Csillagfényes utazás
Könyvajánló,  Kortárs

Virginie Grimaldi: Csillagfényes utazás

Vannak olyan könyvek, amelyekben nem sok minden történik, mégis képesek a humorukkal, az érzelmekkel és a szereplőkkel elragadni a szívünket. Tulajdonképpen a Csillagfényes utazás is egy ilyen könyv, hiszen az utazást leszámítva nem igazán a cselekményen van a hangsúly, hanem a karaktereken és a közöttük lévő kapcsolaton. 

Anna két kamasz lányt nevel egyedül, a tizenhét éves Chloét és a tizenkét éves Lilyt, akikkel a folyamatos munka miatt alig tölt időt. A végrehajtó az ajtóban, a lányokkal gond van az iskolában és erre fel még közel a negyvenhez elveszíti az állását is, ami eddig is csak a vegetálás fenntartására elég megélhetést biztosított. Mit tesz ilyenkor egy felelősségteljes, felnőtt nő és anya? A kirúgásáért kapott pénzt, ami pont elég lenne az adósságok törlesztésére, odaadja a behajtóknak, ugye?
Nem. Anna fogja a lányokat meg az apja újonnan beszerzett lakóautóját és hármasban nekivágnak Skandináviának, amitől azt reméli, hogy újra közel kerülnek egymáshoz és a lányok lelkivilága is helyrerázódik.
Több hónapos utazás veszi kezdetét Norvégián, Svédországon és Finnországon keresztül, és az út alatt igaz barátságok kötődnek, a titkok lepleződnek, és talán család is születik. 

Csillagfényes utazás

Előre mondom, imádtam ezt a könyvet! A finom humorát, a felszín alatt megbújó komoly témákat, a skandináv tájat és hangulatot, és a szereplőket természetesen. Váltott szemszögből követjük a lányok útját fejezetről fejezetre, hol Anna elbeszélése, hol Chloé blogja által, de a kedvencem mégis Lily naplója volt, akit egyszerűen csak Marcusnak hívott és minden apró-cseprő szélhámosságot beleírt. Imádtam Lilyt, az érettségét, a szarkasztikus humorát, a kedves természetét és a derűlátását, de ugyanúgy szerettem Chloét is, az érzékeny és bizonytalan kamaszságával, a szeretetéhségével és a kétségeivel, önmarcangolásaival, a könnyeivel. És Anna, aki nem a felelősségteljesség mintaképe, de bármit megtenne a lányaiért, a jövőjükért és a kapcsolatukért. Aki a pánikrohamai ellenére kipukkasztja a kis biztonságos buborékát, hogy a lányok megtalálják magukat. Hogy megtalálják egymást.

Mondanivalójában egy icipicit Backmann legutóbbi könyvét juttatta eszembe, az is hasonló érzelmeket tudott kiváltani belőlem, de a Csillagfényes utazás letagadhatatlanul franciás. A könnyedség és a légiesség mögött azonban hasonlóan súlyos problémák és kétségek állnak, mint a svéd író könyvében.

Csillagfényes utazás

A vége felé van egy aprócska csavar, ami véleményem szerint nem nagyon adott a sztorihoz, felőlem ki is maradhatott volna, de ezen kívül semmi kritikát nem tudok megfogalmazni.
Csodaszép könyv ez az anyaságról, a családról és a bátorságról – kicsit keserédes, de inkább mosolygós. Kedvem támadt összepakolni és nekivágni Skandináviának, felfedezni a helyeket, ahol a szereplők jártak, lakóautóban aludni, nyers halat enni meg fahéjas csigát, vízeséseket nézni és megmászni a prédikálószéket Norvégiában és tátott szájjal bámulni a sarki fényt meg a fókákat, és bálnákra várni egy  hajóból kilógva. 

Fantasztikus utazás volt, amit sajnos túl hamar, alig két délután alatt megjártam, de ez az a könyv, amit fogok még olvasni. Ha éppen úgy érzem, hogy elegem van a hétköznapokból, ha szedném a sátorfámat és legszívesebben meg sem állnék a világ másik feléig, akkor fogom a Csillagfényes utazást elővenni és erőt meríteni belőle. Úticélt már adott, nem is egyet. A szerzőtől pedig mindenképpen beszerzem az előző regényét, a Merci, Nagyikat – az állítólag még jobb, bár ezt nehezen tudom elképzelni.

A könyv adatai
Eredeti cím: Il ​est grand temps de rallumer les étoiles (2019)
Kiadó: Animus
Fordító: Fouilleul Joli
Keménytáblás, 320 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly
Csillagfényes utazás

Ki ne vágyna arra élete legnehezebb pillanataiban, hogy csapot-papot hátrahagyva nekiinduljon a nagyvilágnak? A Csillagfényes utazásban egy ilyen útra kísérjük el a leterhelt és anyagi problémákkal küzdő Annát, aki két lányához igyekszik közelebb kerülni a néhány hónapos skandináviai kaland alatt. Tartsatok Annáékkal és a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Anna, Chloé és Lily Skandinávia legszebb helyeit járják be a Csillagfényes utazásban, úgyhogy mi más is lehetne a játékunk témája, mint a könyvben fellelhető csodás helyszínek? Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok a helyszín nevét ÉS az országot, ahol megtalálható. A Rafflecopter dobozba tehát a hely nevét és az országot is várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
10.06: A Szofisztikált Macska
10.08: Könyv és más
10.10: Csak olvass!
10.12: Spirit Bliss Sárga könyves út
Blogturné Klub


Fülszöveg

Mit ​tesz egy teljesen eladósodott, harminchét éves, kétgyerekes pincérnő, ha elveszíti a munkáját, de végkielégítésként egy nagyobb összeghez jut? Kifizeti a tartozásait, hogy megmentse a lakását, és keres egy új állást? Anna, aki mindig is biztonsági játékos volt, erre készül, ám valami azt súgja neki, hogy ez a legrosszabb, amit tehet. Hiszen a sok munka miatt évek óta alig látja a lányait, a tizenhét éves Chloét és a tizenkét éves Lilyt, akik küszködnek az iskolával, a szerelemmel, és mind anyjuktól, mind egymástól eltávolodtak. Márpedig Annának semmi sem fontosabb a gyerekeinél. Ezért mindenki legnagyobb döbbenetére úgy dönt, hogy kölcsönkéri apja új lakóautóját, és hármasban nekivágnak, hogy körbeutazzák Skandináviát. A gyerekek meg vannak róla győződve, hogy anyjuknak „elgurult a gyógyszere”, ám ahogy telik az idő, az Annában beállt változás rájuk is hatni kezd. Az északi fénnyel, fjordokkal, erdőkkel és kalandokkal teli úton új barátok, új élmények és új érzések várják őket, amelyeknek tükrében hátrahagyott életük is egészen más színben tűnik fel.

A Csillagfényes utazás finom humorral mesél a bátorságról és a feltétel nélküli szeretetről. Megmelenget, elgondolkoztat, és reményt nyújt akkor is, ha körülöttünk olyan hideg szelek fújnak, akár az északi sarkkörön.