Romantikus

TASMINA PERRY – HÁZ A NAPLEMENTE-TÓNÁL

Bevallom, nem olvasok túl sűrűn romantikus regényeket, egyszerűen szívesebben veszek le a polcról más műfajú könyveket, aminek talán az lehet az oka, hogy magam sem vagyok túl romantikus alkat. Emiatt valószínűleg soha nem került volna a látókörömbe Tasmina Perry és az ő különleges hangulatú regénye, de szerencsére lehetőségem adódott elolvasni és nagyon örülök neki, mert ez most elmondhatatlanul jól esett a lelkemnek.A történet érdekessége, hogy a megszokottal ellentétben nem a női főszereplő vezet bennünket az olvasás során, hanem a negyvenes éveibe lépő Jim, akinek a karrierje szárnyal, a magánéletében azonban képtelen megállapodni. Ennek legfőbb oka az a lány, akit 20 évvel ezelőtt ismert meg egy Savannah-ban töltött nyár során, és akivel viharosan, megválaszolatlan kérdésekkel övezve váltak el útjaik. A könyv harmadik főszereplője az impozáns ültetvényes ház a Naplemente-tó partján, a Casa D’Or, ahol annak idején minden elkezdődött és ami újra találkozásra készteti ezt a két embert. Ez a találkozás régi sebeket tép fel, életeket forgat fel, hogy aztán Jim és az olvasó is választ találjon arra, hogy mi is történt valójában azon a varázslatos nyáron.

Ha már nyaraltál valaha a Casa D’Orban, soha nem felejted el. Kristálytisztán emlékszel rá, még a szemedet sem kell lehunynod, hogy felidézd a súlyos, meleg szellőt, az azáleák illatát és a napcsókolta bőrödhöz tapadó levegőt.

A könyv egy, főként a múltat bemutató része Savannah-ban játszódik, ami a déli Georgia államban található. Ha olvastatok már valaha is délen játszódó regényt, akkor tudjátok, hogy ez mindig ad a történetnek egy sajátságos, kicsit fülledt, kicsit varázslatos miliőt. Most sem volt ez másképp, és én azt sem bántam volna, ha végig csak ez az egy helyszínünk lett volna, de a cselekmény elvisz minket New Yorkba és a Karib-térségbe is. A múlt és a jelen fejezeteinek váltakozásával szépen lassan bontakozik ki az igazság, az oda vezető út pedig igazán váratlan fordulatokkal van kikövezve.

DSC_0038Sosem olvastam még Tasmina Perrytől, így nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok, de kellemes meglepetésként ért a felismerés, hogy tetszik ez a könyv. A romantika kellően adagolt, de nem túl csöpögős, a szerelmi szál mellett pedig találunk egy kis izgalmat is a cselekményben. A szereplők közül egyértelműen Jim volt az, aki közelebb tudott kerülni hozzám, Jennel inkább a múltban tudtam azonosulni, a felnőtt énje számomra túl steril, túl élettelen volt.

Azt gondoltam, hogy csak egy pillekönnyű kis szerelmi történet lesz, de azért egy kicsit több annál. Ez a könyv az újrakezdésről is szól. Arról, hogy sosem késő kilépni a rossz döntéseink okozta élethelyzetekből, és azzá lenni, aki a lelkünk mélyén vagyunk. Arról, hogy nem szabad hagynunk, hogy más emberek, vagy a körülmények befolyásoljanak a jövőnket illetően és arról, hogy sose hagyjuk elveszni a bennünk lakozó csillogó szemű, reményekkel és álmokkal teli fiatal énünket.

Könnyű állandóan a  múltban élni, nem gondolod? – jegyezte meg Jennifer, és kikapcsolta a videokamerát. – Jobb az akkori magadra emlékezni, amikor még minden csupa lehetőség volt, nem pedig csalódás. Amikor még nem tartoztunk felelősséggel. Az idő nagy festékpisztoly, kitörölheted az összes rossz részt. 

A Ház a Naplemente-tónál egy magával ragadó, keserédes könyv sötét titkokról, rossz döntésekről, elvárásokról, meg nem valósított álmokról és a második esélyről. Mindez egy kedves szerelmi történetbe csomagolva, déliesen fűszerezve. Könnyen olvastatja magát, így egy lustálkodós, napsütéses délutánt javaslok hozzá és egy kancsó frissítő innivalót, amiben kövér jégkockák csörögnek.

öttappancs-2

Tasmina Perry – Ház a Naplemente-tónál
Eredeti cím: The House on Sunset Lake
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Sillár Emőke
 Puhakötés, 368 oldal
Kiadás éve: 2017

QToN-FHSA SZERZŐRŐL
Tasmina Perry angol írónő a jogi pályát hagyta el az írásért, miután beküldte egy régebbi, Take That zenekarral készített interjúját egy magazin álláshirdetésére. Ezután sebesen ívelt felfelé a pályája, olyan magazinok szerkesztésében vett részt, mint az InStyle, Glamour és Marie Claire. Az első regénye rögtön a Sunday Times top 10-es bestseller listáján landolt, azóta pedig több világsiker is kötődik a nevéhez, mint például az Örökösnők vagy a Divatdiktátorok. Férjével és fiával Londonban él.