Uncategorized

Szurovecz Kitti – A kisemmizett angyal

dsc_14lkj93.jpg

Szeretek tabutémákról olvasni és szeretem, amikor egy szerző mer tabutémákat feszegetni. Amikor megtudtam, hogy Szurovecz Kitti legújabb regénye a hazai prostitúció és emberkereskedelem bugyraiba fogja kalauzolni az olvasókat, azonnal tudtam, hogy ez a könyv lesz a bevezetőm a szerző munkásságába.

Jó lett volna konkrét adatokat írni az elején, de az a helyzet, hogy nem találtam arra vonatkozó pontos adatot, hogy napjainkban hány gyermek- és fiatalkorú lesz prostitúció és emberkereskedelem áldozata Magyarországon. Ezen írás szerint évente 1,2 millió nő és lány kerül be a szexiparba világszerte, akiknek 30-35 százaléka 18 év alatti lány. Európában a szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak 95 százalékát nők és gyereklányok teszik ki. Magyarország az EU adatai szerint az emberkereskedelem áldozatainak tekintetében az elsők között van.
Megoldás, megelőzés pedig nincs, a véletlenül „elcsípett” gyerekek nagy része gyermekotthonba kerül. Gyermekotthonba, ami a prostitúció melegágya, hiszen innen kerül ki a legtöbb (későbbi) prostituált. Ördögi kör. Aki egyszer belekeveredik, az vagy örökre benne marad, vagy csak kemény küzdelem árán szabadul. Ebből is látható, hogy mennyire fontos és rendszerszinten mégis mennyire elhanyagolt témáról beszélünk.
Ezért is jó, hogy megszületett A kisemmizett angyal, mert ezek a dolgok igenis léteznek és így talán olyanokat is el tud érni a téma, akik azt gondolják, hogy ez nem fontos, vagy sosem lehetnek benne érintettek.

A könyv két 16 éves lány váltott szemszögén keresztül meséli el, hogy hogyan lehet akarva és akaratlanul futattók karmai közé kerülni. Panna jómódú budai gimnazistaként, szerető családdal és biztos háttérrel keveredik rosszkor rossz helyre. Mia nyírségi cigánylány, akit a nyomorúságos gyerekkora és a testvérei iránti gondoskodási vágy hajtott tévúta. Kettejük találkozása és az összezártságban éledő barátságuk reményt ad Miának arra, hogy kitörjön a jelenlegi kilátástalanságból és ugyanolyan esélyekkel indulhasson az életnek, mint a kortársainak többsége.
Persze ez csak a felszín, a cselekmény egy pici szelete, hiszen várható módon nem lesz ilyen egyszerű a helyzet. A fogvatartó stricik és a futtatás köré szerveződő bűnszervezet markából nem könnyű a szabadulás, és amikor azt hinnénk, hogy vége a lányok megpróbáltatásainak… nos, akkor kezdődik csak igazán. Szurovecz Kitti remek (és félek, túlságosan reális) képet festett a hazai gyermekvédelmi rendszer hézagairól és rákfenéiről is – arról, hogy sok esetben nevelőintézetben élni legalább annyira kilátástalan helyzet, mint bűnözők markában lenni.

Amióta itt vagyok, nem először érzem úgy, hogy kiszállok a testemből, eltávolodom, és egyszeriben kívülről szemlélem az életemet, mintha egy moziban ülnék. Ez nem velem történik. Ilyen csak mással eshet meg. Ez nem én vagyok: nem az én hajam, nem az én kezem, nem az én térdem. Valaki más teste. Ha én is benne vagyok, akkor nem élhetem túl.

