Nonfiction,  Önfejlesztő

Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

Meik Wiking a Hygge című könyvével robbant be a köztudatba, amely az egész világot megismertette a dán életérzéssel és boldogsággal, majd pedig a Lykee-vel folytatta a misszióját. Az emlékteremtés művészete a harmadik magyarul megjelent könyve, amely a címéből adódóan nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy utánajár az emlékeknek, és a boldog pillanatok mind teljesebb megőrzésének titkába is beavat bennünket. Én egyik könyvét sem olvastam eddig, úgyhogy kíváncsian vetettem bele magam ebbe a gyönyörűséges kiadványba.

Furcsa jószág az emlék, a legváratlanabb pillanatban bukkan fel, lehet vidám de okozhat szomorúságot is – nekem például az illatok tudják a legintenzívebben előhívni az emlékeimet. Van olyan parfüm, amit nem tudok már használni, mert keserédes emlékeket idéz, és van, hogy egy dal tud hirtelen más dimenzióba repíteni. És akkor hirtelen megáll az idő és újból ott vagyok múltban, ahová az illat, vagy az a dallam vitt. Mindig érdekesnek találtam ezt, na meg azt is, hogy milyen jelentéktelen apróságokra is képes vagyok visszaemlékezni, míg fontosabb dolgok, események akár teljesen ki is esnek az emlékezetemből. Igazság szerint pocsék a memóriám, sokszor arra sem emlékszem, hogy mi volt egy nappal ezelőtt, az emlékek viszont mások. Azok nagyon mélyen megmaradnak és nagyon erőteljesek, már egészen kicsi gyerekkoromtól fogva (de ahogy Wiking is rámutatott a könyvben, ez utóbbiak nagy része valószínűleg mások elmondásaiból beépült emlékek).

Szóval ha nem ismernétek, Meik Wiking egy dán boldogságkutató. Nem vicc, tényleg létezik, hogy valaki a boldogságot kutatja napi nyolc órában. Ez a Wiking egy csomó kísérlet, interjú, felmérés, tanulmány és kutatás eredményeit felhasználva írta meg ezt a könyvecskét, hogy segítsen bennünket, olvasókat abban, hogy még teljesebben, még intenzívebben legyünk képesek megélni a jó pillanatokat és ezáltal mélyen el is tudjuk raktározni azokat az emlékezetünkben. Ilyen tippek például, hogy vonjuk be minden érzékszervünket, nem elég valamit csak látni, adjunk hozzá minél több ingert, így intenzívebben beépül a tudatunkba. Vagy például hogy sokkal gyakrabban marad meg bennünk a küzdelem emléke, mint magának a célnak elérése. Ahogy a mondás is tartja, az út a fontos, nem a cél.

meikwiking2.png

Nyolc fejezetben vezet végig bennünket ezen a folyamaton, és az utolsóban hónapokra lebontott feladatokat is kapunk tőle.
Amellett, hogy rengeteg kutatás eredményeit is megosztja velünk, Wiking ad az olvasó kezébe tippeket is annak érdekében, hogy az emlékeink jobban megőrizhetőek legyenek. Ez egy nagyon személyes könyv, tele saját kis történetekkel és anekdotákkal, emellett a humort sem nélkülözi, vicces fickó ez a dán, az már biztos. A kutyaszarról, a fociról és a pornóról mindig eszembe fog jutni.

Az emlékteremtés művészete elsősorban a külsejével fogott meg, eszméletlenül szép és dekoratív könyv, egyszerűen már csak az is simogatja a lelkem, ha ránézek a borítójára. Könnyű kis olvasmány, nem megerőltető, de mégsincs híján az érdekes és fontos információknak. Tulajdonképpen nem mond olyan, amit józan paraszti ésszel ne tudna az ember, vagy nem jött volna rá magától, azonban jó tudományos magyarázattal alátámasztott tényekként olvasni ezekről.
Nem fogja megváltoztatni az életem ez a könyv – mondjuk nem is ígéri –  de ha csak egy kicsit is tudatosabban kezdem élni az életem és gyűjteni az emlékeimet, akkor már megérte elolvasni. Márpedig igyekezni fogok.
A belső illusztrációk és a szerző saját fotói is sokat dobnak a könyvön, az egésznek van egy bohókás, ámde letisztult hangulata. Hideg téli estéken pléd alá kuckózva, gyertya mellett, afféle Hygge-hangulatban kiváló olvasmány lehet és ajándéknak sem utolsó.

Az élet akkor jó, ha elégedett vagy a jelennel, nagy reményeid vannak a jövővel kapcsolatban, és megbékéltél a múlttal. A boldogság nem egyetlen hozzávalóból készül.

ne_gytappancs_7.jpg

A könyv adatai
Kiadó: Kossuth Kiadó
Eredeti cím: Kunsten at skabe minder
Fordító: Nagy Boldizsár
Keménytáblás, 288 oldal
Megjelenés éve: 2019.
Moly

megveszem_1_-2.jpg

78309389_1032313297110795_5099527550871273472_o.jpg

A Kossuth Kiadó munkájának hála idén újabb Meik Wiking kötettel gazdagodhatnak a nagysikerű Hygge és Lykke könyvek kedvelői: a dán boldogságkutató ezúttal az emlékek fontosságára és milyenségére koncentrálva alkotta meg az idei szezon tökéletes takaróba burkolózva melegedős, teát szürcsölős olvasmányát. Ennek örvendezvén tíz bloggerünk döntött úgy, hogy egy turné keretein belül maga is nyomába ered az emlékeknek, úgyhogy tartsatok velünk extrahosszú turnénkon, és a végén akár a kötet egy példányával is gazdagabbak lehettek!

Nyereményjáték

Meik Wiking legújabb kötete az emlékekre, ezek megőrzésére és teremtésére koncentrál, ezért ezennel blogturnénkon is rendhagyó feladatokkal készülünk számotokra, továbbgondolva kissé Az emlékteremtés művészetének témáját. Nem lesznek cseles feladványok, sem képek, sem elrejtett betűk vagy idézetek – nem, ezúttal arra kérünk Benneteket, hogy osszatok meg velünk egy-egy szeletet az emlékeitekből: minden állomáson találhattok majd egy emlékekkel kapcsolatos kérdést, a feladatotok csupán annyit, hogy egy-két szóban válaszoljatok! A turné végén egy szerencsés gazdagabb lehet a könyv egy példányával!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Írj egy szót, amiről a legszebb emléked jut eszedbe! 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.03. Flora the Sweaterist
12.05. Never Let Me Go
12.07. Zakkant olvas
12.09. Olvasónapló
12.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.13. Csak olvass
12.15. Szofisztikált macska
12.17. Könyv és Más
12.19. Nem félünk a könyvektől
12.21. Readinspo


Fülszöveg:
Némelyik nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.
Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?
Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.
De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?
A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket.