Az utolsó vendég
Könyvajánló,  Thriller

Megan Miranda: Az utolsó vendég

Néhány évvel ezelőtt már olvastam Megan Mirandától. Bár a sztorira már csak nagy vonalakban emlékszem, azt határozottan tudom, hogy nagyon be tudott rántani a könyv hangulata. Így nem is volt kérdés, hogy kíváncsi vagyok az új regényére, ami Az utolsó vendég címmel a Libri gondozásában jelent meg nemrég.
Az író ezúttal sem okozott csalódást, ugyanis egy rendkívül erős atmoszférájú, kellemesen izgalmas regényt kapunk, tömény nyári hangulatban, ami elég jól esett most az esős, szürke és ködös októberben. 

Az utolsó vendég központi helyszíne egy kis üdülőváros valahol Maine államban. Littleport népszerű nyaralóhely a gazdagok körében, sokan költöznek le ide a városból a szezon idején, Littleport lakói pedig ebből a négy-öt hónapnyi bevételből élnek.
Avery Greer is itt él amióta az eszét tudja, a tragikus múltját csak a gazdag Loman család lányával, Sadie-vel való barátsága tudja feledtetni vele. A két különböző világból érkező lány hamar megtalálja a közös hangot, Avery az évek során szinte családtag lesz, majd a munka is Lomanékhez köti. Aztán az egyik nyárbúcsúztató bulin a rendőrség hozza a hírt, hogy Sadie-t holtan találták. Öngyilkosság történt? Vagy valakinek útjában állt a lány? Avery-re vár a feladat, hogy kiderítse az igazságot, mielőtt még többen néznek ferde szemmel rá a kisvárosban. 

Az embernek lehet egy álma, élheti is azt az álmot, feltéve, ha hajlandó feladni érte valamit.
Ha hajlandó láthatatlan maradni, amilyennek eleve lennie kellett volna.

Az utolsó vendég egy könnyedebb kis krimi/thriller keverék, amit a műfajjal ismerkedők is élvezettel fognak olvasni, mert izgalmas és ami a legfontosabb: kikövetkeztethetetlen a végéig. Végig Avery elbeszélése vezet bennünket, hol 2017 nyara – amikor a baleset történt –, hol a jelen, 2018 nyara az idősík és szépen, puzzle-ként áll össze a kép, hogy mi lehet a rejtélyes haláleset hátterében. Ami a legjobb ebben a könyvben, az a hangulat megteremtése. Megan Miranda  rendkívül érzékletesen festette le ezt a belterjes kisvárost, ami tele van titkokkal, pletykákkal; ahol mindenki tud vagy tudni vél mindent, és ahol a pénz az úr. 

Engem totál meglepett a vége, sikerült egy olyan szereplőt előrántani a kalapból, akire soha a büdös életben nem gondoltam volna. Persze, a fő gyanúsítottam sem volt teljesen ártatlan, és ez nagyon jó kis írói trükk volt: adj egy apró koncot az olvasónak, hadd örüljön, hogy milyen könnyen kitalálta a csattanót! Aztán tekerj rajta még egyet, nehogy elbízza magát. 

Az utolsó vendég

Ez most nagyon jól esett. Sosem ült le annyira a sztori, hogy unjam, vagy feleslegesnek véljem az oldalakat. A szereplők mindegyike végig hagyott bennem kérdőjelet; senkiről sem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy fekete vagy fehér, és éppen ezért mindenki gyanúsnak tűnik. Még az elbeszélő is. És minden fejezet végén volt valami, ami miatt muszáj volt tovább olvasni, az író remekül fokozta a feszültséget, egyre több kérdéssel és kétséggel szembesítette a főszereplőt és ezáltal az olvasót is. A történet tele van hazugságokkal, képmutatással, álnoksággal és végig ott a kérdés, hogy élheted-e mások életét, ami igazából nem a tiéd?

Nem ez volt életem legcsavarosabb és legdurvább thrillere, de nem is mindig vágyik arra az ember. Ez egy könnyen, gyorsan olvasható történet, amit leginkább a strandra tudnék ajánlani – már csak a hangulata miatt is. Tökéletes kikapcsolódás sok izgalommal és emlékezetes atmoszférával. Én pedig előásom Megan Miranda harmadik regényét, ami már vagy két éve várja a sorát az e-olvasómon. 

A könyv adatai
Eredeti cím: The Last House Guest
Kiadó: Libri
Fordító: Varga Bálint
Puhatáblás, 454 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly
Az utolsó vendég banner

Megan Miranda izgalmas thrillerében egy tengerparti kisvárosba kalauzol el, ahol a pénzen vett hallgatásokat veszélyezteti egy haláleset. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi történt a nyárzáró buli éjszakáján, tarts a bloggerekkel és megtudhatod, mit rejtenek a magas sziklák, eldugott öblök, s ha ügyes vagy még a regényt is megnyerheted a Libri Kiadó jóvoltából.

Nyereményjáték

A regény egy Maine államban lévő fiktív kisvárosban játszódik, de az állam valós, sőt sok híres szülötte is van. A bloggerek leírásai alapján találjátok ki, kikről van szó és írjátok be nevüket a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Édesapja a világ egyik leghíresebb írója, ugyancsak Maine szülötte, akinek szinte minden évben jelenik meg új regénye. Ő maga is a nyomdokaiban jár, de hogy elhatárolódjon, bár ugyanabban a zsánerben nyomulnak, más név alatt kezdett publikálni.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.20 Olvasónapló
10.22 Könyv és más
10.24. A szofisztikált macska


Az utolsó vendég borító

Fülszöveg

A ​Maine állambeli, festői szépségű Littleport mindig olyan volt, mintha két város lenne: egyfelől ideális nyaralóhely a gazdagoknak, akiknek hatalmas házai az óceán partján pompáznak, másfelől egyszerű kikötőváros, amelynek lakói a nyaralókból és a turistákból élnek.
Ritkán esik meg, hogy mély barátság szövődjék egy helybéli és egy nyaraló lány között, de a littleporti Avery Greer és a nyarakat ott töltő Sadie Loman hamar összebarátkozik. A két lány majdnem egy évtizeden keresztül a nyarak minden percét egymás társaságában tölti – amíg Sadie-t holtan nem találják.
A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, ám Avery arra lesz figyelmes, hogy a kisvárosban többen is őt hibáztatják a halálesetért. Valaki többet tud, mint amennyit elárul, és Avery elszántan küzd, hogy tisztázza a nevét, mielőtt rosszakarói eltorzítják a tényeket és az igazságot.
Megan Miranda a New York Times bestsellerszerzője. Az utolsó vendég, amely Reese Witherspoon könyvklubjának válogatásába is bekerült, a Publishers Weekly szerint okos, stílusos, sodró lendületű thriller arról, hogy sem az emlékezetünkben, sem a barátainkban nem bízhatunk fenntartások nélkül…