Fecsegő

Viszlát, 2019! – Könyves évértékelés

Újabb év telt el, döbbenet! Ahogy az is, hogy már a harmadik ilyen évbúcsúztató posztomat írom itt a blogon.
Idén nagyon sokat sikerült olvasnom (magamhoz képest), ha minden igaz, akkor meglesz a 70 könyv. Wow, ennyivel lettem több ebben az évben, mert baromi közhelyes ugyan, de igaz, hogy minden könyv tesz hozzánk valamit. Még a rosszak is. Mondjuk szerencsére igazán rossz könyvvel nem találkoztam már az utóbbi években, remélem ez jövőre sem változik. Sajnos még mindig nem sikerült túl alaposan vezetni a olvasmányaimat, de az előző évekhez képest már jelentős javulást jelenthetek (hála többek között az Olvasónaplónak).

stat.gif

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom számszerűsítve látni a dolgokat, úgyhogy kezdetnek jöjjön egy kis statisztika a 2019-es évemről könyves szempontból. 
Elolvasott könyv: 70 db (na jó, eddig 69, de meglesz az!)
Elolvasott oldal: 25600
Új könyv: 103 db (102 magyar és 1 angol)
Recenziós példány: 53 db
Saját vásárlás/ajándék: 50 db
Új beszerzésekből elolvasva: 53 db
Félbehagyva: 3 db
Magyar szerzőtől olvasva: 9 db (A szakácskönyveket és az Olvasónaplót nem számolva)
Női szerzőtől olvasva: 36 db

kdvck.gifNagyon sok jó könyvet olvastam idén, nehéz is volt kimazsolázni a kedvenceket, de azért csak sikerült egy top 5-öt felállítani. Ezek voltak azok a könyvek, amik a legnagyobb hatást gyakorolták rám az év során. Nem feltétlenül hibátlanok, nem biztos, hogy mindenkinek ugyanígy tetszenek, de engem nagyon megtaláltak. (Katt a képre az értékelésért!) 

5. Jennifer Donnelly: Stepsister

A könyv, amiből a legtöbb idézetet kijegyzeteltem díj nyertese pedig aaaaaa Stepsister! Nagyon tetszett ez a fordított Hamupipőke történet, jó néha a másik oldal szemszögét is megvizsgálni.
stepsis.png

4. Kerstin Gier: Fellegszálló

Ennek a könyvnek a miliője a legjobb dolog, ami idén történt velem, teljesen elvarázsolt és magával ragadott.

20191224-dsc_3154.png3. Elizabeth Gilbert: New York lányai

Az 1940-es évek New Yorkja pezsgő, izgalmas és magával ragadó, hát még egy ártatlan lány szemével nézve! Ez a könyv a legjobb coming of age sztori, amit eddig olvastam, nagyon nagy hatással volt rám.

newyorklanyai1.jpg2. Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Egy fantasy horrorelemekkel, az Osztrák-Magyar Monarchia korabeli Magyarországon? A Kárpát Walzerben megfér egymás mellett a bárókisasszony és a zombi, de a lúdvérc és a hiteles történelmi események is. Nem olvastam még ennyire ötletes és okos könyvet a zsánerben, imádtam!

dsc_1029.jpg1. Margaret Atwood: MaddAddam-trilógia

Nincsenek rá szavak, hogy mennyire tökéletes ez a trilógia, hogy mennyire mesterien vannak benne összefűzve a szálak és hogy mennyire aktuális a mondanivalója. Atwood egy zseni, és ez a három könyv a munkássága csúcsa számomra.

dsc_1d812.jpg

cslds.gifKiemelném, hogy nem rossz könyvek ezek, sőt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem találtunk annyira egymásra, mint ahogyan a többi olvasóval tették. A háromból kettő bestseller, úgyhogy tényleg csak annyi, hogy nem nekem írták őket. 

