A csütörtöki nyomozóklub
Könyvajánló,  Krimi

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman brit televíziós műsorvezető és producer, hazájában igencsak ismert személyiség, de nálunk ezidáig nem igazán hallhattuk a nevét. De ennek most már vége! Debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub szinte pillanatok alatt bestseller lett mindenhol, ahol megjelent – itthon is masszívan a sikerlisták elején tanyázik. A filmes jogok Steven Spielbergnél landoltak, Osmantól pedig további két könyvet is berendeltek. De mit tud ez a történet, amitől ennyire szeretik?

A csütörtöki nyomozóklub négy főszereplője korántsem átlagos karakter. Mindannyian egy nyugdíjasotthon lakói – na ne olyan nyugdíjasotthonra gondoljatok, mint amik zömével idehaza vannak, hanem egy igazi luxusparadicsomra, önálló apartmanokkal, felsőkategóriás étteremmel, csodás tájjal és számtalan kikapcsolódási- és wellness lehetőséggel. Itt él négy hősünk, akik csütörtökönként összegyűlnek és megoldatlan bűnügyek felgöngyölítésével szórakoztatják magukat. Mindez ártatlan kis mókának tűnik mindaddig, amíg kegyetlenül meg nem gyilkolnak valakit a közvetlen környezetükből. Ez már nem döglött akta, hanem egy nagyon is forró eset, úgyhogy Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron kisebb-nagyobb trükkökkel maguk mellé állít két nyomozót, hogy villámsebesen kiderítsék, ki és miért ölte meg az áldozatot.

Na jó, a villámsebesen kifejezés az kissé túlzás volt tőlem, ez a könyv követi a jó öreg klasszikus krimi sémát, és semmit sem siet el. Annyira nem, hogy úgy a kétszázadik oldalig fogalmam sem volt, mi ez a nagy őrület A csütörtöki nyomozóklub körül, mert aranyos, kedves és vicces, de azért nagyon nem viszi túlzásba a krimiskedést, aztán persze ahogy lenni szokott, jól megkeveredtek a szálak és beindult a sztori.

De először is beszéljünk a szereplőkről meg az egész hangulatról! Mert tulajdonképpen ez a siker kulcsa, nem maga az amúgy tök jó történet. Adva van négy szépkorú, akikről az ember elsőre azt feltételezné, hogy már nem igazán vágynak kalandra és úgy alapvetően semmire, de ők ezt hamar megcáfolják. Joyce, aki legkésőbb csatlakozik a nyomozóklubhoz – és akivel együtt kapcsolódunk be mi is a nyugdíjas nyomozók kalandos életébe – egykor ápolónő volt, szeret sütni, na meg vásárolni és annyira ártalmatlannak tűnik, hogy soha senki nem figyel fel rá. Az ő naplóbejegyzései a könyv egyik legszórakoztatóbb részei, tündéri karakter lett a mindenre rácsodálkozó kedvességével.

A csütörtöki nyomozóklub

Aztán ott van Elizabeth, a bandavezér, aki gyanúsan sokat ért a nyomozásokhoz és kihallgatásokhoz, ráadásul mindenféle kapcsolatai és összeköttetései vannak akár felsőbb szinteken is, de a könyvben nem derül ki, mivel is kereste a kenyerét. (Ezt kicsit zokon vettem, azóta is ezen rágódok.) Ibrahim bevándorló, aki híres pszichiáter volt, és a mai napig vannak, akik neki öntik ki a szívüket, Ron pedig országszerte ismert „balhés arc”, aki mindig ott volt, ahol ki kellett állni valamiért vagy éppen valami ellen. Ők négyen a keménymag és ott van még a trükkösen behálózott fiatal közrendőr, Donna, aki pillanatok alatt a nyugdíjasok hálójában találja magát. És persze a főnöke, Chris, akit elmélete szerint csak tíz kiló mínusz választ el a boldogabb élettől.
Ez a hat szereplő már amúgy is különleges, és ehhez hozzájön még az – nem tudom máshogy nevezni – angolos humor is, ami ugyan nem röhögös, mint ahogy az ajánló ígéri a borítón, de határozottan vidám hangulatú lesz tőle a könyv, még ha néha egy kicsit fárasztó is. Számomra enyhén Backmant idézte, de csak nyomokban, ez annál jóval angolabb.

Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van.

A történetet különböző nézőpontokból olvashatjuk. A fenti hat szereplő, de az áldozat és több más szereplő gondolatait is megismerhetjük. Az a trükkös ebben a könyvben, hogy végig nagyon egyszerűnek tűnik az eset, felbukkan egy nyom, te gondolsz valamire vagy valakire, pár oldallal később az egyik szereplő megfogalmazza pont ugyanazt, amit gondoltál pár pillanattal azelőtt, majd pedig kiderül, hogy baromira nem az a helyzet és ez így megy végig, amíg végül kiderül az igazság. Bírtam, hogy az író látványosan próbált az olvasó fejével gondolkodni, úgy alakítani a helyzeteket és szituációkat, hogy baromira egyértelműnek tűnjön és úgy érezzük, hogy mi vagyunk a legjobb szimatú olvasók a világon… de persze mindig átver. Viszont így megvan az élmény, hogy mi is a nyomozás részesei vagyunk és ez tök jó.

A csütörtöki nyomozóklub méltán van a sikerlisták élén; nagyon ötletes, kedvesen humoros könyv lett, amit tényleg kikapcsolódás olvasni, hála a szeretnivaló szereplőknek és hangulatnak. És persze van egy kicsit mélyebb rétege is a könyvnek, az elmúlás gondolata végig ott lebeg a levegőben, tragikus sorsok és kapcsolatok rajzolódnak ki sok pohárka elfogyasztott alkohol mellett. Itt a ragyogó példa, hogy idős emberek is lehetnek szuper főszereplők (láttunk már példákat, de örülök, hogy egyre többen rájönnek erre).
Egy kicsit lassan indul be a történet, de megéri kivárni, mert úgysem fogjátok kitalálni, hogy ki a gyilkos. Vagyis lehet, hogy mégis, de… akkor sem! Krimik rajongóinak feltétlenül ajánlom, de igazából azoknak is, akik nem kedvelik a zsánert, mert tipikus feel-good könyv.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Thursday Murder Club (2020)
Kiadó: Agave
Fordító: Orosz Anna
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 368
Kiadás éve: 2021
Moly
A csütörtöki nyomozóklub
A csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman debütáló regénye meghódította a világot! A csütörtöki nyomozóklub főszereplői egy nyugdíjasotthon lakói, akik minden csütörtökön összeülnek, hogy megoldatlan gyilkosságokat elemezzenek ki. Egy nap aztán kegyetlen gyilkosság történik, a nyomozóklub tagjai pedig egy éles nyomozás kellős közepén találják magukat. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és nyerjetek egy példányt az év legviccesebb krimijéből! 

Nyereményjáték

A könyv főszereplői idős emberek, ezért olyan tv sorozatok főszereplőit keressük, amelyekben idősebb szereplő oldotta meg bűneseteket. Minden állomáson találtok egy képet, ez alapján írjátok meg a keresett szereplő nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
június 23. A Szofisztikált Macska
június 25. Flora the Sweaterist
június 27. Spirit Bliss Sárga könyves út


Fülszöveg

“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!”

A. J. Finn

Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.

Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.

S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.

Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?

Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.