A méregkeverő patikárius
Könyvajánló,  Történelmi fikció

Sarah Penner – A méregkeverő patikárius

A méregkeverő patikárius volt az idei őszi címek közül az egyik olyan, amiről azonnal tudtam, hogy olvasni akarom. Néha vannak ilyen megmagyarázhatatlan, hirtelen feltörő vonzalmaim könyvek iránt; elég ránéznem a borítóra vagy a címre (mint most) és egyszerűen tudom, hogy tetszeni fog. Sarah Penner könyvénél minden megvolt: 18. századi London, gyilkosságok, női sorsok és mindez megdobva egy jelenben futó szállal, ami visszanyúlik a múltba.

A szerzőnek ez az első könyve, de ez egyáltalán nem érződik egyetlen során sem. Mint említettem, két idősíkban játszódik a sztori. 1791 februárjában egy eldugott kis patika mélyén Nella új kuncsaftjára vár. Meglepetésére egy gyermek érkezik hozzá a tizenkét esztendős Eliza személyében, aki úrnője megbízásából rendelt egy gyors és hatékony mérget Nellától. Mert Nella nem akármilyen patikus. Édesanyjától örökölt patinás patikáját egy múltbeli csalódás és árulás után már arra használja, hogy megoldást nyújtson azoknak a nőknek, akik szeretnék eltenni láb alól a számukra ártó férfiakat. Nella egyetlen szabálya, hogy, kizárólag nőket „segít” ki és csak férfiak számára készít mérgeket. A kis üzletének híre szájról szájra terjed az évek alatt.
Elizával való megismerkedése és szárny alá vétele egybeesik egy tragikusan rosszul végződő mérgezéssel, Nella pedig óriási bajba kerül.
Napjaink Londonjában Caroline, az egykori történészhallgató házassági évfordulóját tölti – egyedül. Egyik első sétáját fut össze egy kedves férfival, aki meginvitálja őt a sárforgatók közé, akik a Temze partján kutakodnak régi idők ereklyéi és kincsei után. Caroline egy kis fiolát talál, rajta egy medve képével. A fiola története nem hagyja nyugodni, elkezd kutakodni az eredete iránt, így fedezi fel az egyik eldugott sikátor mélyén egy egykori patika nyomait. A sokáig elfojtott szenvedélye a kutatás és a történelem iránt új életre kelti a nőt, azonban egy fatális véletlen miatt nagy bajba kerül.

A méregkeverő patikárius egy lenyűgöző mese tragikus és elhibázott női sorsokról, titkokról és nők közötti szövetségről. Lehet vitatkozni arról, hogy mennyire lehet pozitív szereplő az, aki mérgeket árul másoknak, de furcsa módon Nella egyáltalán nem volt ellenszenves szereplő. Bizarr módon végig azért szurkoltam, hogy megússza a lebukást és leljen végre békére a múlt miatt háborgó lelke. Csodásan fonódott össze a két idősíkban élő nők sorsa.
A kötet erőssége egyébként főképp a sötét és gótikus, néha már misztikusba hajló hangulat, na meg az apró részletek, amelyek révén rengeteg érdekességet tudhatunk meg a patikusmesterségről, növényekről, és a kutatásról – elég csak a sárforgatókra gondolni, akik tényleg létező közösség. Fogalmam sem volt eddig róla, hogy Londonban ennyire érdekes dolgok folynak a Temze partján, arról meg végképp nem, hogy ennyi kincset rejthet a visszahúzódó víz alatt rejlő sár.

A méregkeverő patikárius nagyon olvasmányos könyv, gyakorlatilag lehetetlen letenni, mert minden fejezet úgy ér véget, hogy muszáj folytatni. Remekül el lehet moralizálni is közben, hiszen felvet olyan erkölcsi kérdéseket, amire nem egyszerű választ adni a történet ismeretében. A szereplők könnyen kedvelhetőek minden hibájuk ellenére, nekem a legközelebb Eliza került a szívemhez, de ezzel szerintem sokan így leszünk. Ha kedvelitek az elgondolkodtató, olvasmányos történeteket, szerettek női sorsokról olvasni, netán rajongtok a 18. századi London hangulatáért, akkor A méregkeverő patikáriust szívből tudom ajánlani.
Ismét egy könyv, aminek szerencsére nem csak a borítója csodás.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Lost Apothecary (2021)
Kiadó: Animus
Fordító: Novák Petra
Kiadás: füles, kartonált
Oldalszám: 400
Kiadás éve: 2021
Moly

Az Animus Kiadó egy elfeledett és különleges történetet hozott el az olvasóknak Sarah Penner írónőtől. A méregkeverő patikárius több évszázad történetét meséli el három karakter nézőpontjából, rengeteg meglepő fordulattal. Tarts velünk te is Blogturné Klub négy bloggerével és ismerd meg a 18. századi Londont és azokat a titkokat, amiket a patikárius szekrénye rejt. 

A turné végén, ha jól válaszolsz a kérdésekre, neked is lehetőséged lesz megnyerni egy példány Sarah Penner különleges regényéből.

Nyereményjáték

Sarah Penner könyvében nagyon fontos szerepet kapnak a növények, amikkel gyógyíthatunk, de kellemetlen tüneteket is okozhatunk. A méregkeverő patikárius képes arra, hogy felismerje és alkalmazza a régi receptúrákat, amiknek első feltétele, hogy a növényeket felismerje. Most a te feladatod is az lesz, hogy felismerd a bloggerek bejegyzéseiben elrejtett növények fotóit. Ha ez elsőre nem menne, akkor segítenek a blogokon elhelyezett kiemelt betűk is! Akik helyesen választ adnak, azoknak a turné végén van esélyük megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott regény egyik példányát. Játékra fel! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek: 

11.06. Zakkant olvas

11.08. A Szofisztikált Macska 

11.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

11.12. Olvasónapló


A méregkeverő patikárius

Fülszöveg

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.
Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben.
A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.