Gyönyörű apróságok
Könyvajánló,  Nonfiction

Cheryl Strayed: Gyönyörű apróságok

Évekkel ezelőtt olvastam a Vadon című könyvet –  előtte csak annyit tudtam Cheryl Strayedről, hogy problémái voltak, amikre a gyaloglás során próbált megoldást találni. Elképesztően utáltam ezt a nőt a könyv elején. Gyenge, önpusztító, felnőni képtelen és végtelenül önző ember képe rajzolódott ki előttem, pont olyan akivel egy percet sem töltenék szívesen önszántamból. Végül úgy esett, hogy kénytelen voltam vele végiggyalogolni ezt a hihetetlen távot, és a Vadon végére már egy olyan Cheryl állt velem szemben, akivel bármikor meginnék egy korsó sört. (Ez nagy szó, mert nem iszom alkoholt, csak kivételes esetekben, kivételes emberekkel). Azóta is sokszor eszembe jut a történet, én innen tudom, hogy egy könyv megérintett-e vagy sem. A Vadon megérintett. Cheryl története megérintett és kicsit olyan, mintha ismerném.

Ezért is csillant fel a szemem, amikor megláttam, hogy megjelenik a Gyönyörű apróságok, ami Cheryl egykori tanácsadó rovatának, a Kedves Cukor (Dear Sugar) postaládájában landoló levelekből válogat. Ahogy a fülszöveg fogalmaz, ezek a levelek idegenek közötti bensőséges párbeszédek, hiszen a beküldők is névtelenek voltak, és Cheryl sem fedte fel a kilétét. És mivel idegenek között zajló beszélgetésekről van szó, elképesztően lecsupaszított és őszinte kitárulkozások ezek mindkét oldalról. Hiszen kinek beszélhetnénk őszintén és kendőzetlenül magunkról, a kétségeinkről, problémáinkról, mint egy olyan embernek, akit nem ismerünk és akivel valószínűleg sosem fogunk találkozni? A kötetben sokféle téma helyet kapott a szerelemtől kezdve a családi problémákon keresztül a gyászon át a pénzügyekig.
Azt gondolhatnánk, hogy nincs ebben semmi érdekes, hiszen régen szinte minden lapban találtunk ilyesmi rovatokat, a Gyönyörű apróságok levelezései azonban mégis egyediek, méghozzá maga Cukor, vagyis Cheryl miatt. Ő aztán nem köntörfalazik, megmondja a frankót kíméletlenül, de közben minden mondatában ott van a gondoskodó szeretet és ami a legfontosabb: ő is csupaszra vetkőzik a válaszai által. Nem akar felette állni a kérdezőnek, nem bölcselkedik és nem paskolgatja meg jóindulatúan, de kissé lenézően a hátukat a hozzá fordulóknak, hanem megmutatja a saját esendőségét és hibáit is. Hibákat, amikből tanult és amikből mi is tanulhatunk.

Úgy kezdtem neki, mint egy nagy doboz bonbonnak – nem egyszerre felfalva, hanem apránként szemezgetve és kóstolgatva. Érdemes követni a példámat, mert a Gyönyörű apróságok nagyon tömény könyv és rengeteget lehet gondolkodni egy-egy levélen és az arra adott válaszon, le lehet vezetni azokat a saját életünkre és helyzetünkre. És bizony meglepő, hogy mennyire érdekes és mégis hasonló problémákkal küzdenek, küzdünk mindannyian és mégis mennyire egyszerű néha a megoldás.

Érdemes a kötet mellé zsepit is bekészíteni, mert amellett, hogy sokat fogunk mosolyogni, garantált a sírás is. Én bizony bőgtem nem egy résznél. Bátran tudom ajánlani azoknak is, akik olvasták a Vadont vagy akár látták a filmet, de azoknak is, akik eddig még nem is hallottak Cherylről. Ez egy fontos és érdekes olvasmány egy rendkívül bölcs és humoros ember tollából.
Örülök, hogy megjelent ez a könyv és örülök, hogy vannak olyan emberek, mint Cheryl Strayed.

A könyv adatai
Eredeti cím: Tiny Beautiful Things
Kiadó: Helikon
Fordító: Bartók Imre
Kiadás: füles kartonált
Oldalszám:488
Kiadás éve: 2023
Moly

A Gyönyörű apróságok egy szívhez szóló, bensőséges párbeszédeket tartalmazó kötet, melyben a „Dear Sugar”-nak címzett leveleket és Sugar (Cukor), vagyis Cheryl Strayed őszinte és nyers válaszait olvashatjátok.

Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy ha velünk játszotok, akkor a turné végén megnyerhetitek a Helikon kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Nyereményjáték

Úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk az írónő életével lesz kapcsolatos! Minden állomáson találtok egy állítást, melyről el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis, és ezt beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A vidám és elégedett nő hirtelen ötlettől vezérelve elhatározta, hogy nekivág a több ezer kilométeres Pacifikus Túraösvénynek.” IGAZ VAGY HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[Blogturné Klub]

26 – Hagyjatok! Olvasok! ~ borítómustra

29 – Könyv és más

1 – A Szofisztikált Macska

4 – KönyvParfé

7 – Hagyjatok! Olvasok!


Fülszöveg

Mi ez a könyv?

A könyv a „Dear Sugar”, vagyis „Kedves Cukor” című rovatban megjelent szövegekből válogat. Ezek jelentős része eredetileg a TheRumpus.net oldalon jelent meg, mások viszont ebben a kötetben olvashatóak először. A könyvben szereplő levelek névtelenül jutottak el Cukorhoz a Rumpuson keresztül, vagy közvetlenül a saját postájában landoltak. A legtöbben azok közül, akik hozzám fordultak, nem tudták, hogy Cheryl Strayed vagyok, és hasonlóképpen én sem tudtam volna őket beazonosítani a leveleik alapján. Ez a könyv tehát idegenek közti bensőséges párbeszédeket tartalmaz.

Milyen típusú levelekre válaszoltál?

Voltak, amelyek a szerelemről szóltak, mások a gyászról és a veszteségről, vagy a pénzről, családi problémákról. Elég szubjektív kritériumok alapján döntöttem arról, hogy végül mit válogassak be a rovatba: alapvetően bármire kész voltam válaszolni, amennyiben kellőképpen érdekesnek találtam, kihívást jelentett a számomra, vagy egyszerűen csak megérintett.