Uncategorized

R. M. Romero – Karolina és a krakkói Babakészítő

karolina_es_a_krakkoi_babakeszito.jpgNem tudom, hogy mi vonzott jobban ehhez a könyvhöz: a hangulat, amit a borító és a cím sejtetett, vagy pedig a fülszöveg, ami alapján lehet ez a könyv nagyon jó és hát… nagyon rossz is. Mert valljuk be, egy beszélő babát főszerepbe helyezni még egy ifjúsági regénynél is elég nagy bátorságra vall, és pontosan emiatt féltem attól, hogy valami borzasztó gagyi lesz ez a könyv, ami csak azért kapott külföldön jó értékeléseket, mert meglovagolta a holokauszt-témát. Szóval voltak fenntartásaim, nem is kevés. Aztán ezeket mind elfújta a (jó) szél.

Karolina Babaországban él, ahol minden csodálatos és békés, mígnem egy napon megtámadják őket a patkányok, akik mindent és mindenkit elpuszítanak. Karolina a jó szél segítségével az emberek világába kerül, méghozzá az 1930-as évek végi Karakkóba. Egy magányos, de kedves játékkészítő műhelyében tér magához, aki Karolina segítségével hamarosan új barátokra (sőt, családra) tesz szert egy zsidó kislány és édesapja személyében, mígnem a németek elfoglalják Krakkót és megkezdődik a zsidók üldözése. A babakészítőt ugyan nem fenyegeti veszély, de Karolinával karöltve arra használja a különleges varázserejét, hogy segítsen azokon, akik fontosak neki.

Egy embert el lehet puszítani, Karolina, de a történetét már sokkal nehezebb eltörölni. Senki sem tűnik el igazán, amíg a története fennmarad.

Karolina egy baba, és pontosan olyan mint egy gyerek: mindent tűpontosan és egyszerűen lát, fejlett az igazságérzete és nem fél kimondani az igazat, mindemellett kicsit naiv a világ dolgaival és az emberekkel szemben. Brzezick úr, a babakészítő pedig egyszerűen csak egy jó ember. Vagy ahogy Karolina mondja róla: kedves. Ennek ellenére magányos és zárkózott, mégis képes arra, hogy feláldozza a saját biztonságát mások életéért cserébe. Merész dolog volt mesét szőni egy ilyen borzalmas időszakról, de azt hiszem, hogy Romero a lehető legtökéletesebb módot választotta arra, hogy tisztelegjen azok előtt, akik ebben az időszakban Brzezickhez hasonlóan a saját biztsnságukat kockára téve mentették az életeket. És bár nekik nem volt mágikus képességük, sem beszélő babájuk, a maguk módján mind csodát tettek.
Képtelenség nem észrevenni a párhuzamot a Babaországban folyó háború és az emberek világában zajló népirtás között. Karolina elmenekül a borzalmak elől, de hamarosan ugyanolyan helyzetben találja magát, és kénytelen végignézni, ahogyan a barátai, szerettei élete veszélybe kerül. Míg a Babák Földjéről szóló fejezetek meseszerűek, addig a világunkban játszódó részek húsbavágóan igaziak (némi varázslattal megfűszerezve). Érdekes módon végig elképesztően karácsonyos hangulata volt a könyvnek, amit nem igazán tudok megmagyarázni, mert sem a történet, sem a jelenlegi hangulatom nincs kihegyezve a karácsonyra, mégis, valamiért lélekmelengetően ünnepi volt számomra.

Nagyon komor és unalmas lehet, ha az ember egész életében nem hisz sem a csodában, sem semmi csodálatosban.

Ez a könyv egyetlen szóval leírható: csoda! Igaz, hogy az utolsó 20-30 oldalból szinte semmit nem láttam, mert folyton összefutottak a betűk a szemem előtt, de mégis… ha évek múltán eszembe jut majd a Karolina és a krakkói Babakészítő, akkor csak arra fogok emlékezni, hogy mennyire derűs, kedves és szívet melengető könyv volt ez, annak ellenére, hogy el is szomorított. Elszomorított, mert az emberiség legsötétebb korszakába visz el bennünket, és hiába gondoljuk azt, hogy tanultunk a múltból és a hibáinkból…azt hiszem, hogy nem így van.
Ez a könyv kérdés nélkül belekerül az idén olvasott kedvencek közé. Ha karácsonyra könyvet ajándékoznátok, de nem tudjátok, hogy melyik legyen az, akkor feltétlenül jusson eszetekbe a Karolina és a krakkói Babakészítő! Ne rettentsen el senkit, hogy ifjúsági könyv, mert sokkal több bölcsesség, szeretet és varázslat van benne, mint azt el tudjátok képzelni.

o_ttappancs.jpg

 

bori_to_karol.jpgR. M. Romero – Karolina és a krakkói Babakészítő
Eredeti cím: The Dollmaker of Krakow (2017)
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. december 7.
Oldalszám: 318, puhatáblás
Fordító: Bozai Ágota
Moly    Goodreads

 megveszem_1_-2.jpg

karolina_banner.jpg

A Maxim Kiadó elhozta nekünk idén decemberben R. M. Romero nem mindennapi könyvét. A Karolina és a krakkói Babakészítő a második világháború idején játszódik, a krakkói zsidók kitelepítését veszi témájául. Azonban nem egy megszokott módon, egy baba szemszögén keresztül meséli el a történetet, aki maga is egy háború miatt menekült el a Babák Földjéről. Ha szeretnétek ti is megélni egy különleges barátság szívfacsaró történetét a történelem egyik legszörnyűbb időszakában, akkor tartsatok a turné négy bloggerével, és játsszatok a könyvért.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani nyereményjáték során egy kicsit jobban megismerkedünk Krakkóval. Minden állomáson megtaláljátok a város egyik híres helyszínét, a feladat pedig természetesen az lesz, hogy a kép és leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik látnivalóról van szó. A helyszínek/épületek nevét a szokásos módon a rafflecopter dobozba várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A főtéren található korai gótikus stílusú templomot 1290-1300 között építették. A templombelsőt lenyűgöző pompa és gazdagság jellemzi, az ólomüveg ablakok és a kék csillagos mennyezet teszik különlegessé.

2zxpxk5.jpg

a Rafflecopter giveaway

 

Állomások

12.10. Könyvvilág
12.12. Always Love a Wild Book
12.14. A Szofisztikált Macska
12.16. Olvasónapló


FülszövegKarolina a Babák Földjén élt, ahol a babák és a patkányok háborúban álltak.  A helyzet egyre reménytelenebbé vált, és Karolina azt remélte, hogy az emberek földjén talál majd megoldást. És egy napon egy furcsa jó szél elviszi Babaországból…
Krakkóban, a németek által megszállt Lengyelországban találja magát, a Babakészítő társaságában, 1939-ben. 
A játékgyáros fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi. Már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra képes mosolyogni. Közben telnek a napok, és a Babakészítő mindenhova magával viszi Karolinát. De amikor elkezdődik a zsidók begyűjtése, a férfi és Karolina nem maradhatnak tétlenek.
De mit tehet egy varázserővel bíró játékgyáros és egy baba? Visszajut még valaha Karolina a Babák Földjére?


rmromero_headshot.jpgA SZERZŐRŐL
R. M. Romero kubai-amerikai író, Miamiban él fekete macskája társaságában. Amikor éppen nem ír, akkor kreatív írással foglalkozik, meséket olvas és lengyelül tanul. Jelenleg a második regényén dolgozik.