Sci-fi,  Thriller

Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla

Tom Sweterlitsch neve nem volt ismeretlen előttem, hiszen az előző regényét, a Letűnt világokat ezer éve el akarom olvasni. Végül úgy alakult, hogy a második magyarul megjelent  – időrendben elsőként megírt – regényével ismerkedtem meg első körben, ami az általam hallott kritikák szerint sokkal gyengébb, mint a fentebb emlegetett második. Most őszintén, ha ez gyenge, akkor milyen lehet a jó? Mert nekem ez most nagyon bejött.

Eleve nagyon tetszett az, hogy rengeteg zsánert sikerült gond nélkül összevegyíteni egyetlen történet keretein belül. A Letűnt világok egyszerre sci-fi, krimi, thriller és nyomasztó disztópia, na meg nagy adag dráma. A jövőben járunk – pontos évszámot nem kap az olvasó, de az elejtett utalások alapján a nem túl távoli jövőt célozhatjuk be, azon belül is Amerikát, ahol egy nyomasztó társadalom képe bontakozik ki előttünk. A legdurvább az egészben, hogy tulajdonképpen semmi elképzelhetetlen nincs abban a technikai fejlettségben, amit a könyv bemutat, teljesen el tudom képzelni, hogy 3-4 évtized múlva a való életben is hasonlóképpen fogunk élni.

Az embereknek egy Adware nevű, beépített eszköz van az agyukhoz csatlakoztatva, amivel gyakorlatilag non-stop fut az internet a szemük előtt, hirdetések, kuponok, felugró ablakok bombázzák őket éjjel nappal. A pornó és a beteges dolgok teljesen elfogadottak, az ingerküszöb már olyan magas, hogy például az élőben közvetített kivégzések szinte buliszámba mennek, ahol az a legfontosabb téma, hogy éppen melyik tervező kreációját viseli az USA elnöke – a megteremtett világgal kapcsolatban volt egy nagyon erős MaddAddam-utánérzésem, a Guvat és Gazellában volt ennyire elborult a társadalom, hogy két kattintással elérhető volt öngyilkosság, trancsírozást vagy éppen halálpornó. Tíz évvel a cselekmény kezdete előtt egy atombomba elpusztította Pittsburgh városát és annak lakóit. A könyv főszereplője, Dominic ebben a robbanásban veszítette el feleségét, akinek hiánya  drogfüggőséggel kísért erős depresszióba taszította a férfit. A pittsburghi tragédia után létrehozták az Archívumot, a város virtuális és interaktív rekonstrukcióját, ahol az egykori lakosok szimulációi is megtalálhatóak. Dominic biztosítási csalások felderítésével foglalkozik, munkája során az Archívumban igyekszik felderíteni, hogy jogos-e egy-egy kárigény és közben aggasztóan sok időt tölt a feleségével és közös emlékeik újraélésével. Legfrissebb ügye, egy fiatal lány halálának felderítése a szokottnál jobban megviseli, amikor is új munkaajánlatot kap: ki kell derítenie, ki és miért akarja törölni egy gazdag férfi elhunyt lányának nyomait az Archívumból. 
A kezdetben egyszerűnek tűnő munka egyre veszélyesebbé válik, és az is hamar világos lesz, hogy sokkal betegebb dolog van a háttérben, mint azt előre sejteni lehetett volna.

angyalok_pokla.jpeg

Én nem a boldogságot keresem, csak a megkönnyebbülés buborékjait, mint egy fuldokló, aki kapva kap egy kortynyi levegőn is.

Először is, ez nem egy sietős könyv. Sweterlitsch elég időt hagy az olvasónak ahhoz, egy megértse, átérezze ennek a nyomasztóan elképzelhető világnak az atmoszféráját, működését és társadalami berendezkedését. Mindent uralnak a reklámok, a fogyasztás és az instant élmények. Közben ott van Dominic, akinek fájdalma annyira elemi és annyira átüt a sorok közül, hogy rendesen lehúzza magával az olvasót. Dominic mindent elveszített, amiért érdemes volt élnie, és azóta is csak vegetál, azért él, hogy minden nap visszatérhessen az Archívumba a feleségéhez. Minden gondolata, minden tette csak a felesége és elveszített kisbabájuk körül forog. Nagyon sajnálom, hogy a magyar kiadás nem tartotta meg az eredeti címet (Tomorrow and Tomorrow), amely egy zseniális utalás Shakespeare Macbethjének felesége halálát követő Holnap-monológjára. Ebben a címben benne van a könyv esszenciája, míg a magyar választás…értem mire gondol(na) a költő, de olyan semmilyen. 

