Törött tulipánok
Könyvajánló,  Kortárs

Mörk Leonóra: Törött tulipánok

A Törött tulipánok Mörk Leonóra legújabb regénye, amely a 17. századi Hollandiába kalauzolja el az olvasót egy fiatal lány, Leentje szemén keresztül.

Sokszor mondtam már, hogy engem könnyű megvenni egy könyvvel. Elég egy szép borító (pipa), egy érdekes fülszöveg (pipa) és én már akarom is. Ezúttal ráadásul ott van még Hollandia és persze a tulipánok, a kedvenc virágaim. Minden adott volt hát, hogy szeressem ezt a regényt és hogy végre valahára megismerjem a szerző munkásságát, aki legutóbb már A porcelánlány című regényével is felkeltette az érdeklődésemet.

Ezúttal egyből az utószóval kezdem, ugyanis rendkívül érdekes információkhoz juthatunk általa a regény kapcsán. A könyv fikció, szereplőinek egy része és a helyszínek azonban nem azok. A Törött tulipánokat egy, a könyvben is szereplő udvarház ihlette; ez a Huygens család Hofwijck nevű rezidenciája, amely ma is megtekinthető a maga csodás szépségében Leiden és Hága között. A másik ihletet pedig a kor egyik legnagyobb tudósa, az udvarház tulajdonosa, Christiaan Huygens adta, akinek jegyzetei, feljegyzései között egy fiatal, női arc köszön vissza. Így született meg a szerzőben Helena, vagyis Leentje karaktere, akinek gyermekkori barátjához, Christiaanhoz fűződő szerelme végigkíséri a regényt. Aztán megjelenik a regényben van Agnes Block, a holland Flóra, aki elsőként termesztett ananászt Hollandiában, de Leentje bátyja, a festő Jan is létező személyről lett mintázva, ahogyan az angol tájépítész, John Rose is élt valaha. Nagyon szeretem, amikor egy író bátran összekeveri a fikciót és a valóságot, ami ebben a regényben nagyon is jól sikerült.

Azt mondják, hogy szeretetből nem egyetlen adag méretett ki nekünk, amit ha egyvalakinek odaadunk, másnak már nem marad. Hogy egyedül a szeretet az, amiből minél többet adunk, annál többet kapunk vissza.

Leentje madárkereskedő apja és festőnek készülő bátyja mellett nő fel, boldog, kiegyensúlyozott családban. Még nincs tízéves, amikor elkíséri apját egy üzleti útra, ahol megismeri a nála három évvel idősebb, furcsa természetű fiút, Christiaant. Innentől fogva elválaszthatatlanok lesznek, de Leentje sosem biztos teljesen a fiú érzéseiben, akit csak a tudomány érdekel igazán. A bátyja, Jan titokzatos eltűnése után a lány felkerekedik, hogy egy megbízást elvállalva felkutassa Jan hollétét. Egy csodaszép kastélyba utazik, ahol egy madárház kialakítása közben felfedezi a háziak titkait és talán azt is, miért tűnt el innen a bátyja szó nélkül, viharos gyorsasággal.

A ház elragadó, de közben elrettentő is. Vendéglátója a kor egyik furcsa szerzete, Agneta, aki a botanika megszállottja a maga szórakozott elvarázsolt módján. A birtokon él még a nő mostohalánya, Dorothea, aki tüskés és hideg modorával nem a vendégszeretet mintaképe. Leentje mellett ott vendégeskedik még az angol John Rose is, aki a csodálatos kertlabirintus kialakításán és az ifjú vendég meghódításán fáradozik.

Minden fejezet címe egy-egy szín Vermeer palettájáról és minden fejezetben visszaköszön valamilyen módon a fejezetcím. Miközben a jelenben Jan után kutakodunk, néhány fejezetben visszaemlékezések, álmok révén visszatekintünk Laantje gyerekkorára és a kapcsolatára Christiaannal.

A regényre talán az a legjobb és legkifejezőbb jelző, hogy szép. Nem csupán kívülről, hanem a tartalom is az. Igényes, de könnyen emészthető nyelvezet jellemzi a könyvet és tömve van színekkel, illatokkal, növényekkel, madarakkal. A művészet, a tudomány és a vallás témája keveredik benne csodálatos elegyet alkotva, de a művészet a vezérfonal. Nem is gondoltam például, egy festményen mennyi hétköznapinak tűnő dolog lehet valami egészen komoly szimbólum, ami csak azok számára fedi fel magát, akik ismerik a művészet ezen titkos nyelvét.
Aki kedveli a hosszabb leírásokat, szeret elveszni egy táj vagy egy helyszín részleteiben, az imádni fogja a Törött tulipánok világát, ahogyan azok is, akik Hollandia rajongói. A Törött tulipánok csodásan visszaadja a kor hangulatát és a hollandok akkori életmódját.
Számtalan helyszín és történelmi esemény van megemlítve a könyvben, de a kedvenceim mégis a festmények leírásai voltak. Rendkívül sajnálom, hogy Jan művei csak az író fejében léteznek ezen formában, mert azonnal elvarázsoltak már a leírások alapján is, hát még ha valóban láthatóak lennének!

Nem mondanám, hogy a Törött tulipánok egy pörgős, izgalmas regény, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy unalmas lenne. Tulajdonképpen nem sok minden történik benne, mégis képes odaszegezni maga elé pusztán csak a hangulatával. Ez inkább lélektani regény, vagy felfogható felnövésregénynek is, amelyben egy lány végül szabad lesz és megtanul elengedni. A végét illetően nem az lett, amire számítottam volna – kicsit talán csalódott is voltam a félig lezáratlan befejezés és a nyitva hagyott kérdések miatt, de utólag amondó vagyok, hogy ez így volt tökéletes. Minden egyes során érzőik az író rengeteg kutatómunkája és rajongása Hollandia felé, amelyben vele együtt osztozom.

törött tulipánok
A könyv adatai
Kiadó: Jaffa
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 272
Kiadás éve: 2021
Moly
törött tulipánok
Törött tulipánok

A Jaffa Kiadó kínálatában olvashatjuk Mörk Leonóra legújabb megjelent regényét, a Törött tulipánokat. Tartsatok velünk egy képzeletbeli utazásra Hollandiába, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát.

Nyereményjáték

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba és megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával. Ebben a játékban Helena segítségére sietünk, ugyanis segítségre van szüksége a testvére felkutatásában. Minden állomáson találtok egy elrejtett tulipán képet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt bukkantatok rá a képre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
Július03 – Csak olvass
Július 05 – Flora the Sweaterist
Július 07 – Könyv és más
Július 09 – Kelly és Lupi olvas
Július 11 – A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba, és mialatt megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával, magával ragadja a ház egyszerre vonzó és nyugtalanító légköre. Miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? Mit üzen a kertben épülő labirintus? És mi köze Jan eltűnéséhez az erdélyi magyar diáknak, Gábornak? Miközben a fivére után nyomoz, Helenának arra a kérdésre is választ kell találnia, mit érez iránta egykori gyerekkori játszótársa, Christiaan. Még mindig csak barátságot, vagy viszonozza azt a szenvedélyes szerelmet, amivel ő szereti már régóta a fiút?

A könyv lapjain megelevenedik a Vermeer képeiről ismerős világ, ahol oromzatos téglaházak sorakoznak a csatornák partján, drága tulipánok nyílnak delfti fajanszvázákban, csipke főkötős lányok olvasnak levelet a nyitott ablakon beáradó fényben, de az idilli felszín mögött ijesztő árnyak leselkednek. Szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség: a Törött tulipánok egy változásokkal teli, izgalmas korszak, egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története.