dsc_1lkj483-2.jpg

Nagy reményekkel és elvárásokkal kezdtem neki a történetnek, de nem hittem volna, hogy ennyire fontos könyvet kapok. Fontos egyészt a téma miatt, másrészt pedig azért, amit tanít és átad az olvasóknak. Tanít az elfogadásról, arról, hogy ne ítéljünk külső, származás vagy éppen foglalkozás miatt, hogy ne fordítsuk el és ne dugjuk homokba a fejüket. Brutális és kegyetlenül szókimondó ez a könyv, nem feltétlenül gyerekeknek való, ennek ellenére azt gondolom, érdemes lenne minden 15-16 évesnek a kezébe nyomni, mert ezekről a dolgokról tudniuk kell és nem csupán felszínesen. Tudniuk kell, hogy létezik ilyen, hogy bármikor bárki belekerülhet, családi háttértől függetlenül –  elég csak egy rossz párválasztás vagy egy kecsegtető (külföldi) munkalehetőség. Tudniuk kell, hogy vigyázhassanak magukra…Kár, hogy ez nem csak fikció, mert maga a könyv hihetetlenül magával ragadó és izgalmas volt. Tudjátok, olyan, amibe belekezdtek és addig nem tudjátok lerakni, amíg az utolsó betűig el nem olvastátok. Nem volt hiány izgalomban és akcióban, a cselekmény egy percig sem ült le, Mia és Panna karakterei szerethetőek és igaziak. Hiába jöttek teljesen más közegből, az olvasó egy percig sem kételkedik abban, hogy a barátságuk igazi és őszinte. Jó lett volna egy kicsit mélyebben is bemutatni ennek a mély barátságnak a kialakulását, mert ezt kicsit hiányoltam – sok esetben filmszerűen, hirtelen „vágásokkal” dolgozott a szerző, néhány dolog csak utólag, mintegy mellékesen lett említve. A könyv nyelvezete egyszerű és könnyen emészthető, köszönhetően annak, hogy a lányok tolmácsolásában olvashatjuk a történéseket. Mia slendriánabb, tájszavakkal tűzdelt mesélése jól elkülönült az iskolázott Panna fejezeteitől. A téma miatt egy kicsit másra számítottam, de utólag úgy gondolom, hogy tökéletes ez a mesélési mód, ráadásul a fiatalabb korosztály is könnyebben befogadhatja így a történetet.

Remek ez a könyv, csak így egyszerűen. Tabukat feszeget, fontos dolgokat tanít és közben szemtelenül szórakoztat is. Örülök, hogy elolvastam és ezúton is elismerésem Szurovecz Kittinek, hogy sikerült elérnie azt, amit mérhetetlenül sok thriller, horror és krimi olvasása és nézése sem tudott nálam kiváltani: rémálmom volt a könyv befejezése utáni éjszaka.

o_ttappancs-2.jpg

covers_500725.jpgSzurovecz Kitti – A kisemmizett angyal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 328
Kiadás éve: 2018.
Megrendelhető innen

kisemmizett_angyal_banner.jpg

Az Athenaeum Kiadó jóvoltából újabb Szurovecz Kitti könyvet tarthatunk a kezünkben, amely komoly témát boncolgat: a hazai prostitúció alvilágába kalauzol két fiatal lány, Panna és Mia történetén keresztül. Tartsatok velünk a turné öt állomásán, és ismerjétek meg Szurovecz Kitti felkavaró, mégis lenyűgöző regényét – s játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv, a kiadó által felajánlott egy példányát!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Szurovecz Kitti ezúttal is hatalmas hangsúlyt fektetett a témaválasztásra, arra, hogy A kisemmizett angyal tudjon újat mondani, és elgondolkodtasson olyan dolgokon, amelyekről nem szokás beszélni. A turné során minden állomáson találtok majd egy idézetet: a feladatotok az lenne, hogy írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mi a címe a könyvnek, amelyből származik, valamint milyen tabutémát boncolgat az adott mű. A helyesen válaszolók között a regény egy példánya kerül kisorsolásra.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

„Minden éjjel úgy sírom magam álomba, és azt suttogom a párnámba, hogy „csak ússz és evezz”. De nagyon nehéz úszni ha az ember úgy érzi hogy le van horgonyozva a fenékhez.”

 a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.15. Never Let Me Go
10.17. Szofisztikált Macska
10.19. Könyv és más
10. 21. Szembetűnő
10. 23. Ambivalentina


FülszövegA tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

szurovecz_kitti.jpg


A SZERZŐRŐL 
Szurovecz Kitti kommunikációt tanult, majd a televíziónál kezdett el dolgozni. 2004-től újságíróként, szerkesztőként dolgozott női magazinoknál, írói karrierje 2010-ben indult a Gyémántfiú című regénnyel.