Thriller

Michael Robotham: Fulladás

Az ausztrál Michael Robotham neve nem ismeretlen számomra, azonban valamiért még nem olvastam tőle semmit – egészen idáig. Legújabb magyarul megjelent könyve, a Fulladás egy új sorozat kezdő kötete, amelynek főszereplői egy pszichológus és egy diszfunkcionális fiatal lány.

Mindkettő súlyos csomagot cipel magával a múltjukból adódóan és pont akkor sodorja őket egymás mellé az élet, amikor a városukat egy brutális gyilkosság rázza meg. A népszerű és csinos tini lány holttestét egy elhagyatott helyen találják meg. A nyomozásban Cyrus Haven, a hírhedt múltú pszichológus is részt vesz, közben pedig egy mellékszálon közel kerül a nevelőintézetben élő rejtélyes, problémás magatartású Evie Cormac-hez, akinek különleges képessége talán segítheti a nyomozásban.

A bűntett inkább a jó hiánya, nem pedig valami elkerülhetetlen, ami bele van kódolva a DNS-ünkbe, vagy amit ránk erőltettek a hülye szüleink, a nemtörődöm tanáraink vagy a kegyetlen barátaink. A gonoszság nem egy állapot, hanem egy tulajdonság, és amikor ez valakinél nagyon felerősödik, a személyisége meghatározó elemévé válik.

A Fulladás nem egy klasszikus értelemben vett thriller, hanem egy több annál. Kicsit azokra a (tv)sorozatokra emlékeztet, ahol minden részben van egy fő eset, aztán pedig mellékesen, a háttérben egy hosszabban elhúzódó szál, ami sokszor izgalmasabb is, mint a nyomoznivaló. Itt is ez történt, legalábbis engem sokkal jobban érdekelt az, hogy mi is történt pontosan Evie-vel, de sajnos erre ebben a kezdőkötetben egyáltalán nem kaptunk választ, inkább csak még több kérdést generált. Ezzel szemben a fő szál, maga a cselekmény nagyon kerek és szépen lezárt. A fülszöveg sem árul zsákbamacskát, hiszen onnan is kiderül, hogy az áldozat nem egészen olyan volt, mint amilyennek közvélemény ismerte, és a nyomozás során egyre több furcsaság kerül felszínre. Tetszett, hogy maga a tett és az indíték is realitásokon nyugvó volt, olyan események sorozata, amely akár a való életben is megtörténhetne. A fókusz itt nem csupán a cselekményen van, hanem egy nagyon karakterközpontú könyvről beszélünk, főleg a fiatalabb főszereplő tekintetében. Evie nem egyszerű eset – hogyan is lehetne az bárki az ő múltjával – és hiába minden ellenszenves cselekedet, közben mégis végtelen szimpátiát vált ki az olvasóból, ugyanúgy, ahogyan a főszereplő Cyrus, akinek szintén megvan a maga keresztje. Vele kapcsolatban volt némi hiányérzetem, sokkal mélyebben is érdekelt volna az ő lelkivilága, de ebben a kötetben úgy érzem, hogy egyelőre csak a felszínt kapargattuk.

fulladas.png

Evie képességével kapcsolatban pozitív, hogy nem mentünk el misztikus irányba, sokkal inkább tűnt számomra ez az adottság egyfajta tudományosan is megmagyarázható dolognak, amely egyelőre még nincs bizonyítva, de esélyét látom annak, hogy a folytatásokban ez a részlet is jobban ki lesz majd bontva.
Rettentően olvastatta magát ez a könyv, amely nem kis részben annak köszönhető, hogy az elbeszélés rendkívül élvezetes és magával ragadó.

Hogy kinek ajánlom a Fulladást? Mivel viszonylag a szolidabb könyvek közé tartozik (már ha a zsánerben gondolkodom), azt hiszem, hogy bárkinek tetszeni fog, aki egy kicsit is szeret ilyesmiket olvasni. Nem tocsog a vérben, nem repülnek benne testrészek, inkább lélektanilag erős. Emellett nagyon olvasmányos, kiszámíthatónak tűnő (de mégsem annyira az) és izgalmas könyv, amelynek egyetlen negatívuma talán a befejezése, de mivel folytatásos lesz, így nem maradt bennem nagy hiányérzet. Alig várom a következő részt, remélem, hogy a jelenlegi helyzet ellenére magyarul is olvashatjuk majd a jövőben.  o_ttappancs-2_8.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Good Girl, Bad Girl
Kiadó: General Press
Sorozat: Cyrus Haven
Fordító: Fügedi Tímea
puhatáblás, 400 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

fulladas.pngMichael Robotham legújabb, magyarul megjelent könyvében ezúttal arra keressük a választ, hogy ki ölte meg a népszerű, műkorcsolya bajnok tinilányt. Egy nehéz múltú pszichológus és egy különleges képességekkel bíró fiatal lány közös nyomozása révén egyre sötétebb titkok kerülnek napvilágra. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából! 

Nyereményjáték

A játékban ezúttal olyan sorozatok és filmek címeit keressük, amelyekben fontos szerepet játszott egy pszichológus vagy pszichiáter. A címek betűit összekeverve elrejtettük a bejegyzések szövegében.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04/23 A Szofisztikált Macska
04/24 Flora the Sweaterist
04/25 Könyv és más


Fülszöveg

Az áldozat

A tizenöt éves Jodie Sheehan gyönyörű, kedves és tehetséges műkorcsolyázó. A környék lakóit megrázza, amikor egy elhagyatott gyalogút mellett megtalálják a holttestét. A rendőrségen óriási a nyomás, egyhamar elő is állítják a feltételezett elkövetőt. Valami azonban nem stimmel a férfi vallomásával…

A nyomozó

Cyrus Haven igazságügyi pszichológust kérik fel szakértőként az ügyben. Ahogy sorra felkeresi az áldozat hozzátartozóit és ismerőseit, egyre világosabb lesz számára, hogy Jodie nem az a lány volt, akinek ismerték.

Az igazlátó

Ahogy Evie Cormac sem. A rejtélyes múltú lány egy szigorúan zárt nevelőintézetben várja, hogy a bíróság elismerje a nagykorúságát, és végre önálló életet kezdhessen. Különleges képessége van ahhoz, hogy megállapítsa, hazudnak-e az emberek. Ez az adottsága Cyrus segítségére lehet a nyomozásban. Miközben leleplezi mások titkait, a saját inkognitóját a végsőkig védelmezi.