Zuhanás
Könyvajánló,  Thriller

T. J. Newman: Zuhanás

A Zuhanás esetében megint a borító volt az, ami először megfogott. Baromi jó ez a retró hangulat, amitől automatikusan a 80-as, 90-es évek rongyosra nézett akciófilmjei jutnak az ember eszébe és nem is gondolnátok, mennyire közel jár ez a gondolat az igazsághoz.

A könyvesbolti eladóból légiutas kísérővé, majd később íróvá váló T. J. Newmannek bőven volt ideje és lehetősége kiagyalni a könyve cselekményét – állítólag hosszú repülőutakon írta, amikor az utasok éppen aludtak. Kicsit bizarr belegondolni, hogy békésen szendergő, mit sem sejtő emberek mellett üldögélve éppen egy mesteri gépeltérítés részleteit dolgozta ki teljes nyugalomban.

A Zuhanás egyébként tökéletesen hozta a már fent említett akciófilmek hangulatát és színvonalát. Akcióthriller a javából, amin érződik, hogy nagyon alapos és kidolgozott munka, de nem mellőzi a műfaj hátrányát sem, a kiszámíthatóságot. Már ami a végét illeti persze, mert a cselekmény során azért bőven akadtak olyan csavarok, ami miatt jócskán felmegy az olvasó pulzusa.

A Los Angelesből New Yorkba tartó járat pilótájának, Billnek látszólag átlagosan kezdődik a napja. Reggel egy kis összezördülés az asszonnyal, gyors biztonsági ellenőrzés a reptéren, műszaki ellenőrzés, jól ismert baráti arcok a személyzet tagjai között, sima felszállás. Mindeközben otthon a felesége, Carrie éppen egy piszollyal néz farkasszemet, miközben – kezében a csecsemőjükkel, oldalán a tízéves fiúkkal – felveszi a robbanómellényt.
Amikor a terrorista bejelentkezik Billnél, csupán egyetlen dolgot akar: válasszon. Vagy a családja, vagy a gép utasai. A kapitányt azonban nem ejtették a fejére, tudja, hogy a legvégsőkig küzdeni fog azért, hogy mind az otthoniak, mint a gép utasai biztonságban megússzák. És szerencsére a gépen más is feltétlenül megbízik benne.

Ez a könyv 300 oldalnyi pörgés, izgalom és csavar, nagyjából olyan, mintha beülne az ember egy moziba, csak éppen ez a mozi privát és fejben játszódik. A főszereplő az a típus, akiről az ember egyből tudja, hogy rendes fickó – elhisszük neki, amikor azt mondja, hogy nem hagyja lezuhanni a gépet és nem hagyja meghalni a családját.
Aztán ott vannak a mellékszereplők, a légiutaskísérők. A könyv minden sorából érződik a szakma iránti szeretet és megbecsülés, a kollégák iránti lojalitás. A legszimpatikusabb szereplő és ennek a könyvnek az igazi hőse nem Bill, nem az FBI, de még csak nem is hihetetlenül erős feleség, aki acélidegekkel és empátiával tűri azt, ami velük történik, hanem a gép személyzete és azon belül is Bill régi barátnője, munkatársa, Jo. Ha ő nincs, akkor semmi sem úgy alakul, ahogy. Így emelkedik ő végül észrevétlenül mellékszereplőből második főszereplővé.

Viszonylag sok gépeltérítős filmet sikerült már látom (még azt a borzasztóan rossz kígyósat is), pont ezért lepett meg kellemesen, hogy a Zuhanás – ami valljuk be, egy ezerszer lerágott csontot próbál meg lenyomni a torkunkon – tudott újat mutatni az eltérítés mikéntjében. Rettentően ötletes volt a pilóta választás elé állítása, hiszen az ember akaratlanul is elgondolkodik, hogy ő maga hogy cselekedne ilyen helyzetben, ezen kívül az elkövető motivációja is elgondolkodtató volt, még ha nem is megérthető. A pörgős, rövid, mindig valami izgalmas ponton véget érő fejezetek garantálják azt, hogy ezt a könyvet egészen a végéig nem lehet letenni – még az esetleges kliséket és a kiszámítható befejezést is meg lehet bocsátani neki. A Zuhanás rendkívül jól sikerült első könyv – bármit is ír ezek után T. J. Newman, én tuti vevő leszek rá!

A könyv adatai
Eredeti cím: Falling
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám:334
Kiadás éve: 2021
Moly
Zuhanás
Zuhanás

T. J. Newman évekig dolgozott légiutaskísérőként, első könyvét, a Zuhanást éjszakai járatokon írta, miközben az utasok aludtak. A vérfagyasztó és pörgős thrillerben kemény választás elé állítják egy utasszállító repülőgép kapitányát: a családját menti meg, vagy az utasokat?
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából!

Nyereményjáték

A repülőgép-eltérítés témája rengeteg filmet megihletett már. Játékunkban olyan nagy sikerű filmek címét keressük, amelyekben terroristák vették át az uralmat a fedélzeten. A megadott képek alapján találjátok ki a film címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.21. A Szofisztikált Macska

10.23. Kelly és Lupi olvas

10.25. Könyv és más

10.27. Spirit Bliss A Sárga könyves út


Zuhanás

Fülszöveg

„Nem hagyom, hogy lezuhanjon a gép, és nem hagyom, hogy maguk megöljék a családomat.”
Most szálltál fel egy New Yorkba tartó repülőgépre.
Rajtad kívül még 143 utas van a fedélzeten.
De nem tudod, hogy harminc perce rabolták el a járat kapitányának családját.
Ahhoz, hogy a pilóta családja életben maradjon, mindenkinek meg kell halnia a gépen.

A családja csak akkor élheti túl, ha a pilóta követi az emberrablók utasításait, és szántszándékkal hagyja lezuhanni a repülőt.

Kellemes utat.