Hygge szerelem
Chicklit,  Könyvajánló

Rosie Blake: Hygge szerelem

Tulajdonképpen velem tök egyszerű dolguk van a kiadóknak: végy egy elragadó borítót és én máris akarom a könyved! A Hygge szerelem című regényt azonban a körítésnél is vonzóbbá tette a címben szereplő kis szócska, aminek fogalmát itthon a dán boldogságkutató, Meik Wiking könyve ismertette meg az emberekkel. A lefordíthatatlan, inkább csak körülírható hygge – a boldogság titka –, mint központi elem egy chick litben? Mit lehet vajon ebből kihozni?
Hát, elég sok jót. Elmesélem.

Yulethorpe egy mesés kis angol település, ahol már minden üzlet bezárt, csak egy elhanyagolt játékbolt és egy fogadó üzemel. Clara, a dán lány éppen ebben a fogadóban tartózkodik, amikor a helyiek kis csörtéje felkelti az érdeklődését. Louisa, a játékbolt tulajdonosa úgy döntött, hogy csapot-papot hátrahagyva utazgatni fog, ezért bezárja az amúgy sem túl nyereséges játékboltját. Clara hirtelen ötlettől vezérelve felajánlja, hogy lakhatásért cserébe vigyáz a nő lakására, háziállataira és a boltját is üzemelteti. Nem mindenki nézi azonban jó szemmel az idegen nő egyre sikeresebb ténykedését – többek között a világjáró tulajdonos gyanakvó fia sem, aki váratlanul toppan be Londonból Clara életébe. A nagyon elfoglalt és nagyon fontoskodó Joe nem tudja elképzelni, hogy a lányt nem hajtja semmiféle hátsó szándék, így marad Yulethorpe-ban és Clara hatására szép lassan elkezdi másként szemlélni az életet és az életben fontos dolgokat.

Szereti, ha a Daily Maillel bélelem a ketrecét – szereti lekakálni a szalagcímeket – ez a mániája. Nagyon baloldali madár. Soha ne adjon neki csirkét, se bármilyen húst, mert egy hónapig nem áll szóba magával. Egyszer adtam neki valamit, amiben csirke alaplé volt, és az egészet kihányta. Teljesen beterítette vele Donald Trump képét, de nem esküdnék meg rá, hogy ez nem volt szándékos a részéről.

Ennek a könyvnek nem a cselekménye, de nem is a szereplők adják az igazi báját, hanem a címben is szereplő hygge, ami egyre hangsúlyosabb szerephez jut, ahogy haladunk a történetben.
Semmi világrengető újdonság nem történik egyébként benne, a sztori bájos, de rettenetesen kiszámítható, tipikusan az a fajta, amit karácsony környékén a Hallmarkon meg újabban a Netflixen rongyosra nézünk, aztán hamar elfelejtjük. Van benne egy bolondos idősebb nő, aki – ha engem kérdeztek – rém idegesítő volt az össze-vissza beszélésével és az állandó csapongásaival. A főszereplőről sokáig csak annyit tudunk, hogy dán, és utazgat az országban, de nem akar letelepedni.

A főszereplőkkel kapcsolatban majdnem végig olyan érzésem volt, mintha tényleg egy filmet néznék és tisztes távolságból, a belső világukat, egy-egy cselekedetüknek a mozgatórugóját inkább csak sejtve, mint biztosan tudva követném az eseményeket. A férfi főszereplő, Joe meglepően érdekes karakter lett a maga munkamániás, érzéketlen és  karrierista személyiségével és tulajdonképpen végig arra ment ki a játék, hogy vajon sikerül-e Clarának visszahoznia őt az életbe és rádöbbenteni, hogy az, ahogy él, nem egészséges és nem is boldog.
És itt jön be a hygge a történetbe, amit Clara dánként, nagyon ért. Ez persze egy klisé valahol, mert nyilván nem minden dán ember él hygge elvek szerint, de Claranak elhittem, hogy egy kicsit mégis ez a dánok nagy titka.

Tulajdonképpen a Hygge szerelem a hangulatában nagyon erős, ezt rendkívül jól sikerült átadnia az írónak a lapokon keresztül. Ha ezt a könyvet elolvasod, akkor többet nem lesz kérdés számodra, hogy mit is takar tulajdonképpen a szó. Gyakorlatban tudhatjuk meg Clara által, hogy a hygge milyen életérzést, milyen beállítottságot jelent és ezt az állapotot mivel sikerül elérni. És nem, nem csak plédeket meg gyertyákat jelent, hanem sokkal többet.