3. Colm Tóibín: A blackwateri világítóhajó

Komor, lassú folyású és helyenként nyomasztó olvasmány volt, amihez kell egyfajta lelki állapot, ami nekem éppen akkor nem volt meg, ráadásul a főszereplővel sem sikerült egy hullámhosszra kerülni. Ettől függetlenül éreztem, hogy ez egy jó könyv, mégsem sikerült megszeretnem, viszont pár év múlva újra elolvasom, lehet, hogy csak érni kell hozzá.
img_20190512_164453-01.jpeg

2. Michel Bussi: Fekete vízililiomok

A csattanóját tekintve zseniális volt, azonban nagyon megülte a gyomromat ez az impresszionista idilli hangulat és az, hogy minden Monet és a festés körül forgott. Örültem, amikor véget ért.

dsc_0144.jpg1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Hangulatában kétségkívül egyedi és magával ragadó, számomra azonban túlontúl mesterkélt és hiteltelen volt a cselekmény nagy része. Sajnálom, de nekem ez volt az év legnagyobb csalódása, tekintve, hogy mennyire vártam a megjelenését anno.
Egyben a legtúlértékeltebb könyv címét is megkapta tőlem idén.

lrm_export_90358215716420_20190723_212234804.jpegmglpts.gif

Szép Zsolt: Kárpát Walzer Az egyik egyértelműen a Kárpát Walzer volt, amitől most már bevallhatom, nagyon féltem. Eleve szívesebben olvasok külföldi szerzőktől, nem szép ezt mondani, de a magyar első könyves íróktól egy kicsit fázom. A Kárpát Walzer fülszövege viszont azonnal megfogott és nem is volt jobb döntésem idén, minthogy bevállaltam ezt a lexikon méretű monstrumot. Csodálatos könyv, izgalmas, sokrétű, okos és egy pici logikai baki sincsen benne. Sajnálom, hogy nem fedezték még fel a tömegek, mert ha valami, hát a Kárpát Walzer megérdemelné a hype-ot!

Neil Gaiman: Sandman A másik ilyen meglepetés a Sandman volt, illetve nem is maga a Sandman, hanem az, hogy rájöttem, mennyire élvezetesek a képregények. Nekem eddig ez a műfaj teljesen kimaradt az életemből és nem is tudtam, hogy mennyire komoly és sok mondanivalóval bíró alkotások vannak közöttük. Sajnos ez nem éppen olcsó mulatság, mindenesetre egy halom képregény került a Sandman által a kívánságlistámra, amiket a jövő évben szeretnék szépen lassan beszerezni majd.

20191230-img_20191230_083459.png

brt.gifAz az igazság, hogy odavagyok a szép borítókért és szerencsére itthon is egyre szebb külsővel jelennek meg a könyvek. Tudom, hogy szubjektív, hogy kinek mi tetszik, én most az idei beszerzéseim közül próbáltam kiválasztani a nekem leginkább szívdobogtatókat.
Ezek közül is a Menny és pokol-trilógia a legnagyobb kedvencem, azt követi Elif Shafak 10 perc 38 másodperce, ami élőben egyszerűen káprázatos a csillogó aranyozással. 

20191230-img_20191230_083104.png

_njsljk.gif

Ezeket a posztokat kattintottátok idén a legtöbben. 

5. Naomi Novik: Ezüstfonás
4. Szép Zsolt: Kárpát Walzer
3. Varga Judit: DekorÁlom
2. Dalia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
1. Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!

2020_2.gif

Az idei évem blogolás szempontjából nem volt rossz, sokat olvastam, viszonylag sokat is írtam ide, de azért nem vagyok teljes mértékben elégedett. Egy kicsit elvesztettem magam ebben az évben, sokszor éreztem nyűgnek az olvasást, úgyhogy 2020-ban mindenképpen azt tűztem ki fő célnak, hogy visszavegyek a recenziókból és sokkal többet olvassak kötetlenül. Aztán mindenképpen szeretném végre megejteni a tavaly már említett blog költöztetést, mert nem szeretem ezt a felületet. Ezzel együtt szeretném a blog külsejét megváltoztatni, átgondolni, arculatot megálmodni neki, szóval elég nagy meló lesz.
Szeretnék több klasszikust olvasni, legalább 60%-ra felvinni a saját könyveim olvasottságát Molyon, és jó lenne ezúttal teljesíteni a Várólista csökkentést, mert az ideibe csúnyán belebuktam.
Végül, de nem utolsósorban tervezem, hogy végre valahára írok olyan posztokat is, amik nem értékelések lesznek, hanem kicsit kötetlenebb, csevegősebb könyves témák. Az ötletek megvannak, már csak meg kellene írni őket.
Nagyjából ennyi, plusz ugye a fő célom, hogy minél több jó könyvet  tudjak ajánlani nektek. Ha csak egyetlen ember elkezd olvasni miattam, már megérte csinálni 🙂


Köszönöm, hogy itt voltatok 2019-ben, remélem, hogy jövőre is velem tartotok.
Boldog új évet mindenkinek!