Halál a mulatóban
Könyvajánló,  Krimi

Volker Kutscher: Halál a mulatóban

Nagyon keveset olvastam német írótól, krimit pedig egészen biztosan még sohasem. Volker Kutscher neve talán pont emiatt nem mondott semmit nekem eddig, pedig a Halál a mulatóban már nem az első magyarul megjelenő regénye – a Gereon Rath sorozatnak ez már a negyedik kötete, németül pedig már a nyolcadik résznél tart. Kicsit olyasmi lehet ez az ember a németeknek, mint nekünk Kondor Vilmos, csak ő kevésbé rejtőzködő fajta.

A könyv kezdetekor fogalmam sem volt, hogy ez kvázi egy sorozat része, de hamar nyilvánvalóvá vált, ugyanis a visszautalások és a szituációk nem hagytak kétséget afelől, hogy én bizony jópár fontos eseményről lemaradtam Rath és Charly életéből, na és nyomozásaikból. Nem mintha enélkül élvezhetetlen vagy követhetetlen lett volna a könyv, csak végig ott volt bennem az a bizonyos valamiből kimaradtam érzés. De ezt leszámítva teljesen önálló történetről beszélünk, úgyhogy bátran belekezdhet az is, aki nem olvasta az előző három kötetet.

A Halál a mulatóban 1932-ben játszódik Berlinben, de Rath tesz majd a későbbiekben egy hosszabb kitérőt Kelet-Poroszországba, a lengyel határ mellé is. Fontos a dátum és a helyszín is, hiszen ez nem csupán egy egyszerű krimi, hanem egy igencsak puskaporos és zavaros időszak krónikája is, amely itt még ugyan a kezdetnél tart, de aztán mind tudjuk, hová vezet majd néhány évvel később.

Berlin egyik nagy nevű és puccos szórakozóhelyén holtan találnak a liftben egy italbeszállítót. Elsőre talán balesetnek tűnhet az eset, de hamar kiderül, hogy rendkívül furcsa bűntényről van szó: a férfi vízbefulladt a liftben. Rathot és csapatát állítják rá az ügyre, amely nem csupán egyedi eset, de az indítékot a múltban és Kelet-Poroszországban kell keresni. Gereon Rath magánélete sem egyszerű. Szerelme, az immáron felügyelőjelöltté előlépő Charly hosszú hónapok után hazatér Berlinbe, de a kapcsolatuk újraindítása nem zökkenőmentes.

A történetet többféle szemszögből is olvashatjuk, nem csupán a főszereplő nyomozó, hanem minden fontosabb szereplő szemén és gondolatain át is megfigyelhetjük az eseményeket, amelyek bizony hamar összebonyolódnak. A nyomozás mellett nagy hangsúlyt fektetett a szerző a szereplők magánéletére, ami érzéseim szerint sok esetben elvitte az irányt a bűnügyről, de aki szereti az ilyesmivel fűszerezett krimiket, annak nagyon fog tetszeni.

Amivel nehezen barátkoztam meg, az maga a főszereplő, Rath. Mivel csak most találkoztam vele először, nem igazán tett rám jó benyomást a történet elején, amikor is csapot papot otthagyva elrohant a bűntény helyszínéről, mert fontosabbnak érezte, hogy melegen üdvözölje a hazatérő barátnőjét, mint hogy teljesítse a munkahelyi kötelességeit. Sajnos a továbbiakban sem sikerült meggyőznie róla, hogy ő egy szimpatikus és rátermett nyomozó, de végülis nem kötelező minden főszereplőt szeretni, úgyhogy próbáltam elengedni a dolgot és a történetre koncentrálni. Szemben vele ott van Charly, akit nagyon megkedveltem. Okos és modern lány, aki nem elégszik meg a kor nyújtotta lehetőségekkel, hanem igyekszik megvetni a lábát a rendőrségnél és nem óhajt gyerekeket nevelő háziasszony lenni. Vele számos olyan szituációba kerülünk, amitől összeszorul az ember gyomra – egyrészt a kiszolgáltatottság, másrészt a tiszteletlenség és lenézés miatt. Remekül bemutatja a könyv Charly példáján keresztül, hogy miért hallgatják el inkább a nők mind a mai napig, ha bármilyen inzultus éri őket. Megérteni nem biztos, de átérezni segít egy-egy szituációra adott reakciót.

