Horror

Peter Benchley: Cápa

Szerencsés voltam, mert anyukám nem volt túl szigorú annak tekintetében, hogy milyen filmeket nézhetek, így eshetett, hogy elég korán, 8-9 évesen már láttam a Cápa című filmet, ami annyira lenyűgözött, hogy azóta is bármikor képes vagyok megnézni és halálra izgulni magam rajta. Amikor láttam, hogy újra kiadták a filmet ihlető könyvet ezzel a csodaszép borítóval, azonnal tudtam, hogy előbb vagy utóbb szeretném magaménak tudni.

Na de miről is szól a Cápa? A helyszín a napfényes Amity városa, épp a nyaralószezon kezdetén járunk, amikor is eltűnik egy nő a partról. Cápatámadásra gyanakodnak, így a helyi rendőrfőnök, Martin Brody le akarja zárni a partot, azonban a város és annak vezetőinek érdekei mást diktálnak. Amikor egyre több haláleset történik, elindul a hajtóvadászat az állat ellen, amiből csak egyvalaki kerülhet ki élve. És nagyon úgy tűnik, hogy a cápa lesz az.

Sajnos az a ritka eset áll fenn, hogy a film jobban sikerült, mint a könyv. Tényleg nagy reményekkel álltam neki, de a könyv nem más, mint egy közepesen izgalmas, rengeteg felesleges drámával átszőtt ponyva. Nyilván nem szépirodalomra számítottam, tehát utóbbi jelzőt nem leminősítésként írtam, sőt! Örültem volna egy izgalmas, pörgős ponyvának, ami legalább feleannyi feszültséget rejt magában, mint a film, de itt feszültség maximum a bürokratikus problémákból meg a kisvárosi rendőrfeleség frusztrációiból adódott. A cápa, mint olyan, csak mellékes kis problémaként szerepelt, ami néha felbukkan, megeszik egy-két embert, amúgy meg milyen rossz már, hogy a nagyreményű Mrs. Brody itt ragadt ebben az unalmas üdülőparadicsomban és a kis költségvetésű házasságában.
A vége felé egyébként elég szépen beindult a cselekmény, maga a cápa is kilépett az unalmas mellékszerepből és akkor, ott már éreztem, hogy elkap a gépszíj és olvastam volna még, erre meg piff anyukám (hogy egy klasszikust idézzek)… tök hamar vége lett.

Egyébként élvezetes és gördülékeny a stílusa, érződik rajta, hogy az írója nem kezdő és nem is rossz történetmesélő, csak nálam valahol félrement a történet. Ettől függetlenül nem tántorítanék el senkit az olvasásától, ugyanis csupa jó véleményt olvastam róla előzőleg. Tökéletes könyv kikapcsolódáshoz, és ha velem ellentétben el tudjátok engedni a filmet, akkor nem is fog így félremenni.

ha_romtappancs_5.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Jaws (1974)
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: KULTxx
Fordító: Veress Júlia
Puhatáblás, 336 oldal
Kiadás éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpgbeleolvasok-2.jpg


Fülszöveg:

A Long Island-i nyaralóhely partjainál emberevő cápa tűnik fel. Tart a szezon, az első halálesetet még valahogy sikerül eltussolni, de amint szaporodnak a támadások, nyilvánvalóvá válik, hogy a gyilkos hallal meg kell küzdeni.

Hamarosan kiderül, hogy Martin Brody rendőrtisztnek nem a fenevad az egyetlen ellensége…

Generációk nőttek fel Benchley klasszikus, szikár prózáján. A mesterien lecsupaszított történetből 1975-ben Steven Spielberg filmet rendezett, mely a horror klasszikusává vált.