Véres Balaton
Könyvajánló,  Krimi

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Nem vagyok éppen nagy retró rajongó, egyáltalán nem érzem vonzónak például a hatvanas-hetvenes évek Magyarországát, de tökéletesen megértem, hogy miért ilyen népszerű. Jómagam a kilencvenes évekre gondolok vissza hasonló nosztalgiával, pedig akkor még jócskán gyerek voltam.
Zajácz D. Zoltán debütáló krimije ezt a mindannyiunk számára ismerős, nosztalgikus visszavágyódást használta fel Véres Balaton című krimijéhez, aminek nem csak ez a retró hangulat az erőssége.

A családi könyvespolcunkon tucatszámra álltak azok az olcsó, sárga borítós krimik – biztosan ti is emlékeztek rá – és voltak közöttük kifejezetten jól sikerült könyvek is. A Véres Balaton olvasása közben végig az volt az érzésem, hogy egy ilyen könyvet tartok a kezemben. Mondhatjuk tehát, hogy igencsak jól sikerült a hangulatteremtés, még ha időnként egy-egy mondatban a jelenkor áthallásait véltem is felfedezni.

A cselekmény 1979-ben játszódik több helyszínen, de a központ Zánka, méghozzá az úttörőtábor. Itt tűnik el egy tizennégy éves francia lány, akinek az ügye diplomáciai botránnyal fenyeget, majd pár napra rá egy brutálisan megcsonkított holttestet fedeznek fel a sekély vízben ülve. A két ügy talán összefügg, talán nem, a rendőrség mindenesetre a legjobb emberét bízza meg a nyomozással. Adorján Máté fiatal, de tehetséges nyomozó, aki nagykövet édesapjának köszönhetően szabadabb légkörben nőtt fel nyugaton. Társául szegődik a szomszédos üdülőben nyaraló fiatal orvostanhallgató, Lendvai Laura, aki a meggyilkolt lány barátnője volt, nem mellékesen pedig mindennél jobban érdekli az itthon még ismeretlennek számító bűnügyi profilalkotás tudománya.

Ők ketten meglepően jó párost alkotnak együtt. Nagyon szerettem mind a két főszereplőt, főleg azért, mert a szerző a nyomozáson kívül nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy az olvasó jobban megismerje a nyomozót és a bűnügyek iránt igencsak érdeklődő fiatal lányt egyaránt. Főleg Máté esetében volt ez így, akinek egészen mélyen betekinthettünk a múltjába, hogy aztán az első oldalaktól nyilvánvaló románc végül kibontakozhasson a maga egyszerű, de nagyszerű módján. Laura bájosan esetlen karakter, ami a szívén, az a száján, nem mellesleg pedig van érzéke a nyomozáshoz. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a könyvben nem egy, nem is kettő, hanem tulajdonképpen négy bűnügy kerül megoldásra, ebből egy (a Soós-féle rendőrgyilkosság) valóban megtörtént és csak érintőlegesen kapunk belőle „ízelítőt”, míg a negyedik egy rendszerellenes dolog, ami egyfajta érdekesség inkább és segít még inkább beleélni magunkat abba a korszakba, abba a rendszerbe.

A történet nagyon gördülékenyen olvasható, könnyen magával ragad szó szerint az első oldaltól kezdve, és ez így folytatódik egészen a végéig. Nagyon tetszett, hogy a nyomozás minden momentumát átélhettük a nyomozókkal. A Véres Balaton nem az a fajta krimi, amiben készen kapjuk a megoldást egy nagy leleplezéssel a végén, hanem folyamatosan visz magával bennünket is az ügy, lehet találgatni, gyanúsítani (az egyik bejött!), a nyomozókkal együtt követünk, következtetünk, hallgatunk ki. Mivel egyszerre két ügyben is folyik a nyomozás, egyszerűen nincsenek üresjáratok a könyvben. Engem majd megevett a fene, hogy mi történt vajon a kis Marionnal (jól tippeltem), de közben alig vártam már, hogy haladjunk Edit ügyében. Több helyszínre is ellátogatunk, sok esetben visszatérünk a múltba is, és a főszereplőkön kívül nagyon sok mellékszereplőt is megismerünk, akik bár nem szerepelnek sokat, de ebből a kicsiből is nagyon szépen kirajzolódott a karakterük. A kor hangulata pedig teljesen átjön Balatonostól, traubistól. Tulajdonképpen nem is változott olyan sok minden ’79 óta.

Ha értesüléseim nem csalnak, a Véres Balaton egy trilógia első kötete, és a folytatás jövő év elején érkezik. Én tutira nem fogom kihagyni, főleg, hogy egy hasonlóan izgalmas ügy körül zajlik majd a nyomozás. Addig is szívből ajánlom a Véres Balatont annak, aki szeretne egy vérbeli, régi vágású krimit olvasni tömény retróval fűszerezve.

A Balatonnál az igazi!

A könyv adatai
Kiadó: General Press
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 312
Kiadás éve: 2021
Moly
Véres Balaton
Véres Balaton

Az izgalmas krimi a Balatonnál játszódik, így mi is oda tettük a játékunk helyszínét. A leghíresebb Balaton körül játszódó magyar krimi-akció-vígjáték filmek, Ötvös Csöpi (Bujtor István) és Kardos doktor (Kern András) nevével fémjelzett “Csöpi-filmek” voltak. Ezek közül három filmből teszünk fel kérdést, a helyes válaszokat pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A Csak semmi pánik című filmben, Csöpi a film végén siet vissza, hogy részt vehessen egy versenyen. Mi a díj neve, amit szeretne megnyerni?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Június 30 – Kelly & Lupi olvas
Július 2 – Könyv és más
Július 4 – A Szofisztikált Macska


Véres Balaton

Fülszöveg

A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.

A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.

A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.