Thriller

RUTH WARE – A NŐ A TÍZES KABINBÓL

Nagyon, de nagyon szeretem az olyan jellegű történeteket, amelyekben elszigetelt helyszíneken, egymásnak tök ismeretlen embereket zárnak össze. Ha ehhez hozzájön még egy kis bűntény is, az már maga a tömör gyönyör. Azt hiszem, hogy a Tíz kicsi négerhez vezethető vissza ez a furcsa fixációm, mindenesere vadászom a fenti kritériumoknak megfelelő könyveket, filmeket, sorozatokat, egyszóval mindent.

A nő a tízes kabinból ínyencfogásnak ígérkezett ebből a szempontból, hiszen egy luxushajó a helyszíne, ami a norvég fjordokat utazza körbe, fedélzetén mindössze pár tucat emberrel. Aztán ahogy az ilyen sztorikban lenni szokott, történik valami.
A főszereplő Lo (ami nem Ló, hanem a Laura becézése) egy utazási magazin újságírója, akinek nagy lehetőséget jelent a hajóúton való részvétel, hiszen ezen múlik az előmenetele. Vele, és még néhány illusztris meghívottal a fedélzeten fut ki első útjára az Aurora, és kezdetben minden csodálatosnak tűnik. Egészen addig, amíg Lo észre nem veszi, hogy kidobtak egy nőt az övével szomszédos kabin erkélyén. Mivel senki nem hisz neki, ő maga kezd nyomozni, és ahogy az lenni szokott, nagy bajba keveri magát.

anatkMostanában gyakran küzdök álmatlansággal, és egy este úgy döntöttem, hogy ezt a könyvet hívom segítségül – ha fekve olvasok, általában mindig elalszom. Rossz döntés volt, mert annyira magával sodort a sztori, hogy több, mint a fél éjszakát átolvastam. A végén aztán felemás érzésekkel csuktam be az olvasómat, mert nagyon tetszett, de nem annyira, hogy figyelmen kívül tudjam hagyni a hibáit.
A könyv egy izgalmas felütéssel kezdődik, szó szerint behúzza az embert a lapok közé és teljesen bele is éljük magunkat – én legalábbis bele éltem magam –  a szituációba. Ez a kezdés számomra egy hasonlóan feszült, körömrágós folytatást ígért. Amíg fény nem derült az igazságra, addig tényleg vitt magával a cselekmény, de az utolsó harmad sokat rontott számomra a könyvön, onnantól kezdve fokozatosan veszítettem el az érdeklődésemet. A befejezéssel sem lettem végül kiengesztelve, ugyanis számomra túl hirtelen történt a lezárása, és maga után hagyott egy csomó kérdést, és elvarratlan szálat is.

A barátnőm, Erin szerint mindenkinek vannak démonjai, hangok, amik arról akarnak megyőzni, hogy nem vagyunk elég jók, hogy ha nem hozzuk össze ezt az üzletet, vagy nem megyünk át a vizsgán, akkor csak egy darab felesleges bőr és izom vagyunk. Talán így is van. De az én démonomnak valamiért nagyon erőteljes a hangja. 

És a főszereplő… Jaj, a főszereplő! Végig azon gondolkodtam, hogy őt vajon miért nem löki már vízbe valaki? Lo egy végtelenül egyszerű, sőt megkockáztatom, hogy butuska női karakter. Eleve, ki megy el úgy egy sajtóútra, hogy fogalma sincs az egészről? És ez még csak egy aprócska dolog, amit nem értettem vele kapcsolatban, de mivel nem szeretnék spoilerezni, a többibe bele sem kezdek. Egy szó mint száz, abszolút nem tudtam vele azonosulni, sőt. Ettől függetlenül elvitte a hátán a történetet, de ez inkább a remek alapszituációnak köszönhető, mintsem az élet területein brillírozó főszereplőnknek.
A legizgalmasabb részek számomra azok voltak, amikor bepillantást nyerhettünk a szárazföldön zajló történésekbe. Érdekes módon ezek a kis részletek egy kicsit előrébb jártak az időben, mint ahogy a hajón való történésekkel haladtunk, és pont ez adta meg az egésznek a kellő feszültséget.

667764Összességében szerettem olvasni ezt a könyvet, volt egy sajátos hangulata és tényleg lehetett rajta izgulni, kombinálni, hogy vajon a szóba jöhető gyanúsítottak közül ki a hunyó. Amennyiben szeretitek, ha egy történet nem csak rejtélyekkel, hanem egy kis akcióval is meg van fűszerezve, és hozzám hasonlóan vonzódtok az izolált helyszíneken játszódó könyvekhez, akkor A nő a tízes kabinból tetszeni fog. Én pedig kíváncsian várom a szerző új regényét, addig pedig lehet, hogy sort kerítek majd az előzőre is.

négytappancs

Ruth Ware – A nő a tízes kabinból
Eredeti cím: The Woman in Cabin 10
Kiadó: GABO
Fordító: Benedek Leila
Puhatáblás, 368 oldal
Megjelenés éve: 2017


71GedTYgPsL._UX250_A SZERZŐRŐL
Ruth Ware Anglia déli részén nőtt fel, Sussexben. Az egyetem elvégzése után Párizsba költözött, végül Londonban telepedett le. Dolgozott pincérnőként, könyvesbolti eladóként, tanított angol nyelvet külföldieknek és volt sajtóreferens is. Két gyermeket nevelnek a férjével. Debütáló thrillere, a Sötét erdő közepén nemzetközi siker lett, következő regénye pedig 2018 nyarán érkezik.