Hová lettél, szép világ
Könyvajánló,  Kortárs,  Szépirodalom

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney az egyik, ha nem a legmenőbb kortárs író manapság, elég csak a Normális emberekre gondolni – aki eddig nem olvasta, az a könyvből készült sorozatot tutira látta. És akkor még nem beszéltünk a szerző első regényéről, a Baráti beszélgetésekről, amelyből jövő évben érkezik az adaptáció és le merem fogadni, hogy hasonlóan sikeres lesz, mint a két szenvelgő fiatal csiki-csukijáról szóló feldolgozás.

Rooney harmadik könyve, a Hová lettél, szép világ a premierrel egy időben jelent meg magyarul és a fentiek tudatában nem meglepő, hogy kis túlzással órák alatt bestseller lett belőle az Egyesült Királyságban, a kritikusok pedig a fiatal szerző eddigi legjobb műveként emlegetik. És az igazság az, hogy igazuk van. A Hová lettél, szép világra még az eltartott kisujjal fintorgó kultúrsznobok sem igazán foghatják már rá, hogy elégségesen megírt, kiválóan marketingelt lektűr. Megosztó lesz, mint Rooney minden írása, de aki képes túllendülni a gondolatjelek hiányán és van türelme kivárni, hogy magával ragadja a történet, akkor olyan biztos a rajongás, mint ahogy most itt ülök.

A recept persze a jól bevált sémát követi. Végy néhány – jelen esetben négy – fiatalt, akik küzdenek a felnőttséggel járó felelősséggel, akiket kétségek és kérdések gyötörnek a jövővel kapcsolatban, és akik mindenáron szeretnének szeretni és szeretve lenni, de valamiért nem akarnak, nem mernek teljességgel kitárulkozni és kimondani azokat a gondolatokat, érzéseket, amik a bensőjüket nyomják. Vagy ha kimondják, akkor rosszul, ködösen, félrevezetően, ami újabb önmarcangoláshoz és reménytelenséghez vezet. A kötet rendkívül explicit – de nem közönséges – módon mutatja be a szereplők között szexuális aktusokat, ami elsőre kicsit zavarba ejtő lehet, de mivel kimondani esetükben sokkal nehezebb, mint kimutatni, ezért a szexnek rendkívül fontos szerepe van a történetben.

Hová lettél, szép világ

Alice – akiben nagyon nehéz nem Rooney alteregóját látni, még akkor sem, ha a szerző interjúiban többször is kiemelte, hogy nem önmagát írta meg a szereplőjében – sikeres regényíró, aki idegösszeomlása után egy álmos tengerparti városkába költözik Dublinból, hogy pihenjen és rendbe jöjjön lelkileg. Itt ismeri meg egy Tinder randi keretein belül Felixszet, a kissé zűrös, de kedves fiút, akivel egyre több időt kezd tölteni. Közben Dublinban Alice legjobb barátnője, az irodalmi szerkesztőként dolgozó Eileen se veled, se nélküled kapcsolatba bonyolódik gyerekkori barátjával és titkos szerelmével, Simonnal.

Négyőjük sorsát követhetjük végig a Hová lettél, szép világ lapjain, a cselekményt pedig rendszerint megszakítja Alice és Eileen e-mail levelezése, amelyben nem is igazán a magánéleti dolgaikat vitatják meg, sokkal inkább egy hosszan elnyúló intellektuális beszélgetés a világról, eszmékről, vallásról és minden egyébről, ami manapság foglalkoztatja ezt a korosztályt a klímaváltozástól kezdve a fogyasztói társadalmon át egészen a marxizmusig bezárólag. Ezek a betétek nagyon érdekessé teszik a könyvet – megszakítják az éppen aktuális eseményeket, és szinte már olyan érzés olvasni, mintha egy külön esszékötetet tartana a kezében az ember, egy jófajta esszékötetet. Olyan gondolatok fogalmazódnak meg a két lány által a lapokon, amin mindenki legalább egyszer az életben elmerengett és ugyan a felvetett problémákra, kérdésekre nem ad választ vagy megoldást ez a diskurzus, de számomra tök megnyugtató volt, hogy egyes, a lapokon visszaköszönő kérdések, kétségek nem csak egyéni, túlgondolt szocproblémák, hanem tényleg, valóban létező, másokat is foglalkoztató témák és hogy talán nem vagyok annyira hülye, ha azon dolgok miatt szorongok, amiken. Rooney szereplői hangosan is felteszik azokat a kérdéseket, amiket az olvasó maga talán nem mert eddig, csak fejben. Elgondolkodtat, kicsit talán mélyre is taszít, hogy aztán azt mondja: nézd, a világ talán szép is lehet. Hiszen valaha az volt, csak nem tudjuk, mi lett vele közben.