A történetre egyébként nagyon izgalmas és csavaros volt, csak kicsit elnyújtott. Érzésem szerint elég lett volna kevesebb oldalszám is ahhoz, ami végül alakult, de ez megint csak kekeckedés, tényleg érdekes és kellemes olvasmány volt, olyan igazi nyugis, belemerülősen olvasható krimi. Nagyon tetszett a korszak hangulatának megjelenítése. Engem érdekel minden, ami a második világháborúval kapcsolatos, de furcsa módon eddig nem voltam túlzottan képben azzal kapcsolatban, hogy milyen volt Németország a harmincas évek elején, amikor Hitler ugyan még nem került hatalomra, de a nácik már barna egyenruhában keltették a feszültséget országszerte. Most ebből kaptunk egy kis bemutatót, és sajnos nem mondhatom, hogy nem látok hasonlóságot a jelenünk és a regényben megjelenő események, viselkedési formák között. Amúgy a könyv meglepően modernnek tűnt, ha nem tudom, hogy a harmincas években járunk és nem lennének nácik meg kommunisták meg Poroszország emlegetve, akkor bizony nem biztos, hogy jól tippeltem volna meg a korszakot, amiben jártunk.

A Halál a mulatóban több, mint ötszáz oldal, ez a terjedelem bőven hagy helyet az események lassú kibontakozásának. És bizony valóban nem egy sietős könyv, úgyhogy ha pörgős krimire vágyik valaki, annak nem biztos, hogy ezt a történetet ajánlanám, de ha szeretsz elmerülni egy történetben, ha szereted szinte magad előtt látni a cselekményt és a helyszíneket, akkor ez a te könyved lesz.

A könyv adatai
Eredeti cím: Die Akte Vaterland
Sorozat: Gereon Rath
Kiadó: General Press
Fordító: Csősz Róbert
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 576
Kiadás éve: 2021
Moly
Halál a mulatóban

A General Press Kiadó jóvoltából különleges blogturné veszi kezdetét, amely a krimik köré szerveződik! Három krimi a kiadó kínálatából, három blogger és öt állomás, amelyek során nem csupán izgalmakat és rejtélyeket kutatunk, de a turné végén mindegyik könyből nyerhettek egy-egy példányt. Tartsatok velünk a rejtélyek, izgalmak és titkok világába, nyomozásra fel, a végén pedig gyűjtsetek be egy saját kötetet!

Nyereményjáték

Játékunkban minden állomásnál az adott könyvhöz kapcsolódó kérdéseket találtok, ezekre kell helyesen válaszolni, majd beírni a Rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A könyv 1932 júliusában kezdődik. Mi történt ennek az évnek a legvégén Németországban, ami nagyban meghatározta a világ későbbi történelmét?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Május 24: A Szofisztikált Macska
Május 26: Könyv és más
Május 28: Kelly és Lupi olvas
Május 30: A Szofisztikált Macska
Június 1: Könyv és más
Blogturné Klub


Halál a mulatóban

Fülszöveg

1932 júliusa. A berlini rendőrség megoldhatatlan rejtéllyel szembesül: egy halott férfit találnak egy mulató teherliftjében, aki minden valószínűség szerint ott fulladt meg. Gereon Rath felügyelő nem örül, amikor megkapja az ügyet, ugyanis épp elég gondja van enélkül is. A várost rettegésben tartó bérgyilkos utáni nyomozása holtpontra jutott, a nagy szerelme, Charlotte pedig szintén a gyilkossági osztályon kezd el dolgozni, ami tovább bonyolítja az egyébként sem egyszerű kapcsolatukat.
A liftben talált holttest minden jel szerint egy sorozatgyilkos áldozata lett, és a nyomok a lengyel határ környékére vezetnek, ahol Rath egy idegen világba csöppen, és nemsokára egy régóta őrzött titokra bukkan.