Szent szó
Könyvajánló,  Kortárs

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Szent szó

Többet kellene izlandi szerzőktől olvasnom. Ezt eddig is sejtettem, de a Szent szó csak megerősített ebben a meggyőződésemben. A szerző – aki hazájában televíziós újságíróként ismert – már az első regényével, A szigettel is megvett magának (sajnos poszt nem készült róla), így nem is volt kérdés, hogy a második, Szent szó című kötetét sem fogom kihagyni. Először is, közel sem hasonlít egymáshoz a két könyv, sem témájában, sem hangulatában, ami szerintem fantasztikus – szeretem az olyan írókat, akik nem egy kaptafára alkotnak, Sigríður Hagalín Björnsdóttir pedig egyike ezeknek.

A Szent szóban a legnehezebb az első néhány fejezet, amíg az olvasó megszokja és nagyjából megjegyzi a neveket és a hozzájuk tartozó a szereplőket, illetve azok kapcsolódási pontjait egymáshoz. Az időrend is bezavarhat, hiszen ugrálunk oda-vissza az időben, hol évtizedeket, hol csak néhány évet, de ez is csak az elején lehet zavaró, iszonyúan hamar fel lehet venni a fonalat és sodródni a szereplők életében.
Edda fiatal, gyönyörű influenszer, aki épphogy csak megszülte a kisbabáját, szőrén szálán eltűnik a családi otthonból, mindent és mindenkit hátrahagyva – csupán egy halom pénzt visz magával egy titokzatos bankszámláról, amely egy ismeretlen céghez tartozik, amit ő alapított, de senki sem tudott róla eddig. Mivel a hatóságok nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, a család úgy dönt, hogy Einar, Edda öccse lesz a megfelelő személy arra, hogy megkeresse a lányt és hazavigye New Yorkból, ahová a nyomok vezetnek.

Einar útra kel hát, hogy tűt keressen a szénakazalban, kutatása során pedig betekintést nyerünk a két testvér gyerekkorába és az anyáik múltjába is. Einar és Edda egy apától, de két anyától született egy hónap eltéréssel, az anyák pedig együtt nevelték fel a két gyereket. A könyvben többek között ennek a döntésnek a hátteréről is olvashatunk, illetve a gyerekek különbözőségéről, amely ellenére mégis olyan erős és mély kötelék van köztük, hogy Júlia, az anyák egyike meg van győződve róla, hogy Einar rá fog találni Eddára, mint ahogyan gyerekkorukban is mindig rálelt a különc, magányos nővérére.

Az írás ugyanis nem csak írás. Az írásban varázserő rejlik, megváltoztatja a gondolkodásunkat, a viselkedésünket, a világot. Az írás a tűz megszelídítése óta az emberiség legnagyobb hatású eszköze.

A férfi, akinek élete szöges ellentéte a nővére közösségi médiás, reklámozós, kifelé élő világához, és akivel már évek óta eltávolodtak egymástól, kezdetben vakon kutakodik, csupán egy apró nyomon tud elindulni, amely a könyvek felé tereli az érdeklődést. Edda gyerekkorában csak a könyveknek élt, mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került, aztán egy „baleset” után teljesen leállt az olvasással. Einar arra jut, hogy Edda újra olvasni kezdett, a nyomok pedig a könyvtárba vezetnek. Nagyon tetszett, hogy az egész nyomozás és történet a könyvek és az olvasás köré szerveződik, megemlítve a cselekményben rengeteg jó és érdekes könyvcímet is.
Közben a visszatekintésekből kirajzolódik előttünk Edda alakja, aki mindig magányos volt, egyetlen bizalmasa Einar volt, barátai pedig a könyvei szereplői. Őt az olvasás nem nyitottá tette mások felé, nem segített neki a szociális készségeinek fejlődésében, hanem még jobban elszigetelte, különccé tette és falat emelt vele maga és a többi ember közé.

A Szent szó cselekménye egy idő után nagyon komoly filozófiai magasságokba emelkedik, amikor is arról értekezik, hogy az írott szó leáldozóban van és visszatérhet az ősi szóbeliség – ami valljuk be, nem lehetetlen, hiszen a technológia egyre inkább efelé halad. Ezen a ponton kissé megrémültem, hogy az addig igencsak lendületes és magával ragadó történet leül és túlságosan elméleti síkra terelődik, de aggodalmaim feleslegesek voltak, ez a vonal ugyan végigkíséri a történetet, de nem dominál, ráadásul a történet második fele átcsap egy kis szürreálba is, ami szintén nem állt neki rosszul.
A könyv nyomokban egyébként az Ástára emlékeztetett abból a szempontból (azon túl, hogy mindkettő izlandi), ahogy a főszereplőinket a szüleik múltjával együtt, azon keresztül ismerhetjük meg. A kedvenc részeim egyébként pont azok a fejezetek voltak, amelyekben a két anya, Júlia és Ragnheiður és az apa, Örlygur történetét mesélik el, a két nő között kialakuló bizalom és szeretet, amely mindenen átsegítette őket, Júlia keménysége és Ragnheiður puhasága, a biztonság és a melegség kettőse, két nő szövetsége, akik vállt vállnak vetve felnevelték együtt a gyermekeiket.

A Szent szó mindezek mellett hamisítatlanul izlandi. Nehéz ezt annak elmagyarázni, aki még sosem olvasott a szigetország irodalmából, de képzeljetek el egy ködös, nyirkos, szürke hangulatot, ami mindezek ellenére mégis légies, könnyű és nagyon vonzó atmoszférával párosul. Az elbeszélés szikár és egyszerű, mégis minden rezdülés, érzelem és történés tökéletesen átélhető és érezhető, a karakterek élők és szinte lelépnek a lapokról.
Még a befejezés után sem tudom megmondani, hogy mit is olvastam tulajdonképpen. A Szent szó címkézhető fel műfajokkal vagy kategóriákkal, és nem is kell. Bőven elég, hogy egy remekül megírt könyv, ami üde színfoltja a kortárs irodalomnak és minden részlet tökéletesen a helyén volt benne. Ilyen egy jó regény, kéremszépen.

A könyv adatai
Eredeti cím: Hið heilaga orð (2018)
Kiadó: Cser Kiadó
Fordító: Patat Bence
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 284
Kiadás éve: 2021
Moly

Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi írónő A sziget című regénnyel vált ismertté hazánkban. Új kötetében, a Szent szóban egy eltűnt édesanya nyomába eredünk, de a puszta nyomozás mellett egy különleges lélektani utazásban is részünk lehet, melynek során egy nem mindennapi család történetét is megismerhetjük. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban izlandi szerzők nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Semmi sem meglepőbb, mint amikor az emberrel jobban bánnak, mint ahogy szerinte megérdemli.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub 
11.10 – Könyv és más
11.12 – Nem félünk a könyvektől
11.14 – A Szofisztikált Macska
11.16 – Booktastic Boglinc


Fülszöveg

Egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. A rejtély megoldásához egy idegen világban kell követnie a nő nyomait, és meg kell küzdenie a család nem mindennapi múltjával. A Szent szó szenvedélyekről és olvasásról, menekülésről és utazásokról és az emberi elme bámulatos labirintusáról szól.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir az Izlandi Televízió újságírója. Első könyve, A sziget Európa-szerte komoly figyelmet keltett, és számos nyelven – így magyarul is – megjelent.