Hétköznapi szörnyetegek
Fantasy

J. M. Miro: Hétköznapi szörnyetegek

A fantasyt ugyan nem nevezném a kedvenc műfajomnak, nem is olvasok túl sokat belőle, de pont ezért esik jól, amikor a kezembe akad egy-egy jól sikerült darab. A Hétköznapi szörnyetegek azonnal felkeltette az érdeklődésemet (szuper a borító is, de főleg a fülszöveg hívogatott), mert amikor a viktoriánus korszak díszletei keverednek dark fantasy és horror elemekkel, abból nem sülhet ki rossz.

A J. M. Miro a kanadai Steven Price álneve, aki költőként és íróként is ismert, egyébként pedig a szintén író Esi Edugyan élettársa. Közel sem kezdő tehát, ami érezhető is szinte az első bekezdéstől. A 600 oldalas monstrum szépen lassan építkezik, hagyja, hogy az olvasó megtalálja a helyét a történetben, de mindig, amikor már éppen leülne a történet, bevet egy fordulatot, amitől ismét letehetetlen lesz a könyv.

A történet a titokzatos Cairndale Intézet köré épül, melynek igazgatója, a sok titkot őrizgető Henry Berghast különleges képességű gyerekeknek nyújt menedéket. A gyerekeket a világ összes tájáról az általa alkalmazott nyomozók kerítik elő, segítségére pedig egy jómódú özvegyasszony van Londonban. Amikor egy sötét erejű és kegyetlen férfi vadászni kezd az intézet legújabb védencére, a kis Marlowe-ra, világossá válik, hogy elérkezett az idő az élők és a holtak világának összecsapására. Sokáig őrizgetett titkok kerülnek felszínre, és senki sincs biztonságban, aki keresztezi az egykori intézeti lakó Jacob útját és céljait.
Rengeteg szereplőt mozgat a történet, nem is nagyon lehetne egyetlen főszereplőt megnevezni, annyira fontos mindenki jelenléte a cselekmény szempontjából. Ami rögtön szemet szúrt, hogy mennyire erős és független női karaktereket mutat be ez a könyv, most kapásból nem is tudnék egy nőt sem mondani a történetben, aki nem ilyen – legyen az felnőtt vagy még gyerek. Rögtön a történet elején megismerjük a nyomozóként dolgozó Alice-t, aki férfias öltözködésével és habitusával jócskán kilóg a korszak nőideáljai közül, de ott van az intézet londoni összekötője, az özvegy Mrs. Harrogate, akinek szintén nem kell a szomszédba mennie kurázsiért.

A felnőttek mellett szerepet kap az intézetben lakó gyerekek egy kis csoportja is. A frissen érkezett Charlie Ovid és Marlowe már a veszedelmes odaút során egymás támaszai lesznek, az intézetben pedig összebarátkoznak Komakóval, Ribs-szel és Oskarral. Az ötös (vagyis igazából hatos) természetesen maguk is elkezdik a nyomozást az intézetben zajló titokzatos történések után és olyan dolgok részei lesznek, amiket még a képességeik ellenére sem tudnak elképzelni. A történet több idősíkban játszódik, a múltban megismerhetjük a szereplők előéletét, többek között Jacos Marberét, aki egykoron maga is nagy reményű tehetség volt, az intézet lakója, majd pedig gyerekeket felkutató nyomozó. Megtudjuk többek között, hogy miért és hogyan állt át a sötét oldalra és egy picit jobban meglátjuk a gonoszság mögött az embert. A gonoszság témája és a jó ember-rossz ember dilemma az egész cselekményen végigfut, hiszen kevés olyan szereplőt lehetne mondani, aki egyértelműen fekete vagy fehér karakter, szinte mindegyiknek vannak olyan tettei, amik alapján megkérdőjelezhető a jósága, de ez fordítva is igaz: megláthatjuk a gonoszban is a jót, hiszen olyan vékony az a bizonyos mezsgye…

A Hétköznapi szörnyetegek egy grandiózus könyv, élénk fantáziával és okos csavarokkal megírva. Néhol picit brutális, akadnak benne undi részek és a szereplőket sem kíméli az író, de ez még abszolút az emészthető kategória. Amit hibájának rónék fel, az talán a túlírtság. Kicsit bő lére lett eresztve itt-ott a cselekmény, ami bevallom, sokszor megakasztott az olvasásban, mert az író hajlamos mindent nagyon részletesen kifejteni, emiatt néha olyan, mintha nem haladna a cselekmény. Szerencsére mindig időben bedobott végül egy izgalmas fordulatot, úgyhogy nem fordult unalomba a dolog, de egy szigorúbb szerkesztő elkelt volna. Kicsit sokkolt a hír, amikor megtudtam, hogy ez egy több kötetes sorozat les – reméltem, hogy nem valami óriási cliffhangerrel zárul a könyv, de szerencsére nem. Néhány elvarratlan szál maradt, pont annyi, amivel már lehet dolgozni egy új történeten. Bátran ajánlom olvasásra én pedig várom a következőt.

A könyv adatai
Eredeti cím: Ordinary Monsters (2022)
Kiadó: Agave
Fordító: Bosnyák Elit
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 608
Kiadás éve: 2023
Moly

Hétköznapi szörnyetegek

Az Agave Kiadónak köszönhetően, már magyar nyelven is olvashatjuk J. M. Miro sötét elemekkel átszőtt fantasy történetét, a Hétköznapi szörnyetegeket. A viktoriánus korabeli Anglia és a feszültséggel teli légkör bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Cairndale Intézet titkait és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

Nyereményjáték

A kötet műfaja dark fantasy, így most a játékunk is ehhez a zsánerhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely a műfaj egy ismert regényére utal. Nektek nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi az adott regény címe. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– De, köztünk szólva, ne csináld előtte azt, amit múltkor vacsora közben.

– Arra gondolsz, hogy megdobtam azt a patkányt a villámmal?

– Nem. Arra, hogy el is találtad, pedig sötét volt.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.26.: Csak olvass!

06.27.: A Szofisztikált Macska

06.29.: Könyv és más

07.01.: Spirit Bliss Sárga könyves út


Fülszöveg

1882-t írunk. Edinburgh-tól északra, egy elszigetelt tó szélén található a Cairndale Intézet magányos kőépületeivel, ahol egy különös doktor természetfeletti képességekkel rendelkező árváknak nyújt otthont. Hamarosan két új gyerek érkezésére számít Londonból, azonban egy veszedelmes figura vadászni kezd rájuk – egy férfi, akiből korom és sötétség árad.

A tizenhat éves Charlie Ovid kegyetlen és erőszakkal teli gyermekkora során fedezte fel, hogy a teste magától meggyógyul, ha akarja, ha nem, míg Marlowe-ra egy tehervagonban találtak rá, és furcsa, kék színű fénnyel ragyog, ráadásul képes megolvasztani az eleven húst.

Két tapasztalt nyomozó feladata lesz biztonságos helyre vinni a fiúkat, ám hamarosan mindannyian a legszörnyűbb borzalmakkal kénytelenek szembenézni. Élők és holtak világa kerül összeütközésbe egymással, és miközben mélyen eltemetett titkokra derül fény, Charlie, Marlowe és a többi árva megismeri képességük valódi természetét – ráadásul nem csak arra jönnek rá, hogy mi fenyegeti őket, hanem, hogy a legádázabb szörnyetegek olykor a legkáprázatosabb ajándékokkal érkeznek.