Szabad akarat
Könyvajánló,  Nonfiction,  Önsegítő

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve gyakorlatilag a megjelenés óta uralja a sikerlisták élét, én pedig legalább azóta tervezem, hogy elolvasom. Most mégis úgy alakult, hogy legújabb könyve, a friss és ropogós Szabad akarat került hozzám. Óriási kíváncsisággal kezdtem hozzá, mert nagyon érdekelt, mi a titka a szerzőnek, de az még inkább, hogy milyen kényes pontokat fog bennem megbirizgálni olvasás során.

A Szabad akarat szintén a transzgenerációs hatásra épülve íródott, tehát tekinthető egyfajta folytatásnak is, de önállóan is bátran olvasható. Ha esetleg hozzám hasonlóan kimaradt valakinek az Örökölt sors, akkor előtte érdemes egy picit utánaolvasni a transzgenerációs elméletnek – de annak, aki nem egy internetkapcsolat nélküli barlangban töltötte az utóbbi éveket, bizonyára mond valamit a fogalom.

Hogy mi is a szabad akarat? Mi a szabadság? Orvos-Tóth Noémi szerint – aki ezt készségesen megválaszolja mindjárt az első oldalakon – az az állapot, amikor az életünket nem az indulatok, félelmek, szégyen, tehetetlenség, örökölt rossz minták és blokkoló hiedelmek utalják.
Pofonegyszerű, nem? Közel sem. Ahhoz, hogy mindezt elérjük, bizony le kell merülni a mélyre és szembe kell nézni az őseink által ránk hagyott félelmekkel, hiedelmekkel, traumákkal, amik a mi életünket is keményen meghatározzák.

A kötetben az életünket leginkább befolyásoló tényezők kerülnek terítékre, úgy mint a pénz, az önfeladás, ezen belül is párkapcsolat, családi kapcsolatok, stb.
Rengeteg esetleírást olvashatunk a lapokon, én kifejezetten szeretem az ilyen fajta pszichológiai könyveket, mert egyrészt nem untat halálra, másrészt pedig sokkal könyebb belehelyezkedni olvasóként egy-egy ilyen élethelyzetbe, mintha csak elméleti síkon olvasnánk róla.

Szabad akarat

A Szabad akarat nagy pozitívuma egyébként a könnyű olvashatóság és az érthető magyarázatok. Érződik rajta, hogy nem akar vérkomoly szakkönyv lenni, inkább amolyan bulvárpszichó.
Személy szerint kicsit hiányérzetem volt az olvasás során, hiszen nem derült ki végül, hogy a terápia milyen megoldást hozott, hogyan sikerült rendezni a felvázolt helyzeteket – mindig sikeresen, ezt megtudtuk, de engem érdekelt volna még a miként is.

A szöveg nagy részét a pénzhez fűződő fejezet teszi ki, ez volt talán a legkidolgozottabb és legrészletesebb rész is, a könyv többi részét picit csapongónak éreztem ehhez képest. Mintha nem lett volna meg a stabil váz, amire felfűzhető a mondanivaló. Található még a könyvben a két nagy fejezet végén önismeretet segítő kérdéssor is, ami roppant hasznos tud lenni abban, hogy felismerjük a bennünket érintő problémákat. A harmadik fejezetben pedig technikákat mutat, tippeket ad, amelyek szintén segítségünkre lehetnek az önismereti úton, úgy mint autogén tréning, légzéstechnikák, közösségi csoportok, családfakutatás, érzelemnapló.

Érdekes olvasmány a Szabad akarat, főleg azoknak lehet izgalmas, akik még tényleg nem igazán mélyedtek el a témában. Én személy szerint csak felszínt kapargatónak éreztem, de még így is segített abban, hogy felismerjek, tudatosítsak magamban olyan problémákat, amiket eddig nem vettem komolyan, vagy nem is érzékeltem igazán.
Idén mindenképpen sort kerítek a szerző másik könyvére is.

Azt mindenképp fontos kiemelni, hogy sem ez, sem más hasonló könyv nem fogja megoldani senki problémáját és főleg nem fogja kiváltani a terápiát, viszont nagyon nagy szerepe lehet abban, hogy rávezessen bennünket a problémás területekre. Ez általában úgy működik, hogy a kérdéses fejezeteknél vagy mondatoknál az ember gyomra görcsbe rándul, majd inkább nem is akarja folytatni az olvasást, mert túlságosan ismerős, túl kellemetlen, túl kényelmetlen. Na, ott lesz a kutya elásva.

A könyv adatai
Kiadó: Jelenkor
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 286
Kiadás éve: 2021
Moly

A nagy sikerű Örökölt sors szerzője, Orvos-Tóth Noémi új könyvvel jelentkezett tavaly a Jelenkor kiadón keresztül. A Szabad akaratban továbbvisszi a transzgenerációs traumák kérdéskörét, és személyes történeteken keresztül invitál minket önismereti utazásra. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték:

Játékunkban ezúttal nem feladvánnyal érkezünk. Arra kérünk titeket, a megadott szempontok alapján írjatok egy-egy forrást, honnan értesültök, tájékozódtok pszichológiai kérdésekről, témákról. A Rafflecopter dobozba szerzők és pszichológusok nevét, honlapok, műsorok és YouTube csatornák címét várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

könyv/magazin

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.17. Readinspo
01.18. Csak olvass!
01.20. Pandalány olvas
01.22. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.