Márta evangéliuma
Könyvajánló,  Kortárs

Mészöly Ágnes: Márta evangéliuma

Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című könyve az egyik kedvencem krimim lett, így amikor láttam, hogy a szerző újabb, felnőtteknek szóló könyvvel jelentkezik, nem volt kérdés, hogy szeretném olvasni. A Márta evangéliuma igencsak más téma és műfaj is, de ugyanolyan magával ragadó.

A könyv, mint ahogy a fülszöveg is említi, a Mártákról szól. Két Mártán keresztül mutat be egy olyan nőtípust, akit mindannyian ismerünk a környezetünkben. A Márták azok a nők, akik saját maguk vágyait, szükségleteit és kényelmét félretéve (ki)szolgálnak, teljesítenek és mindig ott vannak, ha szükség van rájuk. Kapásból három ilyen nőt is tudok mondani a tágabb környezetemben, de biztos vagyok benne, hogy a leírás alapján ti is ráismertetek valakire. Ha másra nem is, talán saját magatokra.
A könyv két idősíkban játszódik, a két történet között nincsen összefüggés a szereplők hasonlóságán kívül. Az egyikben megismerjük a batániai Mártát, Lázár és Mária nővérét. Az ő alakjával többször is találkozhatunk a Bibliában, többször megvendégelik Jézust és tanítványait, az ő testvérét támasztja fel Jézus és jelen van a más csodatételeinél is. Márta mindig egy kicsit a háziszolga szerepében tetszeleg, ő az, aki gondoskodik a kényelemről és az ételekről, gondot visel a birtokra és a jószágokra, míg a testvérei a Mester szavain csüngenek és követik őt, ahová csak lehetséges.

A könyvben az ő szemszögéből követjük végig az Újszövetség történetét Jézus megkeresztelésétől kezdve a keresztre feszítéséig és feltámadásáig. Ezekben a fejezetekben igazából nincsen semmi újdonság, aki ismeri a Bibliát, vagy nagyjából képben van Jézus pályafutásával kapcsolatban, annak minden ismerős lesz, a szerző csak nyomokban tért el az eredetitől – példának okáért Júdást (aki harminc ezüstért elárulja Jézust) teszi meg a legemberibb tanítványnak a tizenkettő közül, tettét pedig elég érdekes módon magyarázza. Márta minden fontos eseménynél, tettnél és prédikációnál ott van, mégis afféle kívülállóként vesz részt Jézus követésében, hiszen mindig sokkal fontosabb dolga van, mint hallgatni a prófétát: főzni kell, kényelmes fekhelyet kell biztosítani, gondoskodni kell valakiről vagy valamiről. Az elbeszélésből érződik, hogy ez a helyzet őt is jócskán frusztrálja, de amikor egyetlen egy alkalommal kifakad emiatt, akkor is lehűtik őt és kvázi megmagyarázzák neki, hogy ez így van jól.

A jelenben játszódó szál szintén egy Mártát mutat be. Jelenünk Mártája középkorú, középosztálybeli családanya két kamasszal, egy langyos házassággal és utált munkával. Az a fajta nő, aki két hétig takarít karácsony előtt, szabadságot vesz ki, ha ablakot akar pucolni, hallani sem akar bejárónőről és minden csak úgy jó, ahogy ő csinálja. Magára vesz minden terhet, amit csak lehet, aztán pedig másokat hibáztat azért, mert majdnem beleszakad a sok teherbe. A munkahelyén találkozik egy furcsa öreggel, Dicső úrral, aki állást ajánl neki. A körülmények végül úgy alakulnak, hogy Márti elfogadja a munkát és egyre több időt tölt az öreggel és annak alkalmazottjával, Péterrel, akik csupa érdekes beszélgetéssel és felvetéssel terelgetik a nő életét jobb irányba. A munkahelyváltás és a más környezet szépen lassan a nőben is átalakít valamit, aki végül képes lesz szembenézni múltbéli dolgaival, segíteni a gyermekeit, ahogy az nekik a legjobb és a házassága is őszintébb és talán kicsit meghittebb lesz végül.

