lovecraft földjén
Fantasy,  Könyvajánló

Matt Ruff: Lovecraft földjén

Idén nagyot ment az HBO-n a Lovecraft földjén című sorozat, ami Matt Ruff azonos című regényéből készült, és a sorozatot ugyan nem láttam, de a rettenetesen vegyes kritikák hozzám is eljutottak, így a könyv egyre inkább elkezdte piszkálni a csőröm.

H.P. Lovecraft műveiben nem mélyedtem még el – egy-két novellát olvastam tőle mindössze, úgyhogy nem igazán jelenthetem ki, egy behatóan ismerem a munkásságát, de nagyjából van sejtésem róla, milyen is az, amikor valamire azt mondják, hogy olyan lovecrafti. Érdekes módon annak idején egy másik könyv – a Horzsolások – kapcsán emlegetve ismertem meg a nevét és annak hatására olvastam el tőle néhány írást – a hangulatuk azóta is nagyon mélyen megmaradt bennem.

Ezt csak azért tartom fontosnak elmondani, mert részemről egyáltalán nem volt semmilyen elvárás a címben szereplő író miatt. Nem vártam egy az egyben Lovecraft utánérzetet. Tudtam, hogy a szegregáció központi téma a könyvben és azt is, hogy akadnak természetfeletti elemek a cselekményben, de ezen túl nem volt semmi prekoncepcióm. Így szerencsére nem is kellett csalódnom, hanem kaptam egy nagyon szuper olvasmányt, ami ugyan nem volt tökéletes, de hozta azt, amit a fülszöveg alapján sejtettem. 

Először is, ez nem egy hagyományos regény. Összesen kilenc különálló, de mégis összefüggő történet alkotja. Ha pontos akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy nyolc novella és egy epilógus alkotja a könyvet, és mindegyik novellában más szereplő van középpontban, de a szereplőgárda nagyjából ugyanaz. Olyan, mintha egy nyolcrészes sorozat lenne – minden részben haladunk egy kicsit a cselekményben, miközben a hőseink mindenféle furcsa vagy éppen természetfeletti kalandba keverednek. Rettenetesen érdekes volt olyan könyvet olvasni, ami hátborzongatóan realisztikus és mégis tele van tűzdelve misztikus, természetfeletti elemekkel. Horrornak egyáltalán nem, fantasynek is csak módjával nevezném. A klasszikus lovecrafti szörnyek, teremtmények egyébként sem jellemzőek a kötetre, itt egy titkos társaság keveri a lapokat, amelynek tagjai magukat természettudósoknak mondják, a valóságban pedig feszegetik a természet törvényeit és valamiféle varázslóknak nevezhetőek. 

Lovecraft földjén

A helyszín Amerika, a korszak az ötvenes évek, főszereplőink pedig afroamerikaiak. Nem volt egyszerű ebben az időszakban feketének lenni (nem mintha most az volna), néhány könyv és film foglalkozott már ezzel a témával. Legutóbb például a Zöld könyv című filmben láthattuk, hogy mennyire nem volt egyszerű. Azért hozom fel pont ezt példának, mert a Lovecraft földjében is van egy ilyen könyv. A Néger útikönyv tartalmazza azokat a helyeket – szolgáltatókat, szálláshelyeket –,ahol kiszolgálnak fekete bőrűeket. 

Habár sok minden tetszett a Lovecraft földjében, a legnagyobb erőssége szerintem az volt, hogy elemi erővel és nyersességgel volt képes átadni az ötvenes évek mindenben jelen lévő rasszizmusát, ami mai szemmel olvasva nem csak hogy elképesztő volt, de a főhősök bőrébe bújva zsigerekig hatolóan átérezhetővé is vált. És el is érkeztünk a címadás mögött megbúvó kétértelműséghez: a Lovecraft földjén nem csupán horrorisztikus/bizarr történései miatt kapta ezt a címet, hanem a cselekmény központi elemét adó rasszizmus miatt is, hiszen H.P. Lovecraft állítólag nagyon élte ezt a módit.

