Uncategorized

Tasmina Perry – A lánykérés

img_20180404_182934.jpgA lánykérés már régóta nálam van és még valamikor tavasszal sikerült sort kerítenem rá, de azóta is élénken a fejemben él a történet, olyan szívszorító és különleges volt. (Avagy, íme egy recenzió, amit rég megírtam, de elkevertem a dokumentumot a gépemen és hála a „csodás” memóriámnak, teljesen elfeledkeztem róla.)
A Ház a Naplemente-tónál volt az első regény, amit Tasmina Perrytől olvastam, és magamat is meglepve nagyon tetszett – a romantikus vonal ugyan nem az én pályám, de néha érdemes elhagyni a komfortzónát. Nem sokat kellett várnom az írónő második művére sem, ami a csodálatosan szép és magával ragadó borító mellett a sokat sejtető A lánykérés címet kapta. És bár azt hinnénk, hogy ez a könyv  bizony csöpögni fog a nyáltól…hát nem. Ez inkább egy hihetetlenül melankolikus és szomorú történet egy idős asszonyról, aki egész életében óriási lelki fájdalommal kellett, hogy éljen.

– Azt hiszem, Eleanor Roosevelt mondta, hogy senki nem kelthet bennünk kisebbrendűségi érzést a jóváhagyásunk nélkül. 
– Tehát az egész az én hibám? 
– Korántsem. Mindössze szerintem fel kellene hagynia azzal, hogy azt hiszi, nem elég jó, és éppen arra kellene emlékeztetnie magát, hogy mennyire csodálatos.

Két idősíkban játszódik a történet. A jelenben, 2012-ben megismerjük az angliában élő amerikai táncoslányt, Amy-t, akinek sem a párkapcsolata, sem a karrierje nincs a topon. Egy szörnyű este után talál egy hirdetést, amelyben egy idős hölgy útitársat keres maga mellé New Yorkba. Amy jelentkezik, mert így lehetősége lenne hazautazni karácsonyra a szüleihez és rendezni a gondolatait a jövőt illetően. Az útitársat kereső hölgy, Georgia nagyon gazdag és nagyon magányos. Utazásuk során lassan feltárja Amy előtt a múltja történetét, ami nincs híján tragédiából, árulásból és hazugságokból. 
A másik idősíkban az ötvenes évek végén járunk Londonban, ahol a bohém, független szellemű Georgia az első báli szezonjára készül. A szezon célja nem más, minthogy a lányok tehetős és ígéretes férjjelöltet találjanak maguknak. Georgianak eszében sincs férjhez menni, csak túl akar lenni az egészen, de aztán találkozik egy fiúval, aki örökre elrabolja a szívét, a szerelmük azonban nem teljesedhet be. A miértre a könyv végéig kell várnunk.

dsc_20k37.jpg

Az elején egy kicsit nehezen rázódtam bele a történetbe, Amy ugyanis nem volt annyira érdekes, hogy túlzottan lekössön, de ez idővel szerencsére megváltozott. De nem is ő az igazi főszereplőnk, hanem a csodálatos Georgia, akinek a szemén keresztül bepillantást nyerhettünk a londoni előkelőségek életmódjába és ebbe az egész férjfogó őrületbe, amin minden valamirevaló, jobb családból való hajadonnak illett részt venni annak idején. Az ötvenes években már kicsit szabadosabb volt az élet, ennek a szabadosságnak az egyik képviselője volt Georgia és az édesanyja, hiszen mindketten kilógtak egy kicsit – jó értelemben – az akkori közegből. Georgia író akar lenni, nem csak egy kellékfeleség. Szeretem az ilyen erős, okos és határozott női karaktereket és csodás volt az ő szemén keresztül látni az akkori időszakot. Természetesen a tragédia sem kerülte el az életét, és bár szörnyű véget szánt a szerelmüknek a szerző, mégis így éreztem kereknek és egésznek ezt a történetet. Ha sima happy end lett volna, akkor ez a könyv sem lenne most a kedvenc idei olvasmányaim listáján. A jelen is érdekes volt, főleg azok a részek, ahol Georgia Amyt „okította” ruházkodás és társasági viselkedés ügyében, de kétségtelenül az időutazós fejezetek viszik el a hátukon a cselekményt.

Mindezt pedig a Tamina Perrytől megszokott olvasmányos, lebilincselő stílusban kapjuk. A szálak szépen összeérnek, nincsen üresjárat és felesleges szócséplés a történetben, csak ügyesen kidolgozott cselekmény és szívfacsaró, mégis kielégítő befejezés. A lánykérés remek kikapcsolódást nyújtó olvasmány, ami még sokáig az emberrel marad a befejezést követően is. Nagyon szerettem, olvassátok ti is bátran, nem fogtok csalódni.

o_ttappancs.jpg

Tasmina Perry – A lánykérés
Eredeti cím: The Proposal (2013) 
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Fordító: Simonyi Ágnes
Puhakötés, 384 oldal 
Kiadás éve: 2017


Fülszöveg | 1958. ​A tizennyolc éves Georgia Hamiltont Londonba küldik a társaságba bevezetendő ifjú hölgyek, az „első bálozók” szezonjára, ám a független szellemű lány, akinek titkos álma, hogy író legyen, egyáltalán nem óhajt részt venni a férjfogási versenyben. Amikor azonban bekövetkezik egy tragédia, Georgia sorsa megpecsételődik.
2012. A szerelméhez siető Amy Carrell azt reméli, hogy a mai este megváltoztatja a sorsát. Így is történik – csak nem egészen úgy, ahogyan képzelte. A lesújtott lány mindenáron el akar szabadulni Londonból, ezért egy újsághirdetésre válaszolva elvállalja az útitárs szerepét egy rejtélyes idegen hölgy mellett, aki Manhattanbe akar utazni. Nem is sejti, hogy útközben felfed egy szerelmi történetet, amely ötven éve vár arra, hogy elmeséljék – és megnyit egy szívet, amely arra vár, hogy ismét életre kelhessen…


qton_fhs_1.jpegA SZERZŐRŐL 
Tasmina Perry angol írónő a jogi pályát hagyta el az írásért, miután beküldte egy régebbi, Take That zenekarral készített interjúját egy magazin álláshirdetésére. Ezután sebesen ívelt felfelé a pályája, olyan magazinok szerkesztésében vett részt, mint az InStyle, Glamour és Marie Claire. Az első regénye rögtön a Sunday Times top 10-es bestseller listáján landolt, azóta pedig több világsiker is kötődik a nevéhez, mint például az Örökösnők vagy a Divatdiktátorok. Férjével és fiával Londonban él.