Papírpalota
Könyvajánló,  Kortárs

Miranda Cowley Heller: Papírpalota

A Papírpalota már nyáron felkeltette a figyelmemet, amikor Reese Witherspoon könyvklubjában az aktuális hónap olvasmányának választották. Természetesen elsőre a borító miatt csillant fel a szemem (gyönyörű!), aztán megnéztem a videót, amiben Reese beszél a történetről és ez végleg meghozta a kedvem hozzá. A kötet a KULT Könyvek sorozatban jelent meg idén októberben és méltó folytatása a sorozatnak, ugyanis egy nagyon mély és összetett könyv ez, amely jó sokáig az olvasóval marad még a befejezés után is.

A könyv főszereplője és egyben elbeszélője Elle, aki szokásos nyári vakációját tölti Papírpalota nevű családi nyaralójukban a festői Cape Codon. A történetbe szinte in medias res kapcsolódunk be, amikor Elle visszaemlékezik az előző estére, ahol gyerekkori barátja, Jonas és ő kiosontak a házukban tartott összejövetelről és sok év után végre szeretkeztek. A házban többek között ott volt közben Elle férje, három gyereke, édesanyja és Jonas felesége is. Egyetlen nap telik el a könyv kezdete és befejezése között, amíg Elle-nek el kell döntenie, hogy marad-e a házasságában vagy pedig felrúg mindent és élete első és igazi szerelmével folytatja. A döntés egyszerűnek tűnik, legalábbis első blikkre biztosan. Elle férje, Peter csodálatos ember, apa és férj, pontosan olyan, amilyen férfiről minden lány álmodik. A regény magja azt igyekszik megmutatni nekünk, olvasóknak, hogy miért is ilyen nagy dilemma Elle-nek a döntés és egyáltalán hogy történhetett meg ez az együttlét annyi év barátság után.

A Papírpalota története hol a jelenben játszódik, hol visszatekint a múltba, egészen Elle gyerekkoráig, sőt, még tovább, hiszen anyjának, Wallace-nek is megtudunk egy s mást a gyerekkoráról és a kapcsolatairól, ezzel is árnyalva Elle családi és érzelmi hátterét. Anyák és nagyanyák egymásra halmozott, gyerekeik lelkére továbbgörgetett traumái, törései rajzolódnak ki a lapokon, hogy aztán ők is továbbvigyék a saját batyujukban. Gyönyörű szöveg, ami hirtelen bekúszó, szókimondó vulgaritásával szinte fejbe kólint, hogy aztán abban a percben visszatérjen a lírai elbeszéléshez. Csodálatosak a táj- és helyleírások, szinte ott érezzük magunkat Cape Codon – ebből a szempontból teljesen az Ahol a folyami rákok énekelnek-re emlékztetett, abban volt ennyire átütő a hangulat- és tájfestés.
Lassan, szinte már álomszerűen építkező történet ez, amelynek nyelvezete és hangulata akkor is magával ragadná az olvasót, ha maga a sztori nem lenne lenyűgöző.

Amióta elég öreg vagyok ahhoz, hogy megkérdőjelezzem az ösztöneimet, anyám mindig ugyanazt a tanácsot adja nekem: „Dobj föl egy érmét, Eleanor. Ha a válasz nem az, amit vártál, csináld az ellenkezőjét.”

De az. Még úgy is, hogy ez a könyv nem könnyed semmilyen szempontból. Egyrészt ott van a megcsalás miatti erkölcsi dilemma, de ez szinte eltörpül azok mellett, amiket megtudunk a főszereplő gyerekkorából. A kötet végigvezet bennünket a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveken, mivel a jelenben Elle már ötvenéves. Ötvenévesen feldobod az eddigi életed az ismeretlenért, vagy maradsz? És ha nem teszed, vajon örökké bánni fogod? Hiszen egyszer élünk. Igyekeztem ezt a történetet mindenféle ellenérzés nélkül olvasni, hiszen egy megcsalásban nincsen semmi romantikus, de mégis, azt vettem észre, hogy sikerült belehelyezkednem a főszereplő fejébe, abszolút átérezhető volt minden kétsége és vágyakozása, a tehetetlensége és a döntésképtelensége is. Itt nincsen jó döntés, bármi is lesz az. Mondanám, hogy szurkoltam valamelyik férfinak, de az az igazság, hogy mindkettőt egyformán megkedveltem. És hogy döntött Elle? Az maradjon titok. Mindenesetre a befejezés igencsak megosztó lesz, annyit elárulhatok.

Azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a lassan építkező, lírai hangvételű történeteket, de nem rettennek meg attól, ha az emberi gonoszság és kegyetlenség páros lábbal beletipor a történetbe.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Paper Palace
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: KULT Könyvek
Fordító: Katona Ágnes
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 384 oldal
Kiadás éve: 2021
Moly

Miranda Cowley Heller, aki az HBO igazgatóhelyettese volt, első regényével jelentkezik a hazai olvasóközönség előtt. A Kult Könyvek sorozatban megjelent Papírpalota érzékeny, lírai történet egy asszony vívódásáról, akinek élete eddigi legnehezebb döntését kell meghoznia. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a XXI. Század Kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Miranda Cowley Heller regénye a kiadó Kult Könyvek sorozatában jelent meg, mostani játékunkban pedig a sorozat további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a regény címét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„A múltam fájdalma szelíden nyaldosta a lábamat, hívogatott, hogy fürödjek meg csábító vizében, én pedig visszasüllyedtem belé, és hagytam, hogy lehúzzon.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11.19. Utószó

11.21. A Szofisztikált Macska

11.23. Nem félünk a könyvektől

11.25. Kelly és Lupi olvas

11.27. Könyv és más


Fülszöveg

Ez a ház, ez a hely minden titkomat ismeri.

Elle ötvenéves, három gyermek anyja, boldog házasságban él. Július van, a Cape Codon található családi nyaralóban, a Papírpalotában ébredeznek, Elle gyerekkora óta itt tölt minden nyarat. Ez a reggel más, mint a többi: előző éjjel Elle és gyerekkori barátja, Jonas kisurrantak a hátsó ajtón át a sötétbe, és életükben először szexeltek egymással. Közben a házastársaik gyanútlanul beszélgettek odabent.

Most, a következő huszonnégy óra leforgása alatt Elle-nek muszáj lesz döntenie: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott – Jonasszel gyerekkorukban is szerelmesek voltak, és egymáséi is lettek volna, ha nem alakul minden másképp egy tragikus baleset miatt, amely örökre megváltoztatta az életüket.

A regény fokozatosan adagolja a múltbeli eseménysort, hogy átérezzük, milyen összetett a döntés, amelyet Elle-nek meg kell hoznia. A Papírpalota egyszerre gyengéd és pusztító mű, amely hitelesen ábrázolja a feszültséget, amely vágyak és méltóság között feszül, feltárva az abuzív családi kapcsolatok, kisebb gaztettek és igazi bűnök közötti összefüggéseket.