Sarah Pinborough: Halott vagy
Könyvajánló,  Pszichothriller

Sarah Pinborough: Halott vagy

Szegény Sarah Pinborough, nagyon kitolt magával. Megírta a tökéletes regényt egy olyan befejezéssel, amitől az emberek szó szerint eldobták az agyukat. Mindez ráadásul a legelső könyve volt és azóta mindenki ugyanazt a színvonalat várja, de minimum egy hasonlóan sokkoló befejezést.
De vannak dolgok, amiket nem lehet megismételni, az elvárások pedig makacs dolgok. Pedig nagyon jó író Pinborough, az általam eddig olvasott könyvei egytől egyig odaszegeztek maguk elé és ez alól a legújabb, a Halott vagy sem kivétel.

A Halott vagy az elit világát mutatja be. Marcie harmincas, dekoratív második feleség, aki sok év kemény munkája után már beilleszkedni látszik férje belterjes, gazdag savannah-i baráti körébe.
A nemrég megözvegyült, elképesztően gazdag és kellően öreg William – Marcie férjének főnöke –  egy fiatal, dögös, feketebőrű feleséggel tér haza európai vakációjáról. Keisha zabolátlanságával kilóg a többnyire ötvenes, hatvanas gazdag házaspárok alkotta körből, Marcie pedig konkurenciát lát benne, miután férje, a törekvő Jason túl sokszor felejti az új asszonykán a szemét.
Aztán egy balesetről kiderül, hogy gyilkosság volt, és hirtelen túl sok lesz a gyanúsított, a jól elrejtett mocskos kis titkok pedig napvilágra kerülnek.

A Halott vagy izgalmas és fordulatos, miután megtörténik az a bizonyos haláleset, ami viszont csak a kétszázötvenedik oldal környékén következik be. Addig főként az unatkozó luxusfeleségek játszadozásairól olvashatunk meglehetősen sikamlós stílusban. Nincs bajom a szexszel a könyvekben, csak itt valahogy nem tudtam eldönteni, hogy erotikus akar-e lenni vagy thriller, esetleg mindkettő, mindenesetre nálam az arányokon csúszott el a dolog egy picit. Ha nem pszichothrillert várok az elejétől kezdve, akkor egy szavam sem lenne, így viszont nagy türelem kellett, mire beindult az a vonal is. 

Sarah Pinborough: Halott vagy

Pedig az író ezúttal is mindent elkövetett, hogy szuper kis thrillert tegyen le az asztalra; bevetette a misztikus kártyát, ügyesen terelgeti a gyanút egyik emberről a másikra és a főszereplő egy olyan nő, akin egészen a végéig nem lehet kiigazodni. Mondjuk ez utóbbi tipikus húzása a szerzőnek, mondhatni védjegye.
A savannah-i hangulatot, a délen máig is élő babonák és misztikum hátborzongató mivoltát tökéletesen sikerült átadnia, ahogyan a gazdagok képmutatónak és álságosnak tűnő világába is remek bepillantást nyerhettünk – ezt egyébként nem véletlenül írtam így, a vége felé ugyanis nagyon átrendeződnek azok a bizonyos bábuk a sakktáblán, lekerülnek a maszkok a társaság tagjairól. És bizony lesznek meglepetések, ha emberségről kontra gátlástalanságról van szó.

Az embert gyakran azért aggasztja, vajon mit gondolnak róla mások, amit ő gondol saját magáról. Legyél nagyobb jóindulattal önmagad iránt, Marcie. Senki nem tökéletes.

Ahogy a két főszereplő, Marcie és Keisha igazi természetének és motivációinak felfedésére, úgy a csavarra is szinte a legutolsó fejezetig kell várni. Igazából ez a könyv egy aprólékos, sok kicsiny összefüggéssel kapcsolódó kirakós, ami az utolsó darab helyreillesztésekor is leejti az állát az olvasójának.

A misztikus szál sokkal földhözragadtabb (már ha lehet ilyet mondani), mint a Ne higgy a szemének! esetében, de kellően elvont ahhoz, hogy megfűszerezze a cselekményt és a frászt hozza az emberre, ha éppen lefekvés előtt, sötétben és egyedül olvassa a könyvet. Hangulatában egy kicsit az amerikai szappanoperákra emlékeztetett a sok intrikával, képmutatással, a pozíció és  pénz hajhászásával. 
Tulajdonképpen egy kicsit több átgondoltság után letehetetlenül izgalmas thriller lehetett volna a Halott vagy, de így is lebilincselő és (főleg a vége felé) körömrágós történet lett. 

Számomra – ugyanúgy, ahogy anno a 13 perc – ez sem okozott csalódást.  De én nem is gondolom, hogy a Ne higgy a szemének! végső csavara megismételhető. Remek kis sztorit kerekített az író a feltörekvési vágyról, mások eltaposásról és a sajátságos igazságszolgáltatásról. Ha szeretitek a lassan építkező pszichothrillereket, amibe vegyül némi soft pornós Született feleségek, és baljós, délies hangulat, akkor a Halott vagy nem fog csalódást okozni.

Pénz, szex és hatalom az atya, a fiú és a szentlélek az életben, szívem. Ezt sose felejtsd el! És a nők megkaphatják mindhármat, ha nem hülyék. Szóval, ne legyél hülye.

A könyv adatai
Eredeti cím: Dead to Her (2020)
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Tomori Gábor
Keménytábla levehető védőborítóval
Oldalszám: 400
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg

A Ne higgy a szemének című No.1 Sunday Times bestseller és a 13 perc szerzőjétől
Régi ügyek
Marcie viszonyba kezd Jason Maddox-szal, amivel egy csapásra bekerül a társadalmi elit köreibe. Vagyonos, nagy múltú családok, ősi titkok. Marcie ugyan beházasodott ebbe a világba, de soha nem fog igazán közéjük tartozni.
Egy váratlan fejlemény…
Jason főnöke egy utazásról új feleséggel tér vissza Londonba. A nő fiatal, dögös, szabados: senki nem tudja levenni róla a szemét. Marcie férje sem. Bekövetkezik a visszafordíthatatlan tragédia.
Vannak, akik gyilkolni is hajlandók a csillogó gazdagságért. Vajon Marcie mire képes, hogy megtarthassa?
A házasságból gyilkosság lesz?