A seriff felkuncogott.
– Hallod ezt, Eastchurch? – kérdezte. – Észrevetted, ahogy elharapta a mondat végét? Azt kezdte mondani, hogy hibát követek el, csakhogy akkor egy néger vonná kétségbe egy jó keresztény fehér ember ítélőképességét, márpedig annak sosincs jó vége. Így hát puszta udvariasságból rámutatott egy félreértésre, mintha a tudtomra adta volna, hogy leejtettem valamit. Rokonszenves figura, Eastchurch. Megvan a magához való esze.
– Azért nem egy észlény – vélekedett a helyettes.
– Mindenki olyan keretek között boldogul, amilyet Isten kiszabott neki – prédikálta a seriff.

Ha már Lovecraft, akkor a könyv első novellája, a Lovecraft hazája az, amely leginkább idézi a híres író műveit mind hangulatában, mind elemeiben. Nekem is ez lett az egyik kedvencem egyébként, izgalmas volt, kiszámíthatatlan és egy kicsit félelmetes is. Remek kezdés volt és kicsit csalódott is voltam, amikor realizáltam, hogy a második „fejezet” nem viszi tovább a szálat, sőt, a főszereplőt sem. De még hangulatában is teljesen eltért. Érdekes egyébként, mert ez mindegyik részre elmondható; az összes novellának van egy sajátos atmoszférája, amit érzésem szerint a középpontban lévő szereplő határozott meg.

A szereplőkkel volt némi gondom abból a szempontból, hogy kevés hely és idő jutott számukra a kibontakozásra. Valahogy nem éreztem őket kidolgozottnak, ez alól furcsa módon kizárólag a női szereplők a kivételek, náluk a szerző valahogy ügyesebben adagolta az információkat és motivációik, gondolataik, belső vívódásaik is sokkal jobban átadásra kerültek, könnyebben lehetett velük azonosulni, mint a férfiakkal.  A kedvenc karakterem egyébként ettől függetlenül Caleb Braithwhite volt, akiről egyszerűen még a végén sem tudtam eldönteni, hogy pozitív vagy negatív felé hajlik-e a személyisége, mindenesetre egy kicsit sajnáltam a végkifejletet az ő szempontjából. 

Egy kicsit kidolgozatlan könyv a Lovecraft földjén, érzéseim szerint a szereplőkön és a cselekményen is lehetett volna még mit csiszolni, ennek ellenére nagyon szórakoztató és talán nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy lebilincselő olvasmány lett ez a Lovecraftot nyomokban, rasszizmust nagy dózisban tartalmazó regény. A koncepció minden szempontból érdekes és Matt Ruff nagyon jó mesélő, szóval bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kalandosabb, misztikus olvasmányt keres a realitás kijózanító pofonjaival karöltve.

A könyv adatai
Eredeti cím: Lovecraft Country (2016)
Kiadó: Agave 
Fordító: Huszár András
Keménytáblás, 398 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly
Lovecraft földjén

A külföldön nagy sikert arató, s az HBO által megfilmesített Lovecraft földjén végre hozzánk is megérkezett az Agave kiadó jóvoltából. A sci-fi, horror, és fantasy elemekkel teleszőtt történet tökéletes képet fest a rasszizmus bénító ridegségéről is. Tarts bloggereinkkel, hogy esélyed legyen megnyerni az izgalmas kötet egy példányát!

Nyereményjáték

Több főszereplőnknek, köztük Atticusnak is a tudományos fantasztikum a kedvenc irodalmi műfaja. Mostani játékunkban emiatt a sci-fi népszerű képviselőit keressük. Az állomásokon megadott leírások alapján írjátok meg a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvre gondolhattunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A könyv, amit keresünk, 1898-ban jelent meg, brit szerzőtól. Sci-fi regény, melyben marslakók özönlik el a Földet. A könyvből készült rádiójáték Amerikában tömeghisztériát idézett elő…

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10.30. Booktastic Boglinc
11.01. Spirit Bliss
11.03. Veronika’s Reader Feeder
11.05. Utószó
11.07. A szofisztikált macska
11.09. Olvasónapló


Lovecraft földjén

Fülszöveg

1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.
Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.
A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.