Ifjúsági,  Könyvajánló

Meseország mindenkié

Soha nem írtam még mesekönyvről a blogon, nem is olvasok mesekönyveket, de hát mindennek eljön az ideje egyszer. A Meseország mindenkié híre hozzánk, a Blogturné Klubhoz egy kicsit előbb eljutott, mint ahogyan a nagyközönséghez, és örültem ugyan, hogy ilyen témában is jelennek meg mesekönyvek, de nem volt szándékomban elolvasni. Ennek prózai oka van, jelesül, hogy gyerek hiányában nem igazán kötnek le a mesék.

Aztán jött az a bizonyos mesteri marketingkampány, amiről azóta is beszélünk és aminek hatására ez a csoda kis könyv egyből az eladási listák élére ugrott. Én a felháborodás mellett azért nagyon jót rötyögtem a helyzeten, mert most őszintén! Mennyire kell ahhoz ostobának lenni, hogy frusztrált szélsőjobbos homofóbként a fő influencere legyél egy toleranciára ösztönző könyvnek, ami jó esetben alig néhány ezres eladást produkált volna és az ország lakosságának nagyobb része soha a büdös életben nem is tudott volna a létezéséről? Most már a világ is hallott róla, gratulálok, Dóra! (Azért remélem, a Labrisz küld majd valami apró köszönőajándékot, mondjuk egy csinos kitűzőt az otthoni zászló mellé). Szóval igazából ez a poszt is Dóra miatt születhetett meg, mert az ominózus darálás után naná, hogy el akartam olvasni. Mondom én, hogy született influencer ez a nő!

Természetesen remegve vártam, hogy megtudjam, mivel akarják megrontani ezek az istentelen elembétékúk, ezek a liberális szemetek a Magyar gyerekeket, de képzeljétek el, hogy oda-vissza forgattam ezt az ocsmányságot, kiolvastam A-tól Z-ig és még csak meg sem legyintett a leszbikusság, de még a biszexualitás szele sem. Mert nem vagyok gyerek, hát persze… hogy is lehetek ilyen buta? De a gyerekeket egyből megfertőzi! Tudjátok mi lesz belőlük, ha ebből olvasnak fel nekik lefekvéskor? Empatikus, a világot és a környezetét nyitottan és érzékenyen szemlélő ember. Olyan, aki talán nem fogja csúfolni a kövér osztálytársát, aki nem fog előítélettel fordulni a barnább bőrű társához a játszótéren, aki tudja majd, milyen fontos és milyen jó dolog, hogy nem vagyunk egyformák és nem lehet mindenkit egyetlen, valaki(k) által jónak kikiáltott dobozba beletuszakolni.
Botrányos!
De olyan gyerek is lesz, aki pontosan a fentiek miatt fog ebben a könyvben menedéket és reményt találni, mert ne legyenek illúzióink, nem minden gyerek él sajnos egészségben/boldogan/jómódban/családban/bullyingtől mentesen. Legalább Meseország mindenkié.

Meseország mindenkié

De hogy komolyra fordítsam a szót, elteszem a szarkazmusomat a fiókba és mesélek magáról a könyvről is.
Először meg kell említenem az illusztrátort, Bölecz Lillát, aki egyszerűen csodálatos munkát végzett, imádom ezeket a kifejező, színes és nagyon egyedi rajzokat. Már a borító alapján sejthető volt, hogy gyönyörű ez a könyv, de a beltartalma még elragadóbb.
Összesen tizenhét, hosszabb-rövidebb történet kapott helyet a kiadványban, ismert és amatőr írók tollából egyaránt. Mint fentebb említettem, nem vagyok nagy meseszakértő, de azt tudom, hogy nem könnyű fába vágja a fejszéjét az, aki mesét ír, és ez ennél a kötetnél is látszik. A mesék színvonala hullámzó, vannak kiemelkedően jók és vannak olyanok, amik egyáltalán nem fogtak meg, de kifejezetten rosszat sem tudnék kiemelni közülük. Mivel főleg meseátiratokat találunk a címek alatt, nekem inkább azzal volt bajom, hogy nem mindegyik szerző tudott érdemben hozzátenni az eredetihez, vagy olyan irányba elvinni a saját történetét, amiért érdemes volt hozzányúlni a forrásműhöz.

Meseország mindenkié

A fő botrányt okozó téma, vagyis a homoszexualitás elenyésző módon jelenik meg a könyvben, de mellette olvashatunk más, a társadalom perifériáján élő, úgynevezett marginalizált csoportok problémáiról is. Van a könyvben félárva kislány alkoholista apával (Róza a bálban), háromfülű nyúl, aki a testi deformitása miatt tűnik ki a közösségében (Trivadar, a háromfülű nyúl), de nárcisztikus, lelki terrort alkalmazó férj is (Panna élni megy). Aztán ott vannak azok a karakterek, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak a nemük által rájuk osztott szerepekben kiteljesedni.
A konyhalány, aki hős akar lenni (Óriásölő Margaret), a lány, akit a fiús dolgok érdekelnek, nem a hercegnősködés (Avarbarna), királylány, aki nem akar férjhez menni és egy herceg, aki hősködés helyett varrni meg rajzolni akar (Az elrabolt királykisasszony). De van szó örökbefogadásról (Vaslaci), kiközösítésről (A nagy Alfredo) és szegénység-gazdagság kontrasztról is (Kincső és Karola).
Szóval, a Meseország mindenkié közel sem csak arról szól, ami miatt felkapta a nyilvánosság. A közös mindössze annyi a történetekben, hogy mindegyik központjában egy olyan karakter áll, akinek a helyzete eltér a „normálistól”.

– Egyik se tetszik. Egyáltalán nem is akarok férjhez menni.
– Pedig a lányok a mesékben általában férjhez mennek, aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak.
– De én nem akarok olyan lenni, mint a lányok a mesékben. Én hős akarok lenni. Meg akarok tanulni kardot forgatni, lovagi tornán győzni, sárkányokat ölni.
– Lány létedre?
– Ha nem tetszik, ne hidd el!

A korosztályi besorolással van némi bajom. Ha jól emlékszem, a könyvet elvileg 8 éves kortól ajánlják (tehát nem kell rettegni, az óvodában egy dadus sem fogja homoszexuális propagandával fertőzni a gyerekeket), de ahogy a színvonal, úgy ez is elég változatos. Van olyan mese, amit egy 8 évnél fiatalabb gyereknek is bátran felolvasnék, de akad olyan, amit még nekik sem biztos. Az egyik kedvencem, a Jancsi és Juliskát a boszorkány szemszögéből feldolgozó mese, A boszorkány meséje zseniális ugyan, de egyben sötét és kicsit félelmetes is, erősen gyerekfüggő, hogy ki elég érett már megemészteni egy ilyen történetet.

Meseország mindenkié

Ha már kedvencek, akkor kiemelném még a Légy szerencsés, Batbaján! című művet, amely egy cigány fiú Hamupipőke-története, aki egy másik fiúban talál párra. Elképesztően bájos történet, anélkül, hogy explicit módon tolná az arcunkba a melegséget. Aztán ott van az Óriásölő Margaret, amit imádtam volna kiskoromban – egy lányról szól, aki nem akarja beteljesíteni a női princípiumát, ő hős akar lenni, kardot akar forgatni és sárkányokat ölni. És talál egy fiút, aki mindenben támogatja és biztatja.
Az őzike agancsa pedig számomra a legerősebb és legszebb történet a könyvben: egy sutáról szól, aki agancsokat szeretne, és mindent megtenne érte, ha bak lehetne. Szívszorító és csodálatos mese a támogatás erejéről és az önelfogadásról.
Az az igazság, hogy mindegyik meséről tudnék írni külön-külön, de már így sem vagyok biztos abban, hogy bárki is eljutott idáig, szóval rövidre zárom.

Nem kötelező megvenni, sem felolvasni ezt a könyvet, higgyétek el, én lennék az első, aki felháborodna, ha így lenne – gyűlölök mindent, ami kényszerítés. De anélkül sem érdemes véleményt nyilvánítani róla, hogy tudnánk, miről is van szól. Nem tökéletes ez a könyv, vannak hibái, de a célja igenis nemes. A legrosszabb, ami a Meseország mindenkié által történhet a gyerekkel, hogy nyitott lesz és megérti, hogy mennyire sokszínű a világunk és hogy pontosan emiatt olyan csodálatos.

A könyv adatai
Kiadó: Labrisz Leszbikus Egyesület
Szerkesztő: Nagy Boldizsár
Szerzők: Molnár Krisztina Rita, Gangl Eszter, Lakatos István, Tóth B. Judit, Tompa Andrea, Gimesi Dóra, Szűcs Edit, Pengő Edit, Kiss Judit Ágnes, Horváth Noémi Rebeka, Harka Sára, Kasza Kriszta, Kertész Edina, Ruff Orsolya, Kovács Brigitta, Finy Petra, Csehy Zoltán
Illusztrátor: Bölecz Lilla
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 180
Kiadás éve: 2020
Moly

Nemrég jelent meg a Meseország mindenkié című antológia, amiről már biztosan sokat hallottatok. De miről szól ez a különleges mesekönyv? Milyen történeteket találsz benne? Erről mesélnek a Blogturné Klub bloggerei, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Nyereményjáték

A mesekönyvben több Grimm mese feldolgozást is találtok, amik nagyon jól sikerültek. A nyereményjáték során a feladatod egyszerű! Az ismert Grimm mese adaptációkból találsz egy képet, neked pedig be kell írnod az adott mese címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

[BLOGTURNÉ KLUB]
11.17. – Sorok Között
11.18. – Nem félünk a könyvektől
11.19. – Readinspo
11.20. – Kelly & Lupi olvas
11.21. – Könyv és más
11.22. – Hagyjatok! Olvasok!
11.23. – A Szofisztikált Macska
11.24. – Utószó
11.25. – Sárga könyves út 


Fülszöveg

A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai a különféle marginalizált csoportokhoz tartozó szereplőikkel azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll.

„Az ember varázslatos isteni kreatúra, a szivárvány színeinek sokféleségével és a szabadság felelősségével megajándékozva. A legfőbb feladatunk, hogy megtanuljuk elfogadni egymást. Nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlását. Erre valók a mesék, gyerekeknek és felnőtteknek.”
(Bódis Kriszta, író, pszichológus, dokumentumfilmes)

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye, ahol fontos a világ sokszínűségének megértése, ahol a gyerekek körül nincsenek tabuk, s ahova a szülők úgy lépnek be, hogy tudják, a gyerekükön keresztül nemcsak a jövőt formálhatják, hanem a jelent is.”
(Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő)