Hex- Egy boszorkány bosszúja
Horror,  Könyvajánló

Thomas Olde Heuvelt: Hex – Egy boszorkány bosszúja

Bemutatom a könyvet, amire egy örökkévalóságnak tűnő ideje vártam. Anno, amikor beléptem a Blogturné Klubba, a Hex volt az első könyv, amit bejelöltem turnéra, és azóta vártam, hogy megjelenjen. Jobb később, mint soha, a lényeg, hogy végre megérkezett. Tudom, hogy velem együtt sokan várták már és egyúttal az elvárások is csak nőttön- nőttek.

Két dolog miatt figyeltem fel egyébként a Hexre. Az egyik a boszorkányos téma, a másik pedig a szerző hollandsága. Furcsa fixációm, hogy igyekszem mindent elolvasni, aminek köze van Hollandiához, legyen szó helyszínről vagy az író nemzetiségéről. Érdekesség egyébként, hogy az eredeti, holland nyelvű Hex, amely 2013-ban jelent meg, nem azonos azzal, amit mi most magyarul olvashatunk. Amikor elkeltek a jogok az angol verzióra, az író lehetőséget kapott, hogy  – gondolom a jobb eladhatóság miatt – áthelyezze a történetet amerikai helyszínre egy teljesen más háttértörténettel. Ez tehát az angolszászosított, új befejezést kapott verzió, és hacsak nem tanulunk meg hollandul, sosem fogjuk megtudni, mi lett a vége eredetileg. Ha engem kérdeztek, kicsit sajnálom, hogy nem a holland verziót fordították magyarra, mert szerintem az a miliő sokkal jobban illett volna a könyv sötétségéhez, mint a már milliószor lerágott csont Amerika.

Valami miatt azt gondoltam, hogy a könyv egy laza ifjúsági horror lesz, ami egészen a közepéig annak is tűnt, onnantól viszont kezdtek kicsit eldurvulni a dolgok – továbbra sem sorolnám klasszikus horrornak, de azért túl fiataloknak sem biztos, hogy ajánlanám, főleg, hogy rémisztgetés mellett azért elég sok morális dilemmát is felvet a könyv, aminek a megértéséhez és átérzéséhez kell egy bizonyos érettség.

– Pontosítsuk a kérdést. Ha valakit hagynod kellene meghalni, o padre mio, ki lenne az: a gyereked
vagy a városunk többi polgára?
– Beleértve a feleségemet és a másik gyerekemet is? –
kérdezte Steve.
– Igen, apa – nevetett leereszkedően Matt. – Kit mentenél meg, Tylert vagy engem?
– Matthew! – kiabált rá Jocelyn. – Elég ebből!
– Mindkettőtöket megmentenélek – jelentette ki ünnepélyesen Steve.

A cselekmény egy Black Springs nevű amerikai kisvárosban játszódik, ami látszólag ugyanolyan, mint a többi amerikai kisváros. Black Springsben azonban egy boszorkány kísért, aki bárhol és bármikor felbukkanhat, a lakók pedig nem hagyhatják el hosszabb időre a várost – aki odaköltözik, annak ott is kell maradni. Természetesen a helyiek igyekeznek titokban tartani a boszorkány és az átok létezését, de az átok miatt frusztrált tinédzserek végzetes dolgot indítanak el azzal, hogy nem tartják be a hosszú, hosszú évek óta biztonságot jelentő szabályokat és hergelni kezdik Katherine-t.

A főszerepben a Grant család áll, akik balszerencséjükre pont ebben a városban találták meg az álmaik otthonát, és bármennyire próbálták őket a helyiek jobb belátásra bírni, végül a nyakukba szakadt az átok, amitől nem szabadulnak. Katherine, az ősöreg boszorkány látszólag ártalmatlan: a szemeit és a száját réges rég bevarrták, így nem tud ártani, azonban bármelyik pillanatban felbukkanhat bárki házában vagy akár az utca közepén és addig marad, amíg csak akar: szigorúan tilos durván bánni vele, de kedveskedni sem ajánlott neki.