Néha olyan nehéz értelmet találni benne, amikor kiderül, hogy azok a dolgok, amelyeknek jelentőséget tulajdonítok, valójában jelentéktelenek, és akiknek szeretniük kellene, nem szeretnek.

A Hová lettél, szép világ szereplői már nem a kamaszkorból éppen csak felnőttkorba lépett fiatalok, hanem a harmincas éveik küszöbén toporgó felnőttek, akik még közel sem nőttek fel, vagy legalábbis nem úgy, ahogy mondjuk előttük egy generációval felnőtt volt egy harmincéves ember. És ez a zseniális Sally Rooney-ban, hogy ennyire érti, ennyire érzi a saját generációja gondolatait, érzéseit és ezt még ráadásul hibátlanul vissza is tudja adni írásban. És ez az, ami miatt Rooney könyvei nem jönnek be mindenkinek. Egy olyan generáció érzéseiről, vívódásairól ír, akiket nagyon nehéz megérteni, nehéz átérezni a kínlódásukat, ha te magad nem tartozol oda, nem érezted soha azt, amit ők és nem is vagy nyitott arra, hogy megértsd, miért olyan rohadtul nehéz egy Y-generációs fejében lenni.
Én értem és tudom, hiszen nem ismeretlen előttem az a sok dolog, ami felmerül a könyvben, éppen ezért tudott Rooney más megint megvenni ezzel a történettel is, akárcsak a Normális emberekkel. Kifejezetten tetszett, hogy ezúttal egy olyan befejezést kreált, ami közel van a hepiendhez – még úgy is, hogy a címben feltett kérdésre (ami egyébként egy Schiller versből kiragadott sor) nem igazán találtuk meg a választ. Az utolsó fejezetekben még a koronavírus járványt is sikerült belecsempészni, ezzel még aktuálisabbá, ismerősebbé téve a történetet.

A Hová lettél, szép világ egy remek könyv. Annak idején a Normális emberek is nagy hatással volt rám, de ez talán még annál jobban is megragadott. Ha valaki szerette a szerző előző köteteit, akkor nem kérdés, hogy az új regénynek is ott a helye a polcon. Aki nem rezonált Rooney-val, az nem fog ezzel a könyvvel sem, de én nem beszélek le senkit; tegyetek egy próbát, hátha éppen majd most, ebben látjátok meg azt a varázst, ami miatt világszerte annyian rajonganak ennek az alig harmincéves nőnek a könyveiért.

A könyv adatai
Eredeti cím: Beautiful World, Where Are You(2021)
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Dudik Annamária Éva
Sorozat: KULT Könyvek
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 318
Kiadás éve: 2021
Moly
Hová lettél, szép világ

A Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének új könyve már magyarul is olvasható. Az ugyancsak az emberi kapcsolatok mélységét pedzegető Hová lettél, szép világot külföldön Sally Rooney legjobb írásaként emlegetik. Hogy ebben mennyi igazság van, azt mindenki döntse el maga – de csak miután végigolvastátok, mit gondolnak róla a bloggereink.

Nyereményjáték

A regényben több európai nagyváros is előkerül, így a játékunk ehhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson anagrammákat láttok, a feladatotok pedig annyi, hogy kitaláljátok, melyik városra gondoltunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

szerb sül

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10.05. Readinspo

10.06. A Szofisztikált Macska

10.08. Pandalány olvas

10.10. Ambivalentina

10.12. Könyv és más

10.14. Könyvvilág


Fülszöveg

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.

Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?

Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.