Cirmos-hadművelet
Chicklit,  Könyvajánló

Melinda Metz: Cirmos-hadművelet

Ki tudna ellenállni egy olyan könyvnek, amelyben egy MacGyver nevű cica kerít párt a szolgájának? Én biztosan nem, szóval alig vártam, hogy a kezemben tarthassam a Cirmos-hadművelet című regényt.

Mostanában nagyon rákaptam a chicklitre, úgyhogy nagy lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. Nem várok sokat az ilyen könyvektől, kizárólag azt, hogy szórakoztassanak és segítsenek egy kicsit kiszakadni a hétköznapi gondokból. A Cirmos-hadművelet mindkettőre tökéletesen alkalmas volt.

A történet szerint MacGyver és gazdája, Jamie Los Angelesbe költöznek egy kisvárosból. A nő egy évet akar azzal tölteni, hogy kitalálja, mit kezdjen magával a jövőben. Az anyja utáni örökségből házat bérel egy furcsa, de bájos környéken és eltökéli, hogy ez az ő éve lesz. Meg szeretné találni a hivatását, szigorúan pasi nélkül töltve az időszakot. Persze a macska másképp gondolja, és magányukat kiszagolva úgy dönt, ideje összehozni Jamie-t az egyik szomszéddal. A cica módszere egyszerű. Eltulajdonít dolgokat, amit aztán a másik félnél hagy, hogy a szagok végül jó útra tereljék a kiszemelteket. 

Bájos és habkönnyű történet, amiben egyszerre három narrátorunk van, a macska mellett mind a két főszereplő megosztja velünk a gondolatait. Ami leginkább megfogott a könyvben, az nem más, mint a helyszín. A szerző egy olyan lakóparkot választott,  ahol a házakat mesék inspirálták, így a lakók kastélyokban, odúkban, meseházakban laknak. Emellett az egész kis közösség nagyon belterjes. Belterjes, és fura, de a szó jó értelmében.
Szóval Jamie egy kisvárosba érkezik a nagyvároson belül és érdekesebbnél érdekesebb és bogarasabb emberek keresztezik az útját.


Na de beszéljünk először a főszereplőről, MacGyverről! Ő egy igazi macskafejjel gondolkodó macska, aki kimeríti az összes macskás sztereotípiát, és minden vágya, hogy más is olyan boldog legyen, mint ő egy kis macskamentától és lazackonzervtől. Ezért veszi a fejébe, hogy falkatársat kerít Jamie-nek és ha már ennyire belejött a dologba, akkor az egész környéket megpróbálja összeboronálni.

Nagyon édes a módszer, amit az író választott ehhez, de a vége felé már kezdett fantasybe átmenni a dolog, ugyanis nem gondolom, hogy egy macska képes lenne naplót, a Szellemirtók protonfegyverét vagy éppen a Végtelen tréfa című könyvet szájban elcipelni A-ból B-be. Tényleg cuki az ötlet, de ugye te sem gondoltad komolyan Melinda?


A két főszereplő már közel sem volt ennyire érdekes, ugyanis sem Jamie, sem David nem lett igazán emlékezetes egyéniség. Jamie magára találása is kiszámítható volt, szinte az első utaláskor már tudtam, hogy mi lesz a nagy projektje, amivel felváltja tanári pályát.

Cuki volt a szerelmi történetük, de nem igazán éreztem a vibrálást és a vonzalmat, ami egy ilyet sztori alapja lenne. Egy kicsit döcögött az egész, de azt hiszem, hogy ebben a történetben igazából MacGyver a lényeg, ő pedig teljesen rendben volt. Az író stílusán még lenne mit javítani, néha túl egyszerűnek éreztem a mondatokat, máskor pedig majdnem unalomba fulladt a történet.

Közel sem hibátlan a Cirmoshadművelet, de arra tökéletes, hogy egy napra kivonja az embert a forgalomból. MacGyver édes főszereplő, simán el tudom képzelni, hogy a macskák tényleg ilyeneket gondolnak magukban,  ahogyan a Meseudvar is olyan hely, ahová bármikor szívesen beköltöznék. Ahogy írtam is, habkönnyű és aranyos történet, de nagy irodalmi értéket ne várjunk tőle. Mondjuk nem is ígér ilyet.

A könyv adatai
Eredeti cím: Talk to the Paw (2018)
Kiadó: General Press
Fordító: Geiler Gyöngyi
Puhatáblás, 326 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly


BLOGTURNÉ

Nyereményjáték

MacGyver egy igazán cuki, cirmos cica, de van egy kellemetlen szokása: szeret lopkodni. Tudja, hogy a gazdája magányos, ezért mindent megtesz – vagyis mindent összelopkod -, hogy segítsen Jamie-nek összebarátkozni a kedves szomszéd pasival. 
Minden bejegyzésben találtok elrejtve egy képet, amin egy olyan tárgy szerepel, amit a macska tulajdonított el másoktól. Nincs más dolgotok, mint  a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi van az elrejtett képen. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

08. 23. – Csak olvass!
08. 25. – Könyvvilág
08. 27. – Fanni’s Library
08. 29. – A Szofisztikált Macska

Fülszöveg:
A szerelem mancsokon érkezik.
Jamie Snyder harmincnégy éves és szingli. És kit érdekel, ha az? Szentül elhatározta, hogy az idei „Az Én Évem” lesz a számára. Annyiféle év volt már az életében – volt a „Csak Magával Törődő Pasi Éve”, az „Elfelejtettem Említeni, Hogy Nős Vagyok Pasi Éve”, a „Levakarhatatlanul Tapadós Pasi Éve”, a „Nem Tudok Elköteleződni Pasi Éve”. „Az Én Évem”-ben nem lesz semmiféle pasi – kizárólag egy cuki cirmos cica, MacGyver. Akinek viszont van egy nem annyira cuki szokása: szeret lopkodni. Jamie-nek mégis tökéletesen elég az ő társasága.Csakhogy a macskájának más tervei vannak… Ő tudja, hogy a gazdája magányos. Mert érzi. És mindent megtesz – vagyis mindent összelopkod -, ha azzal segíthet Jamie-nek összebarátkozni a kedves szomszéd pasival. Még akkor is, ha annak kutyája van. És esze ágában sincs randizni.Egy cica pedig úgysem tudhatja, kinek mi kell. Vagy mégis?