Nagyon olvasmányos és érdekes a Márta evangéliuma – még úgy is, hogy tulajdonképpen a két szál egyáltalán nem függött össze, lehetett volna akár két külön történet is. Mészöly Ágnes viszont nagyon jól tud írni, pillanatok alatt belevarázsolja az olvasót a történetbe és hibátlanul tudja érzékeltetni, átadni a szereplők érzelmeit, érzelmi hullámzásait. Amit hiányoltam egy kicsit, az Dicső úr szerepének kibontása vagy továbbgondolása. Nem nehéz rájönni, hogy ki is ő vagy mi is ő, ha másból nem, a beszélőnévből már biztosan leesik, de ezt a szálat egy kicsit kidolgozatlannak és levegőben lógónak éreztem. Nem tudtam egyébként nem némi párhuzamot vonni ezzel a kis videóval, ami ugyan csak nyomokban, de valami ehhez hasonlót akar mesélni.
A jelenben játszódó történet egyébként sokkal jobban lekötötte a figyelmemet és izgalmasabbnak is éreztem, de ebben szerintem az is közrejátszhat, hogy tizenkét év egyházi oktatással, ugyanennyi hittanórával és vasárnapi misével a hátam mögött nem sok izgalmat és újdonságot tartogatott számomra a bibliai Márta és Jézus újraírt története – még úgy sem, hogy más perspektívából, színesebben olvashattuk.

Már a Rókabércnél is írtam, hogy figyelni fogom a szerző további műveit és ezt továbbra is fenntartom. Az ifjúsági – és gyerekirodalom nem az én asztalom, de ha Mészöly Ágnes ír még felnőtteknek szóló könyveket, azokat tuti, hogy olvasni fogom. Ajánlom mindenkinek, aki bátran ismerkedne a magyar kortárs írókkal.
A Márta evangéliuma gördülékenyen olvasható, könnyen befogadható mű, ami hagy maga után bőven gondolkodnivalót és talán még tükröt is tart.

A könyv adatai
Kiadó: PRAE.HU
Oldalszám: 304
Kiadás: Puhatáblás
Megjelenés: 2021
Moly

Mészöly Ágnes legújabb, felnőtteknek szóló regényében a Márták világába kalauzolja az olvasókat. Hogy kik is azok a Márták? Mindannyian ismerjük őket, sőt, talán mi magunk vagyunk. Ismerjétek meg a regény két Mártáját, tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Mészöly Ágnes nagyon termékeny és sokszínű író. Játékunkban korábbi könyveinek címét keressük. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A tér közepén egy óriási oszlop magasodott, a tetején valami fickóval, aki iszonyat elszántan mutatott a tenger felé, és szemmel láthatólag egyáltalán nem zavarta, hogy a sirályok és a galambok egymással versengve szarják össze a fejét, a karját és a vállát.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.17. A Szofisztikált Macska

11.18. Könyv és más

11.20 Ambivalentina


Fülszöveg

A ​Márták köztünk élnek. Arról lehet őket megismerni, hogy láthatatlanok. De ott vannak, amikor vissza kell varrni egy leszakadt gombot, kezük nyomán kerül friss virág az asztalra, és ők simítják el a konfliktusokat. Odaadásuk nélkül semmi nem működik jól, mert náluk az ember előrébb való, mint az eszme. Így volt ez már a bibliai időkben is. Jézus és tanítványai élelmezéséről és elszállásolásáról nem Mária és Lázár, hanem testvérük, Márta gondoskodott. Ő is szívesen hallgatta volna a tanításokat, de akkor mindenki éhesen maradt volna.

Márta – akárhogy is hívják – Márta marad, mert minden korban szeretjük kisírni magunkat valakinek a vállán. A regény egyik szála a bibliai Márta története, amely összefonódik egy negyvenpluszos nőével a szomszédból. Ő az, akinél mindenkit sikeresebbnek látunk. „Csak” feleség, anyuka, barátnő, családösszetartó, kertész, szakácsnő, és persze még munkahelye is van. Meg titkai. Történetét és közös életük történetét a férjének meséli, a férfinak, akivel évtizedek óta együtt él.

Mészöly Ágnes könyve a megelevenedett élet, annak minden fájdalmával, örömével, könnyeivel és nevetésével.