Uncategorized

Michelle Marly – Coco Chanel és a szerelem illata

dsc_1600-2.jpgNem túlzás azt állítani, hogy Coco Chanel egy igazi legenda. Megreformálta a divatot, nagy hatással volt a nők szemléletére, ő maga pedig élete végéig független maradt. Számtalan könyv és film foglalkozott már Gabrielle Chanellel, legendás parfümje, a Chanel No 5 keletkezése azonban mindig csak mellékszál (vagy még az sem) volt a róla szóló történetekben. Michelle Marly német írónő arra vállalkozott könyvében, hogy felderíti a parfüm keletkezésének történetét, és persze Coco Chanel életének ezen szakaszát is.

A történet akkor kezdődik, amikor Coco Chanel már nem csupán egy kalaposkisasszony, hanem elismert divattervező. 1919 karácsonyán azonban élete kettétörik, amikor szerelmét, patronálóját, barátját, Boy Capelt halálos autóbaleset éri. Coco letargiába süllyed, amiből egyetlen dolog tudja csak kiszakítani: fejébe veszi, hogy megalkot egy különleges, formabontó parfümöt, amelyet Boy emlékének és közös szerelmüknek szentel. De a parfüm életre hívása nem egyszerű folyamat, ez idő alatt pedig Chanel szerelmi élete is változatosan alakul.

A férfi megállt a szalon közepén, és Gabrielle felé fordult. 
– Azért vagyok itt, hogy bevalljam, beleszerettem magába – közölte, s hangjában szláv drámaiság keveredett egy dandy méltóságteljességével és némi lelkesedéssel a saját szavai iránt. 
Gabrielle-nek nehéz volt megállnia, hogy ne nevesse el magát. 
– És mit szól ehhez a felesége? – kérdezte gúnyosan. 
– Ő is csodálja kegyedet.

Azt gondoltam, hogy a könyv lényegi része a parfümkészítés menete lesz, de ez egyáltalán nem így történt. A No 5 keletkezése csak sorvezetőként van jelen (természetesen végigkövetjük az egészet az ötlettől a megvalósításig), de a lényeg a könyvben Coco Chanelen és az ő szerelmi életén van. Egy kicsit sajnáltam, hogy ennyire markáns volt a szerelmi szál, személy szerint szívesebben olvastam volna egy kevésbé erre kihegyezett a történetet, de egyébként miliőt és karaktereket tekintve hibátlan volt.
Attól a bizonyos végzetes karácsonytól egészen 1922-ig követjük nyomon az útját, amely ugyan csak kicsi fejezete a hosszú és tevékeny életének, de fontos események és emberek időszaka volt ez számára. Ez egy ízig-vérig romantikus történet, még annak ellenére is, hogy nincsen klasszikus értelembe vett boldog befejezés. A Boy Capel halála után kísértetként létező Chanel a szemünk előtt virul ki és lesz újra független, magabiztos és ellenállhatatlan, de a szívén ütött lyuk sosem foltozódik be. Kellemes kis történelmi utazás volt a húszas évek csillogó, púderporos világába, ahol a párizsi élet mellett beleláthattunk egy kicsit az orosz cári birodalom felbomlását követő zavaros időszakba is, hála annak, hogy Chanel két szeretője és számtalan kedves ismerőse is az egykori cári körökből került ki. Érdekes volt megtudni az ötös szám misztériumát, hogy miért volt ilyen fontos és meghatározó Coco életében ez a szám, és persze a parfüm keletkezésének története sem volt éppen unalmas. Sőt, meglepő a tudat, hogy gyakorlatilag egy „koppintás” az, amit ma a parfümtörténet legnagyobb ikonjának neveznek.
Ez egy ügyesen megírt regényes életrajz, a szerző az utószavában elmondja, hogy munkája során törekedett a lehető legvalószínűbb és leghitelesebb tényekre támaszkodni az írás közben – Chanelnél azonban ez nem könnyű, hiszen lényéhez ugyanúgy hozzátartozott a titokzatosság, akárcsak az egyszerűség, így a róla fennmaradt források sokszor ellentmondásosak.

Magával ragadó és jól megírt történet volt a Coco Chanel és a szerelem illata, így azoknak akik kedvelik a romantikát, vagy szívesen olvasnak történelmi életrajzokat, mindenképpen szívből ajánlanám. 
o_ttappancs-2.jpg

coco-chanel.jpgMichelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata
Eredeti cím: Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe (2018)

Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordító: Várnai Péter 
Megjelenés: 2018. Szeptember
Oldalszám: 432 oldal, puhatáblás
Moly | Goodreads

megveszem_1_-2.jpg

44229692_2559185104093396_8149806946464038912_n.jpg

Legendák övezik a 20. század egyik legjelentősebb tervezőjének életútját, melyeket hol maga, hol pedig a közbeszéd teremtett meg körülötte. Michelle Marly vállalkozott arra, hogy Coco Chanel  Chanel No 5 parfümjének megálmodásának eredjen nyomába, melyet egy lebilincselő életrajzi regény formájában örökített meg. A Kossuth Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is olvasható regénnyel a Blogturné Klub négy bloggere kalauzol Titeket körbe a történetben. Ne feledjétek, az érdekességek és vélemények mellett, a turné végén a kötet egy-egy példányát is kisorsoljuk.

Nyereményjáték

Az életrajzi regényben számos 20. századi ikonnal, művésszel és ismert személyiséggel megismerkedhetünk, akik valamiféle kapcsolatba kerültek Coco Chanellel, akik közül játékunkhoz kiválasztottunk négyet. Az állomásokon találtok egy-egy rövid életrajzi leírást. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kiről van szó, és a nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz

Orosz-francia-amerikai zeneszerző (1882-1971), akit sokan a 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartanak. Műveiért szerzett elismerései mellett, zongoristaként és karmesterként is nagy hírnévre tett szert műveinek premierjein nyújtott teljesítményével.

a Rafflecopter giveaway

A turné menete
10. 20. – Betonka szerint a világ…
10. 22. – Szembetűnő
10. 24. – A Szofisztikált Macska
10. 26. – KönyvParfé


Fülszöveg | 1919. Párizs. Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.


32676100_447031689051757_1084063815823261696_n.jpgA SZERZŐRŐL
Michelle Marly egy szerzői álnév, amely a német Micaela Jary-t rejti, aki szülei révén a film és divat világában nőtt fel. Kezdetben újságíróként dolgozott, pár éve pedig főállású íróként tevékenykedik. Négy és fél évet töltött Párizsban, ahol szerelembe esett az országgal. Férjével, lányával és kutyájával Berlinben és Münchenben élnek. Írni 14 évesen kezdett, de első regénye megjelenésére sokat kellett várnia. Saját neve alatt családregényeket publikál, Gabriela Galvani névvel történelmi regényeket vet papírra, legújabb alteregója, Michelle Marly pedig regényes önéletrajzokat ír.