
Gáspár Bea: Bea konyhája
Gáspár Beát nem kell bemutatni senkinek, a családja unalmasnak egyáltalán nem nevezhető életét évekig követhettük nyomon a televízióban. Nem néztem ugyan rendszeresen a Győzike show-t, de arra tiszán emlékszem, hogy ahányszor odakapcsoltam, Bea tuti, hogy éppen főzött. Nem volt tehát akkora meglepetés, amikor megnyerte a Konyhafőnök VIP-t, az viszont igen, hogy milyen ügyesen és célratörően építette fel a karrierjét erre a győzelemre, és jutott el oda, hogy Gáspár Bea immáron már nem csupán Győző karakán feleségeként él a köztudatban, hanem saját jogán lett megbecsült a gasztronómia területén. Egy saját szakácskönyv kiadása egy újabb fontos mérföldkő ezen a területen, és Bea most érkezett el ide, megjelent ugyanis a Bea konyhája című könyve, ami a hagyományos magyar- és roma konyha titkaiba vezeti el az olvasókat és amely a kezdő konyhatündérektől a haladókig bárkinek tud valami érdekessel szolgálni.
A Bea konyhája egy nagyon személyes szakácskönyv. Amellett, hogy rengeteg nyálcsorgató receptet tartalmaz, a szerzőről is sok mindent megtudhatunk közben. Az évtizedek alatt innen-onan összegyűjtögetett receptek mellett megismerjük a szerző családi hátterét és személyes gondolatait is. A négy fejezetből álló könyvben végigkövetjük Bea útját gyerekkorától kezdve egészen a rutinos háziasszony szerepig, majd pedig a családi kedvenceket mutatja meg (ez utóbbi fejezet a kedvencem, nagyon kedvemre való kaják kaptak helyet az utolsó részben).
● A könyv erőssége, hogy rengeteg hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő ételt tartalmaz – egy kis csavarral. Van itt rántott hús, bejgli, stefánia szelet, gulyásleves, bakonyi csirkemell, grízes tészta, a teljesség igénye nélkül. Ugyanakkor szerepelnek olyan hagyományos cigány receptek is, mint pl. a bodak vagy a babos tészta, és ha flancolni vágyunk, akkor ott a téli borleves vagy épp a kacsamájbrulée.
● A receptek egyszerűek, nem kell hozzájuk bejárni a város összes gourmet boltját, a piacon meg egy szupermarketben szinte minden megtalálható hozzájuk és nem is túl drágák (kinek mi a drága, tudom…).
● A leírások érthetőek és világosak, egyedül a méteres kalácsnál nem áll össze nekem az összerakás módja, de majd ha el akarom készíteni, megnézek egy videót róla, ez legyen a legnagyobb baj.
● Maga a könyv is gyönyörű, nagyon tetszik ez a finoman nőies színvilág, a fotók is szépek és a vesszőparipám, a keményborítós kötés is pipa. Tényleg nem értem a puhatáblás szakácskönyvek trendjét– aki próbált már olyanból főzni, az valószínűleg érti, hogy mi a problémám velük.
Én inkább haladó vagyok a konyhában, idestova 25 éve készítettem el életem első rettenetesen rossz rántottáját, és nagyjából 15 éve főzök rendszeresen – ezt csak amiatt mondom el, mert szerintem nem mindegy, hogy egy kezdő vagy egy rutinosabb fakanálforgató sorait olvassátok.
Két receptet választottam elsőként, egy főételt és egy sütit. Eredetileg a marharostélyost szerettem volna elkészíteni, de nem kaptam szép húst, úgyhogy inkább körülnéztem a fagyasztóban. A süti az első perctől egyértelmű volt, évek óta vadászom ugyanis a tökéletes répatorta receptjét.
Csirketokány zöldborsóval és friss petrezselyemmel
Szeretem az olyan ételeket, amihez nem kell sok hozzávaló, nem kell vele a konyhában dekkolni fél napokat, de mégis finom. Na ez a tokány pontosan ilyen. Nálam csirkemell és zöldborsó általában mindig van itthon, de ezen kívül is csak hagyma, fokhagyma, petrezselyem és némi zsiradék kellett hozzá (szintén állandóak a kamrában), és ez a néhány kis semmiség valami eszméletlenül finom dologgá kerekedett. Cirka fél óra alatt készen voltam vele, gyakorlatilag csak kavargatni kellett, semmi bonyodalom, úgyhogy mindenképpen fogok még ilyen csinálni.
Fehércsokoládés-répatorta (Evelin kedvence)
Nem csodálom, hogy ez Evelin kedvence, én ebbe a sütibe boldogan bele is halnék. A hitelesség kedvéért most teljesen a recept szerint készítettem, de tuti, hogy legközelebb megpróbálom ir-esíteni, hogy ne csak egy vékony szeletet kóstolhassak. Kicsit macerásabb elkészíteni, mint amennyi időt én a konyhában szeretek tölteni, de egyébként nem nehéz, gyakorlatilag egy egyszerű kevert tészta, képtelenség elrontani. A nehézséget nekem az öntet jelentette, ugyanis nem volt egyértelműen leírva, hogy ne forrón öntsük rá a tortára, ezért lett ilyen furcsán opálos a szélén és folyt mindenfelé. Kellett neki egy éjszaka a hűtőben, amíg megkötött, a fotón is látszik, hogy még bőven hagyni kellett volna – legközelebb megvárom, amíg egy kicsit kihűl és besűrűsödik, csak azután simítom rá. Egyébként utálok sütni, mert sosem sikerülnek szépre (és most finoman fogalmaztam) a kreálmányaim, de ez a répatorta most kivételesen nem úgy néz ki, mint amit valaki már megevett egyszer. Igaz, hogy köze nincs a könyvben szereplő képhez és talán süthettem volna még egy kis ideig, mert a belseje itt-ott még nagyon gyanús volt, de még így is isteni lett!
A Bea konyháját szívből ajánlom kezdő szakácsoknak, mert remek segítség lehet a konyhában és sok alapreceptet tartalmaz, igazi családi kedvenceket, amivel lehet villantani akár a hétköznapokon, akár ünnepekkor. Ajánlom haladóknak is, mert minden receptben van valami kis extra, amitől más lesz, érdekesebb lesz.
Nekem nagyon hasznos ez a könyv, mert benne van egy csomó kedvencem, tudok már majd én is kocsonyát vagy éppen resztelt májat főzni. Eszembe sem jutott eddig, mert az ilyen „otthon ízei” típusú ételeket mindig inkább anyukámra hagytam, de a könyv hatására megjött a kedvem hozzá.
Egy szó, mint száz, ha szeretitek a hagyományos magyar ízvilágot, akkor a Bea konyhájának ott a helye nálatok.
Kiadó: BOOOK Kiadó
Keménytáblás, 160 oldal
Kiadás éve: 2019
A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
Nyereményjáték
Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
L) Egy porkeverék, amelynek alapvető összetevői: kukoricakeményítő, só, aroma- és színezőanyagok. Számos különböző ízesítésű port készítenek, ezek közül az egyik legnépszerűbb a rózsaszín, ….. ízű.
Állomások listája
11/06 Deszy könyvajánlója
11/07 Booktastic Boglinc
11/08 Dreamworld
11/09 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/10 Utószó
11/11 Angelika blogja
11/12 Kelly és Lupi olvas
11/13 Csak olvass!
11/14 Hagyjatok! Olvasok!
11/15 Könyv és más
11/16 CBooks
11/17 A Szofisztikált Macska
11/18 Sorok között
Fülszöveg: Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!

