Szépirodalom

Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Ha a lélegzetelállítóan csodás borító (Féder Márta munkája) nem lenne elég érv a jamaicai származású Sara Collins könyvének kézbevételéhez, akkor a legjobb első regénynek járó Costa-díj tavalyi elnyerése talán a kétkedőket is meggyőzheti, hogy valami ígéretes lapul a hívogató fedél alatt. És ez nem tévedés, a Frannie Langton vallomásai nagyon erős olvasmány mind téma, mind minőség tekintetében, főleg úgy, hogy egy kezdő író első könyvéről beszélünk. Hát wow, bár minden bemutatkozó regény ilyen bámulatos lenne!Most igyekeztem megacélozni magam, és nem foglalkoztam a hátoldalon is virító Atwood párhuzammal – mondjuk ez az összehasonlítás jelen esetben érthető, hiszen a történet váza nagyon hasonló, mint amire a kanadai író Alias Grace című regénye épül. Volt is bennem némi félsz amiatt, hogy talán Sara Collins megírta a fekete Grace Marks történetét, de szerencsére csak nyomokban fedezhető fel hasonlóság, a stílus, a hangulat és minden egyéb nagyon eltér egymástól.

Vannak dolgok, amiket jobb, ha valaki más csinál, mint például a foghúzás. Szükségem volt valakire, aki cérnát hurkol a szívemre, majd ráköti a végét a kilincsre.

Frannie Langtont azzal vádolják, hogy megölte gazdáját és annak feleségét. A Jamaicából Londonba került mulatt nő az esélytelenek nyugalmával áll bíróság elé, de még az ítélethirdetés előtt szükségét érzi, hogy leírja az élettörténetét és az állítólagos bűntény előzményeit. Ezt a visszaemlékezést olvashatjuk el a regény keretein belül, amely a kis Francis gyermekkorával indít a jamaicai ültetvényen, majd megtudjuk, hogyan került a meggyilkolt Benham-ék házába és hogy milyen események sorozata vezetett el a tragédiáig. Hogy bűnös-e Frannie, az ugyanúgy nem a legfőbb kérdés itt sem, mint ahogy az Alias Grace-ben sem, sokkal nagyobb hangsúly van a kortörténeten és azokon a súlyos témákon, amelyet a könyv megpróbál érinteni.

Azért írom így, mert egy kicsit olyan érzésem volt, hogy mindenből egyszerre akart markolni, és végül túl sok lett a jóból. Van itt szó rasszizmusról, a rabszolgatartás intézményéről, homoszexualitásról, drogfüggőségről, mentális betegségekről, prostitúcióról, feminizmusról, hímsovinizmusról, emberkísérletekről, szóval minden olyanról, ami még ma is – közel kétszáz évvel a könyv cselekménye után – foglalkoztatja az embereket. Patikamérlegen pontosan kimérve minden, ma divatos olvasói elvárás, pipa. Ami még nagyon zavart, hogy leginkább úgy próbált feminista lenni, hogy közben borzasztóan férfigyűlölő volt. Volt, hogy emiatt félre kellett tennem a könyvet, annyira felbosszantott a férfiak szégyentelenül egysíkú és minden szempontból lenéző ábrázolása. Az én értelmezésemben ez nem feminizmus és semmi jóra nem vezet, ha ezt a kettőt összemossuk, még akkor sem, ha egy fiktív cselekményről van szó. Ha a nőgyűlölet nem oké (márpedig nagyon nem az), akkor fordítva is legyen így. 

frannie_langton_vallomasai.jpg

Frannie minden hibája ellenére szerethető karakter, egy olyan ember, akivel az olvasó együtt tud érezni és megérti a motivációit, még ha nem is mindig ért vele egyet. Hozzá kell tennem, hogy Frannie nem egy tipikus vagy átlagos rabszolga, hiszen ír, olvas és gondolkodik, képes kiállni magáért és többre vágyik, mint amire az ő bőrszínével számíthat abban az időben. Borzasztó dolgokat kell átélnie és megtennie, de a könyv többi női szereplője sem volt irigylésre méltó helyzetben, rangtól és anyagi helyzettől függetlenül. Az 1800-as évek kétségtelenül nem kedvezett a női törekvéseknek és vágyaknak, már ha valakinek voltak egyáltalán ilyen irányú gondolatai. 
A könyvnek egyébként van egy sajátosan sötét, talán gótikusnak, néhol már szinte horrorisztikusnak is nevezhető hangulata, ami nagyon be tudja rántani az olvasót, és Collins elbeszélése is kellemes, gördülékeny, bár az én ízlésemnek egy kicsit a giccs határán mozgott egy-egy hasonlat vagy szókép, de alapvetően egy szépen, líraian megírt regényről beszélhetünk, amit úgy izgulhatunk végig, hogy az elejétől tisztában vagyunk azzal, hogy ebből bizony nem valószínű a boldog befejezés.

Elképesztő fordulatokkal tarkított, néha szívbemarkoló, máskor sokkoló események sorozata, egy rejtélyes bűnügy, sok mocskos kis titok és egy jobb sorsra érdemes nő tragikus története – ez a Frannie Langton vallomásai. Érdekes, hogy egy idő után már kellemetlenül nyomasztó volt, de mégsem tudtam letenni, és azt hiszem, hogy ez az igazi írói bravúr: úgy odaszegezni az olvasódat a könyved elé, hogy annak minden porcikája tiltakozik ellene, és addig bűvölni, amíg a bőre alá mászik minden szavad.

(…) szerintem az olvasás lényege nem az, hogy része legyünk a világnak, inkább az, hogy kevésbé tartozzunk hozzá.

ne_gytappancs_9.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: The Confessions of Frannie Langton
Kiadó: Libri Kiadó
Fordító: Gázsity Mila
Keménytáblás, 448 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

94093369_2576278285961292_3943352874825678848_o.jpgA Libri kiadónak hála idén magyarul is megjelent a jamaicai származású Sara Collins debütáló műve, a Frannie Langton vallomásai. A Costa Book Awards legjobb első regénynek járó díját is elnyert mű a címszereplő személyes vallomásán túlmutatva a rabszolgaság intézményének borzalmaira is rávilágít. Játsszatok velünk, hiszen a kiadó jóvoltából két szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyv egy-egy példányát.

Nyereményjáték

Mivel a Frannie Langton vallomásai majdnem kétszáz évvel ezelőtt játszódik, szeretnénk titeket egy kis időutazásra hívni. Az állomásokon egy-egy rövid meghatározást olvashattok, ami a történet témájához kötődő személyre, fogalomra vagy dátumra utal. A feladatotok annyi lenne, hogy a helyes megfejtést (nevet, fogalmat vagy évszámot) beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül két szerencsés megnyerheti a könyv egy-egy példányát.

(Figyelem! A sorsolás során véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra a címek, amelyen nem áll módunkban változtatni. A megfejtések beküldése után már nincs lehetőség javításra. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Anglikán lelkész, az Amazing Grace című vallásos ének szerzője.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04/27 Flora the Sweaterist
04/28 Booktastic Boglinc
04/29 Pandalány olvas
04/30 Always Love a Wild Book
05/01 Readinspo
05/02 Csak olvass!
05/03 A Szofisztikált Macska
05/04 Olvasónapló
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Booktastic Boglinc – extra


Fülszöveg:

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-et. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.

Bár az élete múlik rajta, Frannie képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaicai ültetvényen kezdődött, és amely talán az akasztófán ér véget. Vallomása az életébe kerülhet, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…

A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, s egy olyan nő jellemrajza, aki kezébe veszi a sorsát még akkor is, ha a világ az elpusztítására tör.