Hex- egy boszorkány bosszúja
Forrás

Az az érdekes ebben a könyvben, hogy egyáltalán nem a boszorkány az igazi gonosz benne. A gonosz maga az ember; a városka lakói és a tinik, akik azt gondolják, hogy majd ők megmutatják, hogy nem hódolnak be holmi sokszáz éves átoknak. Katherine állítólagos gonoszsága mögé bújva, rá mutogatva művelnek ezek az emberek borzasztó dolgokat egymással és a boszorkánnyal.
Engem igazából tökre elszomorított ez a könyv, mert megmutatta, mennyire ostoba az ember. Persze, izgalmas volt, néha undorító, sokszor szívszorító és persze beteg is (főleg a vége), de ami igazán megmaradt belőle, az nem más, mint az emberi butaság és gyarlóság. Igazából ez sokkal letaglózóbb volt, mint a horror elemek, vagy a misztikum.

Az idei évem egyik legfurcsább olvasmánya volt a Hex, ami nagyon jól indult, aztán a közepén egy kicsit leeresztett, hogy a végén valami elborult őrültségben bontakozzon ki. Nyomasztó, de nem úgy, ahogy a fülszövegtől várná az ember. Sokszor túl naturális, tobzódunk a mellekben és az egyik legutáltabb elemem, az állathalál sem maradt ki sajnos. Mindezek ellenére megérte várni rá, mert ez garantáltan olyan könyv, amit nem felejt el egyhamar az ember. Ja igen, nagyjából másfél hónappal az olvasása után egy éjszaka azt álmodtam, hogy valaki áll az ágyamnál és bámul, szóval ha egyből, az olvasás idején nem is üt be, tudat alatt bizony megmarad egy kicsit a könyv „ijesztgetős” része is.

A könyv adatai
Eredeti cím: Hex
Kiadó: Maxim
Sorozat: Dream válogatás
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 432
Kiadás éve: 2020
Moly

Ha szereted a boszorkányos és félelmetes történeteket, akkor Thomas Olde Heuvelt HEX – Egy boszorkány bosszúja című könyve neked is kötelező beszerzés lesz, ugyanis a  holland szerző első bemutatkozó regénye hátborzongatóra sikeredett. Erről mesél nektek a Blogturné Klub 5 bloggere is, akik elolvasták a regényt, és sok mindent megtudtak Katherine-ről, a boszorkányról, aki már nagyon régóta kísérte Black Spring lakosainak életét. 
Ha velünk tartasz a turnén neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott HEX – Egy boszorkány bosszúja című regényt. Felkészültél? Vigyázat! Csak akkor csatlakozz, ha nem félsz a boszorkányoktól! 

Nyereményjáték

A HEX főszereplője egy gonosz boszorkány, aki sok álmatlan éjszakát okoz a kis városkának, ahol kísért. Ha olvastál már néhány boszorkányos történetetét, akkor ismerősek lesznek számodra a következő idézetek. Minden turné résztvevő blogján találsz egy idézetet, amiben a főszereplő egy boszorkány. A te feladatod annyi, hogy megírd, hogy melyik könyvben hangzik el az idézet. 
Ha helyes válaszokat adsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén megnyerheted Thomas Olde Heuvelt HEX – Egy boszorkány bosszúja című könyvet
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Ki vagy te?
– Boszorkány vagyok. Hóvirágot szedtem a téli napforduló idején, úgy döntöttem, meghalok, és elsirattam egy csalogányt. Mostmár túlmutatok a próféciákon.
a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek
12.15. A Szofisztikált Macska
12.17. Zakkant olvas 
12.19. Nem félünk a könyvektől
12.20. Könyv és más 
12.21. Kelly és Lupi olvas


Fülszöveg

Aki itt születik, haláláig arra van kárhoztatva, hogy itt is maradjon. Aki ideköltözik, sosem megy el.

Üdvözlünk Black Springben, a látszólag festői Hudson Valley-i városban, ahol egy boszorkány kísért. Abban a házban jelenik meg, ahol csak kedve van, és minden éjszaka más gyermek ágya mellett áll. Mindenki tudja, hogy a boszorkány szemének sosem szabad kinyílnia, mert az elképzelhetetlen következményekkel járna. A városi tanács mindezt persze titokban tartja a nyilvánosság előtt, és minden erejükkel azon vannak, hogy az átok ne terjedhessen el máshová. De a helyi tinédzserek nem tudnak megbékélni azzal, hogy nem hagyhatják el a várost, így a szigorú megkötések ellenére közvetíteni kezdik a boszorkányvadászatot a neten. Arra viszont nem gondoltak, milyen sötétséget szabadítanak a városra ezzel.