Uncategorized

Török Eszter – Viszlát, cukor és fehér liszt!

dsc_0271.jpg

 Az az igazság, hogy a 160 grammos (nekem 150) diéta nem is olyan rossz dolog, mint amilyennek első kétségbeesésemben gondoltam. Tök jó dolgokat eszem és sokkal tudatosabb vagyok, mint ezelőtt bármikor (hogy aztán beválik-e majd, vagy sem, az kiderül később, egyelőre jó benyomásaim vannak). Viszont azt el kell ismernem, hogy nagyon sokat segítettek a diéta elején beszerzett szakácskönyveim, és itt most nagy, villogó betűkkel kell kiemelnem a Viszlát, cukor és fehér lisztet, amit – nem túlzás – napi szinten használok azóta, hogy megvan. Messze a legtöbb receptet ebből próbáltam ki, lettek kedvenceim, amiket már többször is elkészítettem és van még egy csomó étel, amit tervezek elkészíteni.

Eszméletlenül az én ízlésemre van szabva ez a könyv, egy-két kivételtől eltekintve szinte minden kaja beindította a fantáziám, és ami a legfontosabb: minden benne szereplő étel totálisan belefér a diétába. Nem véletlen, hiszen Török Eszter dietetikus és ez meg is látszik a könyvén. Az ebédnek szánt ételek nem, vagy szinte csak pár grammal lépik túl a megengedett 50 grammot, a reggelinek és vacsinak szánt ételek szintén beleférnek a 30-40 grammnyi korlátba és még véletlenül sem esünk bele abba a csapdába, hogy túlesszük magunkat. De ugyanez elmondható a köztes étkezésekre is, úgyhogy ebből a szempontból csillagos ötös a könyvnek. A főételeknél megfigyeltem, hogy minden receptben van zöldség, és ennek nagyon örülök, ugyanis a dietetikusom kifejezetten a számba rágta: minden étkezéshez, de legalább a főétkezésekhez menjen zöldség.

dsc_0274.jpg

A receptek többsége 2 adagra szól (kivéve, amiből mondjuk több darab készül, pl.: muffin), amiért rettentően hálás vagyok, ugyanis az általánosan megszokott 4 adagos recepteket mindig matekoznom kell főzés előtt, itt nincs ilyen probléma. A leírások egyszerűek és érthetőek, pont ahogyan a receptek is; nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy isteni kaja kerüljön az asztalra. A hozzávalók tekintetében sincs elszállva, a legfurább dolog, amire szükség lehet (és nincs mondjuk minden sarki boltban), az amaránt, az agar-agar (helyettestíhető a receptben) és a báránygerinc. A többi mind olyan, amit a diétát követők kénytelenek előbb-utóbb egyébként is beszerezni és használni. Nagyon hasznosak a receptek végén található kis tippek is, amelyek ötleteket, vagy éppen magyarázatokat adnak az ételek mellé.
Olvastam molyon, hogy egy-két receptnél pontatlanságok vannak. Megnéztem és valóban így van, de azokat még pont nem csináltam meg, mindenesetre az általam eddig elkészített ételek szuperek lettek, maximum a fűszerezés vagy az édesítés mértékén változattam. Elég ízletesen főz a könyv, a csirke tikka masala például már majdnem túl fűszeres is volt, pedig én aztán szeretem az erős ízeket.

Felépítését tekintve három nagy fejezetre osztható a könyv, mindegyik fejezet előtt egy részletesebb értekezés olvashatunk adott étkezésről:

Reggelik – 14 recept, sósak és édesek vegyesen, de előbbiből sokkal több
Ebéd és vacsora – 37 recept, zöldégekben gazdag ételek
Köztes étkezések – 20 recept, édességek, sütik, nasik

Rögtön a könyv elején tartalomjegyzék található, az előszóban pedig a szerző rövid bemutatkozását, ajánlását és a 160 grammos diéta alapjainak leírását olvashatjuk.
A könyv külseje tetszetős, a mérete pont ideális, de sajnos rendesen kinyitni ezt sem lehet, így már most látom, hogy ki fognak esni a lapok előbb-utóbb. A képek csodásak, az egész kivitelezés nagyon igényes, bárcsak keménytáblás lenne!

Mint mondtam, rengeteget főztem már belőle, képet viszont mindig elfelejtettem készíteni, így  most csak hármat tudok mutatni. Elmondom mindenestre, hogy az abszolút kedvencem a pisztáciás-brokkolis teljes kiőrlésű tészta, amit én meg szoktam bolondítani még egy kis csirkemellel is, mindenesetre ha valamit kipróbáltok a könyvből, akkor legyen ez. Zseniális! Ami a legkevésbé ízlett, az a mangós csirke volt, abszolút nem az én ízlésvilágom, de az tuti, hogy különleges volt. 

