Uncategorized

Robert Masello – A Medúza-amulett

dsc_2432.jpgA misztikus krimi/thriller széles körben elterjedt népszerűségét egyértelműen Dan Brownnak köszönhetjük, azonban nem érdemes csak nála megragadni, ha hasonló olvasmányokat keresünk. Robert Maselloról őszintén szólva semmit nem tudtam eddig, A medúza-amulett olvasása után azonban azt gondolom, hogy nem árt figyelni erre a fickóra és a műveire. Mondom ezt úgy, hogy körülbelül két hónapig olvastam ezt a könyvet, mert sikerült egy gigantikus olvasási válság kellős közepén belefognom, és hiába az izgalmas sztori meg a misztikum, ha az ember lánya a háta közepére sem kívánja az olvasást. Szóval pihentettem egy kis ideig, utána pedig ledaráltam az egészet másfél nap alatt.

Na de miről is szól pontosan A medúza-amulett?
A több idősíkban játszódó történet egyik főszereplője a reneszánsz Itália nagyra tartott művésze, Benvenuto Cellini, aki elkészíti ezt a különleges erővel bíró Medúza-amulettet, amely sok ember életét változtatja meg és amely sok ember halálát is okozza a jövőben. A napjainkban játszódó fejezetekben David Franco, a chicagói Newberry Könyvtár lelkes kutatója egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap egy titokzatos özvegytől. Amennyiben sikerül megtalálnia a sosem látott Medúza-amulettet, akkor nem csak a szakmai ranglétrán léphet feljebb, de imádott nővérén is segíthet. David útra kel és Olaszországon, majd pedig Franciaországon keresztül követi Cellini és az amulett útját. Társául szegődik egy csinos olasz történész is, aki nem csak szakmailag, hanem érzelmileg is lenyűgözi Davidet. Hamar rádöbbennek, hogy kalandjuk nem veszélytelen, de arról fogalmuk sincs, hogy milyen gonosz és elvetemült ember útjába kerültek. 

Közelebb húzta magához – olyan közel, hogy a lehelete párája megült az alsó felén, olyan közel, hogy úgy meredt rá a saját ragyogó tekintete, mintha nem is a tükörbe nézne, hanem benne lenne, és onnan bámulna kifelé. Úgy érezte, mintha a tárgy életre kelt volna, mintha halványan lüktetni kezdene a pulzusa. A hold fénye ezüst dagályként ömlött végig a tükrön, a saját képmásán, elhalványítva őt… és ez volt az utolsó dolog, amire még emlékezett.

Hihetetlenül élvezetes olvasmány volt ez a könyv, szinte pörögtek az oldalak, miután újra a kezembe vettem. Nagyon ritka az nálam, hogy a több idősíkban játszódó fejezetek közül mindegyik egyformán tetszik, de most megtörtént. A jelen akciódús és izgalmas volt, míg a múltban játszódó részek teljesen elvarázsoltak. Masello remekül ötvözi a hiteles történelmi eseményeket a fikcióval, az olvasó pedig teljesen bele tudja élni magát az sztoriba. Ott sétálunk a reneszánsz, pezsgő Firenzében, majd Marie Antoinette udvarában szeánszozunk, végül pedig a második világháborúba csöppenve kapunk hideglelést a Führertől. Ez a két sík aztán egyszercsak összeér és minden a helyére kerül. A szereplők jellemén még lett volna mit dolgozni, de ebben az esetben ez egyáltalán nem zavart annyira, mert a történet sodort magával.

img_20180819_114301.jpg

Nem mondom, hogy itt-ott nem volt kiszámítható a fejlemény, de alapvetően egy igen jól kitalált és felépített történetet kaptunk, és meg kell hagyni, nem véletlenül emlegetik Masello nevét Browné mellett. Nagyon hasonló, de mégis egyedi hangja van, úgyhogy aki szereti ezt a zsánert, az mindenképpen ismerkedjen meg Masello műveivel is. Fontos, hogy nyitottak legyünk olvasás közben, hiszen ebben a könyvben a misztikum és a természetfeletti hatványozottan jelen van, az egész történet alapja ezen fekszik. Ha képesek vagyunk elengedni a racionalitást, akkor A medúza-amulett egy igazán szórakoztató és kikapcsoló olvasmány lesz mindenki számára.

ne_gytappancs.jpg

Robert Masello – A Medúza-amulett
Eredeti cím: The Medusa Amulet (2011) 
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Farkas Veronika
Puhakötés, 460 oldal 
Kiadás éve: 2018


Fülszöveg | Robert ​Masello új thrillerében David Franco, a zseniális, de szkeptikus ifjú kutató egy legendás műtárgy nyomába ered: egy amulettet keres, amelyet Benvenuto Cellini, a reneszánsz Itália kézművesmestere készített. Az amulettet a szépsége mellett a varázsereje teszi értékessé, ugyanakkor igen veszedelmesnek tartják. 
Az egyszerű nyomozásnak induló kaland intrikák szövevényévé válik. Franco Loire menti kastélyokban és római palazzókban kutat a kincs után, hogy megfejtsen egy rejtélyt, amely ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. 
A tudós egy sötét titkokat ismerő, gyönyörű firenzei lányt hív segítségül, s orgyilkosokkal a nyomában néz szembe egy sokkal erősebb gonosszal, mint amitől rémálmaiban rettegett. Lélegzetelállító fordulatokban bővelkedő utazásuk Chicago utcáitól a nagy francia forradalom káoszáig vezet. 
Egy regény, amelyben a történelmi tények találkoznak az irodalmi kreativitással, és a lehetetlen félelmetes valósággá válik. A Medúza-amulett Cellini művéhez hasonlóan egyedi alkotás, éppen olyan vonzó, mint amilyen ijesztő, és éppen olyan monumentális, mint amilyen merész.


robert_masello.jpgA SZERZŐRŐL
Robert Masello díjnyertes újságíró, televíziós író és a számos bestseller szerzője. Az Egyesült Államok egyik legsikeresebb történelmi és misztikus krimi írója, regényeit 15 nyelvre fordították le. A magyar közönség Az Einstein-prófécia és A Romanov-kereszt címmel megjelent regényein keresztül ismerhette eddig meg. Regényeiben történelmi tények találkoznak az irodalmi kreativitással, és a lehetetlen félelmetes valósággá válik.