A barátnő
Pszichotriller

MICHELLE FRANCES – A BARÁTNŐ

Sok thriller fordult meg a kezemben az utóbbi időben, talán egy kicsit be is sokalltam már tőlük, A barátnő fülszövege mégis annyira felcsigázott, hogy a megérkezése után szinte azonnal nekiálltam az olvasásnak. Az írónő a jó öreg anyós-meny konfliktust vette alapul a történethez, és valljuk be, ez egy olyan téma, ami mindenkit érdekel egy kicsit, és majdnem mindannyian találkoztunk már közvetve vagy – kevésbé szerencsés módon –  közvetlenül is a problémával. Akaratlanul is furdal bennünket a kíváncsiság, hogy melyik félnek van igaza, ki a kiállhatatlanabb közülük, és vajon tényleg minden úgy van-e ahogy azt egyikük állítja? Hiszen minden éremnek két oldala van, nemde?
Egy szó mint száz, ez egy remek témaválasztás, és mindez thrillerként tálalva – ínyencfogás!

davA történet elején megismerjük a középkorú Laurát, akinek egy-két dolgot leszámítva remek élete van. Saját filmes vállakozását vezeti, csodaszép házban lakik és van egy minden tekintetben fantasztikus fia, Daniel, akivel különlegesen szoros és szeretetteljes kapcsolatot ápolnak. Ebbe az idilli képbe rondít bele a gyönyörű és elbűvölő Cherry, aki pár nap alatt meghódítja Danielt. Laura igyekszik nyitottan állni a lányhoz, azonban hamarosan szöget üt a fejébe, hogy nincsen minden rendben Cherryvel, de hiába próbálja a környezete és a fia figyelmét felhívni az észrevételeire, süket fülekre és értetlenkedő pillantásokra talál. Nem sokkal később egy kihagyhatatlannak tűnő lehetőség segít eltávolítani a képből a lányt, de Laura ezzel nem várt lavinát indít el, mert Cherry elszántabban akarja Danielt, mint azt bárki is gondolná.

Őtőle idegen volt ez: közel lenni egy anyához; ezért is feszélyezte a kedélyeskedésük. Elképzelte, hogy ő is ennyire közel áll az anyjához, és kirázta a hideg. Pedig kisebb korában még jóban voltak. Gyerekként rajongásig szerette Wendyt, aztán ahogy cseperedett, elkezdte szégyellni az anyját, mert az szupermarketben dolgozik, és túl szűk a világa.

Izgi, ugye? Nem is hinnétek, hogy mennyire! Az elején egyébként nem tudtam hova tenni Laurát sem, egyszerűen túlzottan soknak éreztem az anyai gondoskodását és kicsit ráakaszkodónak gondoltam, de később, miután egyre többet megtudtam róla és Danielről, már inkább csodáltam a kettejük közötti kapcsolatot, mint furcsállottam. Cherry karaktere zseniálisan bontakozik ki a szemünk láttára. Kezdetben csak egy ambiciózus, okos lánynak tűnik, aki szeretne kitörni az eddigi környezetéből, azonban lapról-lapra, nagyjából Laurával egy időben egyre világosabbá válik előttünk, hogy valami nagyon nincs rendjén a fejében. Olvasóként ugyanolyan tehetetlenül vergődünk, mint ahogyan Laura teszi azt a történetben. Az elbeszélés E/3 személyben történik, és ez még inkább segít bennünket abban, hogy külső, objektív szemlélőként lássuk az eseményeket, egyébként pedig nagyon üdítő volt végre nem E/1 személyű elbeszélést olvasni.

cofA történet nagyjából másfél évet ölel fel, és kisebb-nagyobb ugrásokkal kronologikusan haladunk előre a cselekményben, aminek körülbelül a közepén történik egy törés, ami után végképp elszabadulnak az indulatok, és a tetőfokára hág a feszültség és az izgalom. A befejezést illetően nem voltam teljesen elégedett, ha én írtam volna, akkor biztosan valami más, elborultabb megoldást kerestem volna, de ezen kívül egy rossz szavam sem lehet A barátnőre.

Vannak azok a bizonyos történetek, amik olyan idegesítőek, a szó jó értelmében, hogy az ember szinte beleőrül, annyira a végére akar érni. Na, A barátnő pontosan ilyen idegesítően izgalmas könyv, egyszerűen képtelenség letenni. Egy perc üresjárat sem volt a cselekményben, így végig fenntartotta az érdeklődést és oldalról-oldalra, mesterien növelte a feszültséget. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kis izgalomra vágyik és szeretné magát pár órára teljesen kivonni a forgalomból.

DSC_0014

öttappancs

Michelle Frances – A barátnő
Eredeti cím: The Girlfriend
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Puhakötés, 400 oldal
Megjelenés éve: 2017
Beleolvasó

c4899b_e7e1b002e33a4343830becbca2b819fc.jpg_srz_199_249_85_22_0.50_1.20_0A SZERZŐRŐL
Michelle Frances angol író. 1996-ban diplomázott a Bournemouth Filmiskolában, majd két évet Los Angelesben töltött mesterképzésen. Londonba visszatérve több éven át filmeken és a televízióban dolgozott, többek között a BBC-nek is, mint producer és szerkesztő. A barátnő az első könyve, amelyet egyből 12 nyelvre fordítottak le, és már a filmes jogok is elkeltek. Frances jelentleg Kelet-Surrey-ben él és a második regényén dolgozik.