Szüksége volt egy „sϕndagshygge”-re, egy lusta vasárnapra, úgyhogy hosszú sétákkal töltötte a napot, majd főzött egy ragut, egy bolognai spagettit, és egyéb finomságokat a fagyasztóba a hatalmas online rendeléséből, amely időközben megérkezett, és a fatüzelésű kályhába is begyújtott az új fahasábokkal.

A regénynek van egy hívogató, otthonos hangulata; kezdve attól, hogy a könyvben éppen ősz van, egészen a helyes kis angol faluig, amit csuda klassz és kedves emberek laknak (egy-két kivétellel). Nem szeretem ezt a szót, de a Hygge szerelem egy igazi kuckózós olvasmány, egy meleg kötött pulcsi, amibe jó beleburkolózni. Van benne otthonos kiskocsma, varázslatos játékbolt, egy vicces, filmidézeteket kiabáló papagáj, egy lusta macska, és egy bájos egymásra találás. 

Annyira kellenek – főleg a mostani helyzetben – az ilyen olvasmányok, mint egy falat kenyér. Szeretem az olyan könyveket, amiket mindenféle elvárás vagy gondolkodás nélkül lehet olvasni. Aminek nem a befejezés a lényege, hanem az, amíg eljutunk addig. Ami segít kicsit kikapcsolni arra a pár órára, amíg a kezembe veszem. A Hygge szerelem pontosan ezt tudja, és ha ajánlanom kéne tökéletes őszi/téli olvasmányt idén, akkor ezt a könyvet tuti nem hagynám le a listámról.

A könyv adatai
Eredeti cím: Hygge Holiday (2017)
Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Arany pöttyös
Fordító: Palásthy Ágnes
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 328
Kiadás éve: 2020
Moly

A Könyvmolyképző kiadó idén év végén egy csodás, a hygge életérzést feldolgozó regénnyel örvendeztet meg bennünket. Rosie Blake igazán hangulatos és bájos, vidéki Angliában játszódó története remek kikapcsolódást nyújthat a téli szünetre és az ünnepekre, amellett, hogy nagyszerűen átadja a híres dán életstílus lényegét. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, bloggereink mit gondolnak róla!

Nyereményjáték

A játékunkhoz összekevertük néhány, Magyarországon is népszerű életmódkönyv-szerző nevének betűit. Ahhoz, hogy részt vehessetek a sorsolásban, nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire gondolhattunk, és a megfejtést beírni a Rafflecopter dobozba (esetleg a könyvének címével együtt, de ez nem kötelező).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

EGII IKKMNW

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.18. Readinspo
11.19. Readinspo extra (idézetek)
11.21. Csak olvass!
11.23. Betonka szerint a világ…
11.25. A Szofisztikált Macska
11.27. Deszy könyvajánlója


Fülszöveg

A ​hygge tökéletes receptje idén ősszel: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet.

Idén ősszel rosszul állnak a dolgok Yulethorpe-ban. Hideg van, esik az eső, és vigasztalanul szürke az ég. Az utolsó üzlet a főutcán – egy bájos kis játékbolt – épp most csukta be örökre az ajtaját. És ekkor megérkezik Clara Kristensen.

Clara nem nézheti tétlenül, hogy ez a szép kisváros elveszítse a szívét, úgyhogy nekigyürkőzik, és munkához lát. A dolgok jól alakulnak, amíg Joe, a tulajdonos fia vissza nem tér Yulethorpe-ba, hogy kiderítse, mi zajlik a családi vállalkozásban. Joe Fontos és Elfoglalt Ember a Cityben, és teljesen meg van róla győződve, hogy Clara valami rosszban sántikál.

Clara be akarja bizonyítani Joe-nak, hogy az élet jobb is lehet, úgyhogy felvállalja az újabb kihívást: képes-e segíteni egy munkamániás emberen, aki hajnali háromkor még e-mailekre válaszol? Képes-e rá Joe, hogy megtanulja értékelni a lassúbb, boldogabb, hygge dolgokat az életben… és esetleg még szerelmes is lehet?