Egyéb

Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Pontosan egy évvel ezelőtt kaptam kézhez Szabados Ági első olvasónaplóját, amit azóta is szorgosan töltögetek. Ha érdekel titeket, hogy mi is az a NIOK, és hogyan nézett ki az első kiadás, akkor ITT bővebben is megmutattam, de most nem a régiről, hanem az újragondolt, második olvasónaplóról szeretnék mesélni nektek.

Ehhez viszont megint vissza kell eveznem az előzőhöz, ugyanis közel egy év használat után sok új benyomásom is keletkezett róla. Például az, hogy sokszor kevés az egy oldal. Az esetek többségében elég, de gyakorta kifutottam a vonalakból az értékeléseknél, de idézeteknél még inkább megesett. Aztán arra is rájöttem, hogy vannak benne számomra felesleges oldalak, ellenben rettenetesen hiányoznak is belőle dolgok. Mondok egy példát: nem használtam a könyves naptár részt, helyette inkább oda írogattam a beszerzéseket (később pedig már a jegyzet részhez is). Vagy például jó lett volna több TBR oldal, ahova az olvasni tervezett könyveimet gyűjthettem volna. Volt várólistás oldalpár, de oda mindössze 20 könyv fért el. Zavart az ABC sorrend is, de ezt már akkor  írtam. Szóval szuper volt, csak egy kicsit még kiforratlan, ettől függetlenül nagyon rákaptam a dologra.

El is kezdtem gondolkodni, hogy jövőre miben vezessem az olvasmányaimat, és akkor jött a hír, hogy Ági ezúttal magánkiadásban megjelenteti az olvasónapló jobbított verzióját, Van már időd olvasni? címmel.
És igen, ebben az újban tényleg érezni, hogy benne van Ági szíve-lelke. Érezni, hogy ezt olyan ember készítette, akinek szívügye az olvasás és otthonosan mozog egy könyvmoly fejében.

♥︎ Az ABC-sorrend helyett évszakokra váltottunk, ezúttal decemberben kezdődik az év és minden évszakhoz 15 oldalnyi olvasnivalót írhatunk. Az havi 5 könyv. Nekem tökéletes mennyiség, ennél sajnos ritkán olvasok többet.
♥︎ A tematika szerencsére ugyanaz maradt, csak sokkal több hely lett a gondolatoknak, és bekerült egy új rész is, amelyben kifejthetjük, hogy kinek ajánlanánk adott könyvet.
♥︎ Az olvasásmérőt szintén évszakokra bontva kapjuk meg, de van évszakos beszerzendős- és TBR lista és idézetgyűjtési lehetőség is. Az olvasós idézetek jócskán megcsappantak, de helyette beírhatjuk mi a kedvenceinket.
♥︎ Mivel Ági irodalomterapeuta is a híradós-és riporteri munkája mellett, így adta magát, hogy apró, de fontos tippek, javaslatok is bekerüljenek a lapok aljára. Ezek tényleg olyan dolgok, amikhez nem kell nagy erőfeszítés, de mégis hatákonyan tudjuk formálni vele az olvasási szokásainkat.
♥︎ A végén vannak az igazi jóságok, pédául a 2019-es és 2020-as NIOK kihívás könyvei – akinek megvan az új napló, az már tudja a decemberi témát is 😉 –, de van könyves bingó, kölcsönadtam lista és beszerzős lista is. Nem mondok el mindent, legyen a többi meglepetés.

img_20191115_114935-01.jpeg

img_20191115_115002-01.jpeg

img_20191115_115040-01.jpeg

img_20191115_115116-01.jpeg

img_20191115_115201-01.jpeg

img_20191115_115837-01.jpegA könyv külseje is megváltozott, a korábbi letisztult verzió helyett most egy bohókásabb, színesebb, szagosabb olvasónaplót tarthatunk a kezünkben. Őszinte leszek: amíg csak képen láttam, nekem nem tetszett a borító, viszont élőben nagyon egyben van az egész, illik a koncepcióhoz, úgyhogy most már el sem tudnám képzelni másképp, mint ezzel a káoszos könyvhalommal az elején. 

Nagyon örülök, hogy Ági meghallgatta és megértette a korábbi véleményeket, kritikákat és ezeket felhasználva látrehozta ezt a 2.0-ás verziót, ami egyelőre tökéletesnek tűnik, de ezt használat közben nyilván jobban meg lehet majd állapítani. Mindenesetre én alig várom a decembert, hogy elkezdhessem töltögetni és nektek is csak ajánlani tudom. Nagyon jó dolog olvasás után pár gondolatban összefoglalni a benyomásokat, vezetni az elolvasott könyveket (bloggerként pedig segít felépíteni egy-egy bejegyzés vázát). És tudom, sokszor mondták már, hogy erre ott van a moly vagy a goodreads, de azok vajon 30 év múlva is meglesznek? 🙂

Ha tetszik az olvasónapló, akkor érdemes tudnotok, hogy kizárólag Ági weboldaláról tudjátok megrendelni, illetve ha budapestiek vagytok, akkor az Írók boltjában, a Katona József Színház K:önyv és Boltjában és az L&L Könyvesboltban bele is lapozhattok vásárlás előtt. Érdemes Az Olvasónapló instagram oldalt is követni, ott általában azonnal megosztanak minden új infót a lelőhelyekről. 

img_20191115_120008-01-01.jpeg

o_ttappancs_4.jpg

Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2019 november
Keménytáblás, 180 oldal
Moly

megveszem_1_-2.jpg


Fülszöveg| Ha három éve valaki azt mondja nekem, hogy ezreknek, sőt tízezreknek segítek majd visszatalálni az olvasás öröméhez, csak legyintettem volna. Ma mégis ez történik.
Mikor? Hogyan? Mennyit?
Naponta kérdezik tőlem – a választ pedig épp a kezedben tartod.

Ez az újragondolt Olvasónapló azért született, hogy bátorítson: igenis van, lehet időd olvasni! Méghozzá tudatosan. Itt megörökítheted az olvasottakkal kapcsolatos gondolataidat, és az enyéimet is megtalálod benne. Tippeket és feladatokat adok, mesélek az olvasási szokásaimról, bemutatom a Nincs időm olvasni kihívást, és segítek a saját olvasási rutinod kialakításában.

A könyv legyen veled!
Szabados Ágnes
újságíró, irodalomterapeuta, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója