Boszorkányvadász
Könyvajánló,  Krimi

Max Seeck: Boszorkányvadász

Számomra is érthetetlen módon ritkán olvasok skandináv krimiket, pedig amihez eddig szerencsém volt, azt mindig nagyon szerettem. Ezúttal sem kifejezetten a skandinávsága győzött meg a Boszorkányvadász című könyvnek, sokkal inkább a boszorkányos téma ragadott magával – nagyon szeretek ezzel kapcsolatban olvasni, legyen szó bármilyen műfajról.

Max Seeck egy fiatal finn író, aki ezzel a regényével a nemzetközi piacon is nagy sikereket könyvelhet el. Bárhogy gondolkodom, szerintem még nem olvastam finn szerzőtől, szóval nagyon nagy várakozással ütöttem fel a könyvet, ami egyébként egy zseniális alapkoncepcióra épül. 

Roger Koponen világszerte ismert író, akinek a világhírt egy thriller sorozat megírása hozta el. Amikor feleségét holtan találják, és a rendőrség felfedezi, hogy az elkövetés módja kísértetiesen hasonlít az egyik könyvben megtörtént gyilkosságra, még nem sejtik, hogy ez csak a kezdet. Versenyfutás kezdődik az idővel, hogy rájöjjenek, ki vagy kik állnak a bestiális bűncselekmények mögött és hogy mi célt szolgálnak a rituális gyilkosságok. 

Mint mondtam, elképesztően tetszik az ötlet, hogy egy regényben megtörtént gyilkosságo(ka)t reprodukál a tettes, ebben annyi potenciál van, hogy csak na. És tényleg szuperül indult a könyv, a skandi krimiktől megszokott lassabb, komótosabb nyomozgatás helyett itt az egész cselekmény cirka másfél-két nap alatt zajlik, tehát elképesztően feszes a tempó. A fejezetek váltott nézőpontból vannak megírva, így nem csak a főszereplő szemszögét ismerjük, hanem a nyomozásban részt vevő többi szereplő is bekapcsolódik, illetve a múltban játszódó fejezetek is színesítik a cselekményt, ami a főnyomozó, Jessica Niemi megismerését szolgálja leginkább. Rövid, feszes fejezetek, jó stílus és remek hangulatfestés jellemzi a könyvet, ami ennek köszönhetően tényleg joggal viselheti a letehetetlen címkét. 

Az emberek nagyon kegyetlenek tudnak lenni. És buták. Winston Churchill mondta valamikor, hogy a legerősebb érv a demokrácia ellen egy rövid beszélgetés az átlagos szavazóval. A mondat végét be lehet helyettesíteni ezzel: pillantás a közösségi média „hozzászólások” rovataira.

Furcsa módon azt éreztem, hogy a Boszorkányvadász híján van igazi főszereplőből. Niemi bűnügyi főnyomozó lenne az, de valahogy nem sikerült őt számomra középpontba helyezni, itt a nyomozócsoport többi tagja ugyanolyan fontos szerepet töltött be. Sőt, mivel egy ponton Jessica félre is lesz állítva, mondhatni ő szinte nem is nagyon végez érdemi nyomozást. A személye inkább a rejtélyessége miatt érdekes, illetve a kérdés miatt, hogy miért hozzá fut ki minden ezekben a gyilkosságokban; végig azon törjük a fejünket, hogy mi köze van ehhez az ügyhöz, ami egyre inkább személyesség válik. Sokáig azt hittem, hogy a múltba visszatekintős fejezetek összefüggenek valahogyan a jelenben történő eseményekkel, de ezzel szépen mellélőttem. Seeck szépen építi fel a szereplőit, annak ellenére sikerült nagyon megkedvelnem a főfelügyelő Ernét, és a nyomozó Jusufot, hogy túl sok háttérinfót nem kaptunk róluk és Jessicánál is nagyon óvatosan, szinte kockáról kockára bontja le múltját övező falat, addig csak morzsákat szedegetünk a földről vele kapcsolatban.

Boszorkányvadász

A bűncselekményeket illetően bekúszik a képbe az okkultizmus, a gyilkosságok elkövetési módja a boszorkányüldözések idején bevett és ismert módokat követik. Vízbe merítés, élve elégetés, halálra préselés, megkövezés, van itt minden, amitől az embert kirázza a hideg. Ráadásul a tettes mindig egy lépéssel a nyomozók előtt jár, és úgy tűnik, hogy talán nem is egy elkövetővel van dolguk. Néha, egy-egy pontnál azt hihetnénk, hogy a Boszorkányvadász sima krimiből misztikusba fog átcsapni, de nem ez történt. Pusztán csak ennyire pokoli jól sikerült az írónak a hangulatteremtés.
Aztán van egy pont, amikor kiderül valami és ott már nagyon kíváncsi lettem, hogy mégis hová fog ez az egész kifutni, mert ebből vagy nagyon jó, vagy nagyon langyos befejezés kerekedhetett csak.

És sajnos inkább az utóbbi történt. Az egész könyvet imádtam addig a pontig, amíg el nem érkeztünk a megoldásáig és a gonosz elme színrelépéséig. Itt aztán bejött a képbe a zavaros, nem igazán átgondolt indíték, ami az egész addig jól felépített könyvet letaszítja az elmegy-kategóriába. Ezen még túl tudnék lépni, mert tényleg jó volt az egész, imádtam ezt az „apróságot” leszámítva.
De az mégis mi, hogy az igazán érdekes részeket elfelejtette megírni a szerző? Konkrétan elmaradt a finálé csúcspontja.
Nem viccelek, vissza kellett lapoznom, hogy rossz helyre tettem-e este a könyvjelzőt, vagy tényleg átugrottuk az izgi részt? Nagyon mérges vagyok emiatt, de komolyan. Úgy szeretném megkérdezni az írót, hogy mi a fene történt a végére? Elfogyott az ötlet? Kifújt a lelkesedés? Jött a határidő? Megette a kutya azt a fejezetet?

Haragszom. Ez bőven négy és fél csillagos könyv lenne, ha az utolsó 50-60 oldalra azt mondta volna a szerkesztő, hogy gondold át még ezt, Max. De nem mondta. 
Így lett a Boszorkányvadász egy remek könyv összecsapott befejezéssel. Mindettől függetlenül azt gondolom, hogy Max Seeck egy nagyon ígéretes szerző, akire érdemes lesz figyelni és remélem, fog még megjelenni könyve magyarul. A Boszorkányvadászt minden hibájától függetlenül ajánlom a krimi- és thriller rajongóknak, mert rendkívül hangulatosan és izgalmasan megírt könyv, ami az utolsó pillanatig nem fedi fel a kártyáit.

A könyv adatai
Eredeti cím: Uskollinen lukija (2019)
Kiadó: Animus
Sorozat: Skandináv krimik
Fordító: Huotari Olga
Puhatáblás, 368 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly
Boszorkányvadász
Boszorkányvadász

Az Animus kiadó legfrissebb skandináv krimije ezúttal Helsinki városába kalauzol bennünket, ahol egy híres bestseller író feleségét holtan találják. A gyilkosság kísértetiesen hasonlít az áldozat férjének regényében leírtakhoz. A nyomozók, élükön a múltját gondosan titkoló Jessica Niemivel nem is sejtik, milyen ördögi ügybe tenyereltek. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Az Animus kiadó az évek során elhozta nekünk a skandináv krimik színe-javát. Játékunkban ezúttal skandináv krimik borítóinak részleteit találjátok, ezek alapján kell kitalálnotok, melyik könyvre gondoltunk. A Rafflecopter dobozba a könyv címét és szerzőjét is várjuk

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.01: A Szofisztikált Macska
10.03: Spirit Bliss Sárga könyves út
10.05: Könyv és más
Blogturné Klub


Fülszöveg

A ​valóság felülmúlja a fikciót…

Helsinki gazdagok lakta elővárosában holtan találják egy híres író feleségét. A meggyilkolt nő elegáns fekete estélyiben, az arcára fagyott kísérteties mosollyal, magányosan ül az asztalfőn.

Aztán a tengerből partra vetődik egy másik áldozat, és a vérfagyasztó bűntettek sorozatának ezzel még nincs vége. Eleinte úgy tűnik, hogy egy bomlott elméjű ámokfutó váltja valóra egy thrillersorozat, a Boszorkányvadászat rituális gyilkosságait. Ám Jessica Niemi nyomozó rádöbben, hogy nem egyetlen bűnözőt keres. Az elkövetők mintha valamiféle fekete mágiának hódolnának, miközben figyelik a felügyelőnő minden mozdulatát – és egy lépéssel mindig előtte járnak. Míg Jessica a különös ügyek megoldásán vívódik, saját múltjának kísértő árnyai sem hagyják nyugodni.

Max Seeck krimije a psziché legmélyére hatol, és szembesíti az olvasót korunk emberének félelmeivel, és azzal, milyen manipulálhatók is vagyunk.

A Boszorkányvadász a fiatal finn szerző kiugró sikere, a nemzetközi könyvpiac idei nagy felfedezése.