Divat

MEGAN HESS – THE DRESS

Az ausztrál Megan Hess korunk egyik legismertebb divatillusztrátora, nem hiszem hogy van ember, aki ne találkozott volna valamelyik munkájával. Ha a Pinterestren divatillusztrációkra kerestek, akkor tízből minimum hét az ő alkotása lesz. Olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Prada, a Tiffany & Co., a Guerlain, a Dior, de például ő illusztrálta a Szex és New York könyvváltozatának borítóját is.

Az illusztrációi  bárki számára (persze nem olcsón) megvásárolhatók selyemsálakon, párnákon és nyomatokon egyaránt. Én személy szerint nagyon szeretem a stílusát, tényleg szinte azonnal felismerhető jegyekkel dolgozik, úgyhogy amikor lehetőségem adódott, megvásároltam az egyik könyvét – pontosabban albumát, amelyben híres ruhákat és bennük híres embereket mutat meg a saját szemüvegén át.  Hessnek egyébként nem a The Dress az első és egyetlen könyve, ezen kívül még Coco Chanel is megihlette és The Fashion House címen a divat mellett a belsőépítészet csodáinak is hódol. Ha az értesüléseim jók, akkor jövő évben érkezik a Paris című műve, ami  ezer százalék, hogy szintén a polcomon lesz.A The Dress csodálatos kiadvány. A borító monokróm egyszerűségét a csillogó arany töri meg, ami egyébként a lapok szélein is végigfut, ezzel kölcsönözve a könyvnek egyfajta régimódi eleganciát.
Hat nagyobb részt találunk a könyvben, ezek mentén válogatta ki a szerző adott fejezet témájának leghíresebb, legismertebb ruháit. Ezek tényleg legendás darabok, mindegyikkel találkozhattunk már valamely módon. A fókusz nyilván az illusztrációkon van, de azért minden ruha mellé kapunk egy kis összefoglalót is a remekmű születésének körülményeiről, az inspirációról, a ruha leírásáról és hogy adott személy hol és mikor volt benne látható.

Szeretem ezt a könyvet, mert a nappali asztalán bátran otthagyható, szabad percekben belelapozgatós, lelket melengető alkotás, ami telis-tele van csodaszép rajzokkal és emlékekkel. Rengeteg ruha van, amire még én is emlékszem – jó, nyilván nem élőben láttam őket – de egy-egy ilyen kép másodpercek alatt vissza tud hozni egy korszakot, egy érzést, egy apró emléket, amiről már azt hihettem volna, hogy rég odaveszett.

Ha szeretitek a divatillusztrációkat, a ruhákat, a nosztalgiázást, a szép könyveket vagy akár így mindet egyszerre, akkor a The Dress egy olyan kiadvány, aminek mindenképpen ott kell lennie a polcotokon.

öttappancs

Megan Hess – The Dress
Kiadó: Hardie Grant Books (AU)
Kemény tábla, 224 oldal, angol nyelvű
Megjelenés: 2014
Beszerezhető: www.bookdepository.com