Pulykanyárs csicseriborsóval és ubisalival (38g ch)

Nézzétek el, hogy elég khmmm… fura alakú lett a cucc, de nem volt itthon hurkapálca, úgyhogy improvizáltam. A kinézetével ellentétben naaaagyon finom ez a husi, nem kevésbé a sült csicseriborsó, amit már régóta ki akartam próbálni. Kevesebb csicserivel elkészítettem már vacsira többször (csak 30 gramm a vacsim), de volt már ebéd is más körettel. Gyors, egyszerű és nagyon finom!

dsc_0015.jpg

Lime-os  túróval töltött palacsinta (33g ch)

A kedvenc vacsim! Életemben nem ettem annyi palacsintát, mint amióta megvan ez a könyv. Zseniális a recept, nem ragad, nem ég le és pöccre pontosan 4 darab palacsinta lesz belőle. Semmi fura íz, semmi fura állag, isteni. A túró pedig sokkal finomabb lime-mal, mint citrommal. Egyedül az édesítő kevés benne az én ízlésemnek, de azon könnyen lehet segíteni.

dsc_0094.jpg

Ananászos pulykamell barnarizzsel (53g ch)

Imádom a „szottyos” kajákat, na ez egy remek példája annak, hogy miért rajongok értük. Nagyon jó ízharmónia jellemzi  és villámgyorsan elkészül. Ja és bődületesen laktató!

img_20190222_142210.jpg

Összességében ez lett a kedvenc könyvem a három meglévő közül, mert tényleg nélkülözhetetlen segítséget jelent a diétámban és nagyon az én ízlésemre van szabva. Vannak apróbb hibái, de ezeket elnézem neki. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik inzulinrezisztenciával vagy PCOS-sel küzdenek, de cukorbetegek is bátran fellapozhatják. Meg persze azok is, akik csak egy kicsit egészségesebben szeretnének étkezni. Vásárlás előtt érdemes belelapozni egy könyvesboltban, hogy lássátok, milyen receptek várnak titeket. De csak annyit mondok, hogy vaníliás karika. Van benne vaníliás karika! Ja, és a pisztáciás brokkolis tésztát ki ne hagyjátok!

o_ttappancs_1.jpg

covers_371226.jpgTörök Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!
Kiadó: BOOOK Kiadó
Puhatáblás, 176 oldal
Megjelenés éve: 2015
Moly
 

megveszem_1_-2.jpg

1gztvxo.jpg

A BOOOK Kiadó jóvoltából jelent meg Török Eszter receptkönyve, Viszlát, cukor és fehér liszt! címmel. A dietetikus szakember olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja a PCOS-ben szenvedők, inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt. Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat egészséges ételekkel!

Nyereményjáték

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a fülszövegben említett betegségeket. Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, a három lehetőség közül melyikre gondoltunk, és ha ez megvan, beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Több szervet is érintő, összetett női hormonális betegség

a Rafflecopter giveaway

03/13 A Szofisztikált Macska
03/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
03/17 Dreamworld


Fülszöveg: Különösen ajánlott inzulinrezisztencia, PCOS és cukorbetegség esetén
A szénhidrát nem az ördögtől való – de egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és milyet fogyasztunk belőle. A helytelen táplálkozás rontja a közérzetünket és teljesítőképességünket, ráadásul a rossz étkezési szokások miatt a lakosság felénél kimutatható az inzulinrezisztencia – ez pedig már a cukorbetegség előszobája. Az ezzel összefüggő PCOS a magyar nők közel egyötödét érinti, és ez ma a meddőség legfőbb oka. Dietetikai szaktudása és széleskörű tapasztalatai révén Török Eszter olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Az átgondolt és sokoldalú recepteknek köszönhetően az olvasónak már nem kell azon gondolkodnia, mit mivel párosítson össze, mert az egy főre jutó adag pontosan elegendő tápanyagot tartalmaz. A könyv másik nagy előnye az egyszerűség, mivel a fotókon látható adagok a ténylegesen elfogyasztandó mennyiséget mutatják, így a kitálalásánál sem kell külön lemérni az ételeket. A dietetikus szakember sok éve tervez már étrendeket, így garantáltan finom, változatos és egészséges alternatívát kínál mindazoknak, akik számára fontos a helyes táplálkozás


torok_eszter.jpgA SZERZŐRŐL
Török Eszter dietetikus 2009-ben szerezte diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán. Először kórházakban dolgozott, majd közel 5 évig egy magánrendelőben, a Mens Mentis Egészségcentrumban tevékenykedett. A Mens Mentisben elsősorban endokrin panaszokkal küzdő páciensekkel foglalkozott. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, PCO szindrómásoknak illetve babára vágyó és váró nőknek segített a helyes életmód kialakításában. 2010-2011-ig az Egészségpajzs, majd 2011-2014-ig az Egészségkonyha dietetikusa volt. 2014-ben a Mandulaliget főzőiskolában egészséges alapanyagokból sütés-főzés oktatást is vállalt, tehát az ételkészítés gyakorlati oldalában is jártas. 2014. óta egyéni vállalkozóként foglalkozik diétás oktatással.
2015-ben jelent meg Viszlát, cukor és fehér liszt! című szakácskönyve, ami azóta több kiadást is megért.
A kiadvány a 2016-os Aranykönyv szavazáson 2. helyezést ért el.
(Forrás: https://torok-eszter-dietetikus.webnode.hu/rolam/)