részek:
Az örökösök viadala | Az örökség ára

A könyv adatai
Eredeti cím: The Final Gambit 
Kiadó: Lampion Könyvek
Sorozat: Az örökösök viadala
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 400
Kiadás éve: 2023
Moly

Nemrég megjelent Jennifer Lynn Barnes trilógiájának 3. része, Az örökség kulcsa. Ezúttal öt bloggerünk játszik együtt élet-halál játékot Averyvel és a Hawthorne fiúkkal, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Nyereményjáték:

Averynek és a Hawthorne fiúknak különböző rejtvényeket kell megfejteniük a regény során, úgyhogy ezúttal rátok is rejtvények várnak. Írjátok be a helyes válaszokat a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

……leves

…… özvegy

…… párduc

…… tea

……-erdő

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
06. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 12. Könyv és más
06. 13. Kelly és Lupi olvas
06. 14. Fanni’s Library
06. 15. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg:

Az Örökösök viadala és Az örökség ára folytatása

Averynek már csak néhány hetet kell átvészelnie a rejtélyekkel teli Hawthorne-házban, hogy hozzájusson sokmilliárd dolláros örökségéhez. Az életére folyamatosan veszély leselkedik, de legalább van kire támaszkodnia: a Hawthorne testvérek befogadták a családjukba, és megosztották vele titkaikat.

Néhány nappal azelőtt, hogy Averyből a világ leggazdagabb tinije lenne, felbukkan valaki a múltból, és a segítségét kéri. A látogató jelenléte teljesen felbolygatja a kastélyt, régi sebeket tép fel, és újabb rejtélyeket hoz felszínre. Közben kezdetét veszi egy utolsó, veszedelmes játék egy ismeretlen, de nagy hatalmú ellenféllel, a tét pedig hatalmas: mindent vagy semmit.