angyalok_pokla.jpeg

Már csak ezzel a kettővel, a cyberpunkos-disztópikus világképpel és a főhős tragédiájával is remek könyvet lehetett volna rittyenteni, de ezek mellé még bónuszként bejött egy nem is gyenge krimi-thriller szál, amely megadja azt a bizonyos nem tudom letenni-érzést – még akkor sem, ha már annyira nyomasztó ez a világ, hogy megfordul a fejedben, hogy azonnal  kikötteted az internetet és az öt éves terveid közé veszed, hogy elvonulsz egy komfort nélküli tanyára.
Az Angyalok pokla gyakran brutális és nincs híján a plasztikus leírásoknak sem, így érzékeny lelkeknek nem kifejezetten ajánlanám, de akit nem rémítenek el a hasonló dolgok, az szerintem imádni fogja. De nem csak fizikailag brutális, hanem az érintett lelki témák tekintetében is: kendőzetlenül beszél gyászfolyamatról, droghasználatról, nemi erőszakról, vallási szekták működéséről és közben erős társadalomkritikai hangja is van.

Őszintén? Nem tökéletes könyv. Maradtak bennem kérdőjelek, a befejezés is hagyott kétségeket, de első regénynek szerintem elég király. Sötét, borús, depresszív, és nagyon izgalmas egyszerre. A való világ történései miatt elég nehezen megy mostanában az olvasás, de ez a könyv magával ragadott végre néhány órára és ezért nagyon hálás vagyok neki. 

ne_gytappancs_8.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Tomorrow and Tomorrow
Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Farkas Veronika
Keménytáblás, 384 oldal
Kiadás éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

90639173_3185160804836280_8816663656403042304_n.jpgAz Agave kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a Letűnt világokkal ismertté vált Tom Sweterlitsch első kötete, az Angyalok pokla. A történet során a jövő Amerikájában járunk, ahol egy atomkatasztrófa következtében Pittsburgh a földdel válik egyenlővé, valamint, ahol a túlélők bármikor elveszhetnek az Archívumnak nevezett virtuális valóságban. Az Archívum hivatalosan egy interaktív rekonstrukció, mely tartalmazza a város minden korábbi elemét, beleértve épületeket, parkokat, de még a lakosok szimulációit is. Főszereplőnk, Dominic Blaxton ebben a virtuális térben nyomoz, s ha kíváncsiak vagytok, mi mindenre bukkan, tartsatok négy bloggerünkkel, így esélyetek lehet megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is.

Nyereményjáték

Az Angyalok poklában nagy szerepet kap a virtuális valóság jelenléte. Mostani játékunkban olyan könyveket keresünk, amikben szintén nagy jelentőséggel bír a VR. A megadott borító részletek alapján kell megtalálnotok és beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába az adott kötetek szerzőjét és címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz)
90765427_3185156931503334_384778131409469440_n.jpg

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.03. – Booktastic Boglinc
04.05. – Könyv és más
04.07. – Szofisztikált macska
04.09. – Nem félünk a könyvektől


Fülszöveg:

A ​közeli jövő technológiailag sokkal fejlettebb Amerikájában járunk. Tíz évvel ezelőtt egy atomrobbanást követően Pittsburgh a hamu martalékává vált, a túlélők és az ország többi része pedig egy zord disztópiába menekült, ahol a média és különböző virtuális kiterjesztései befolyásolnak mindenkit, a társadalmat körbelengi a pornográf tartalom és a szexipar, a bűnözők kivégzését pedig élőben lehet nézni bárhonnan.
Dominic Blaxton a pittsburghi katasztrófa egyik túlélője, a tragédia során azonban elvesztette a feleségét, aki születendő lányukkal volt terhes. Jelenleg biztosítási kárigényeket mér fel egy magáncégnek: gyilkossági ügyekhez köthető holttesteket keres az Archívumban, a város épületeinek, parkjainak és látványosságainak interaktív rekonstrukciójában, ahol a valaha élt lakosok szimulációi is megtalálhatók. Dominic a virtuális térben történő nyomozás mellett újra és újra átéli a feleségével közös utolsó emlékeit is, a veszteség folyamatos érzete pedig komoly alkohol- és drogfüggőségbe taszítja.

Ráadásul a legújabb ügye meglehetősen furcsa: egy olyan nő feltételezhető meggyilkolásával kapcsolatos, akinek valaki a jelek szerint az összes előfordulását ki akarja törölni az Archívumból. Dominic egyre eltökéltebben próbálja megfejteni a nő kilétét és azt, hogy mi történhetett vele. De miközben követi a nyomokat a virtuális világból a valóságba, ráébred, hogy az illúziók mélyén lappangó igazság nemcsak a józan eszét, hanem az ő és mások életét is veszélybe sodorhatja.

Tom Sweterlitsch, a Letűnt világokkal világhírűvé vált író első regénye posztmodern stílusával az újvonalas sci-fik egyik kiemelkedő darabja. Lenyűgöző világépítésével olyan nagyságokat idéz fel, mint Philip K. Dick és William Gibson, míg cselekményvezetésével napjaink legizgalmasabb thrillereivel tartja a tempót.