Angyalarc
Könyvajánló,  Krimi,  Thriller

Michael Robotham: Angyalarc

Így váljon valóra minden kívánságom, mint ahogyan most a kezemben tarthatom a Fulladás című thriller folytatását. Tavaly írtam a könyvről, ami nagyon tetszett, de sok kérdőjelet hagyott bennem és csak remélni tudtam, hogy a koronavírus nem szab gátat a folytatásnak. Szerencsére nem szabott, így most mesélhetek nektek a folytatásról, ami Angyalarc címmel jelent meg idén májusban.

Nem fogom azt hazudni, hogy mindenre tökéletesen emlékeztem az előző kötetből – sajnos a memóriám nem a legjobb, főleg, ha erről a zsánerről van szó –, de szerencsére néhány oldal elolvasása után ha nem is tökéletesen, de szinte teljesen beugrott minden fontos mozzanat és szereplő. Az Angyalarc kapcsán az a legfontosabb, hogy érdemes hozzá elolvasni az első kötetet, mert ez nem az a típusú könyv, ami teljesen függetlenül olvasható. Meg amúgy is, tök jó a Fulladás is, olvassátok el!

Szóval az Angyalarc nagyjából ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Cyrus leégett házát rendbe hozták, Evie pedig ismét a szigorúan őrzött nevelőintézet falai között várja a nagykorúságát. A lány minden intelme ellenére a törvényszéki pszichológus fel akarja deríteni Evie titokzatos múltját, nem is sejtve, hogy ezzel milyen veszélybe sodorja magát és a környezetét is. Egy öngyilkosságnak tűnő halálesetről kiderül, hogy köze van egy, már halott pedofilhoz, a szálak pedig végül Evie-nél kötnek ki. Mi történt vajon a kisgyermek Evie-vel, és miért védelmezi annyira a férfit, akit az egész világ az elrablójának és megrontójának gondol?

Az a helyzet, hogy ez a kötet talán még izgalmasabb és pörgősebb volt, mint az előző, azzal együtt, hogy a téma igencsak megfeküdte a gyomromat. Pedofíliáról olvasni, de csak hallani is igen megterhelő, az Angyalarc pedig ezúttal nem volt szűkszavú Evie múltjával kapcsolatban. Nem azonnal, de kis kockánként feltárul előttünk, hogy kicsoda is Evie, kik az igazi szülei, és hogyan került végül abba a házba a több hetes holttesttel, ahol végül megtalálták. Felbukkan a regényben a kislány megtalálója is, aki a túlzott figyelem miatt szinte remeteként élt, és visszatér, hogy segítsen a nyomozásban. Egyikük sem sejti, hogy milyen magas körökig vezetnek a szálak és mennyi mocsok és szenny keresztezi az igazsághoz vezető utat. És veszteség.

Nem túlzás azt mondani, hogy nem volt egy perc üresjárat sem a könyvben, ha van rá idő, gyakorlatilag egy ültő helyben kiolvastatja magát. Cyrus Haven nem csak pszichológusnak jó, hanem nyomozónak is, ez pedig kis híján az életébe kerül. Evie pedig csak Evie a maga bizalmatlan és tüskés mivoltában – ő még ebben a részben sem tudott teljesen megnyílni legalább Cyrus előtt, de igazán szívmelengető volt olvasni a kettejük között kialakult félszeg, de szereteteljes kapcsolatról. Sajnos Evie képessége, amire az első regény épült, ebben a kötetben nem lett túlságosan kihasználva, vagy inkább úgy mondanám, hogy a sok fordulat és csavar mellett elveszett a lányba „beépített” hazugságdetektor fontossága.
A könyvben számos olyan pont van, ahol kénytelen voltam megállni kicsit és elmoralizálni magamban. Én vajon látogatnám a testvéremet, aki lemészárolta a családomat? Megértem-e azt, ami a könyv végén történik és ha igen – sőt, még kicsit drukkoltam is ezért –, akkor most én rossz ember vagyok? Nehéz kérdések.

Az Angyalarc ismét egy remek könyv volt Robothamtől, még ha nem is egy habkönnyű darab. Könnyen csúszik, de belevájja a karmait a lelkedbe. Mivel gyerekeket abuzálnak benne, érzékenyebb lelkűeknek nem ajánlom, viszont mindenki másnak pedig nagyon! De előtte ne felejtsétek el a Fulladást olvasni!

A könyv adatai
Eredeti cím: When She Was Good
Kiadó: General Press
Sorozat: Cyrus Haven
Fordító: Fügedi Tímea
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 368
Kiadás éve: 2020
Moly
Angyalarc

Michael Robotham Angyalarc című könyve a tavaly megjelent Fulladás közvetlen folytatása. Cyrus Haven, a nehéz múltú pszichológus Evie múltja után kutat, arra azonban nem számít, hogy ezzel nem csak magát, hanem a környezetét és a fiatal lányt is bajba sodorja. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, ismerjétek meg Evie titkát és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából! 

Nyereményjáték

Könyvünk egyik főszereplője, Evie Cormac magatartásproblémái miatt egy szigorúan zárt nevelőintézetben él. A játékban ezúttal olyan filmek címeit keressük, amelyekben a főszereplő fiatalok hasonló intézetbe, vagy akár börtönbe kerültek – hol okkal, hol ok nélkül.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07/13 A Szofisztikált Macska
07/15 Flóra the Sweaterist
07/17 Könyv és más


Fülszöveg

Ki valójában Evie Cormac? És mi elől menekül? Evie Cormac élete maga a tökéletesen felépített hazugság. Azóta is kétségbeesetten titkolja a valódi személyazonosságát, hogy az állítólagos elrablóját rejtélyes körülmények között meggyilkolták. Cyrus Haven igazságügyi pszichológus, rendőrségi tanácsadó és Evie barátja a legújabb gyilkossági ügyében a lány múltjával kapcsolatban nem várt nyomra bukkan. Úgy látszik ugyanis, nemcsak ő kutatja megszállottan az igazságot, hanem az áldozatot, egy volt nyomozót sem hagyták nyugodni az egykori esettel kapcsolatos ellentmondások. Minél közelebb kerül Cyrus ahhoz, hogy feltárja a válaszokat Evie sötét titkairól, annál nagyobb veszélynek teszi ki a lányt, akinek ezúttal sem marad más választása, köddé kell válnia. Annyi év után ugyanis még mindig vadásznak rá…