A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Ifjúsági,  Könyvajánló

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Matt Haig már régóta a radaromon van, mint szerző, akitől mindenképpen olvasnék valamit. Azt gondoltam, hogy az Éjfél könyvtár lesz az első Haig könyvem, de a sors úgy hozta, hogy az író talán leghíresebb (gyerek)könyvét vehettem először kézbe. A fiú, akit Karácsonynak hívnak című történetből a Netflixen látható a feldolgozás, ennek apropójából pedig a Kolibri Kiadó újra kiadta a könyvet, ezúttal filmes borítóval.

Túlságosan ritkán olvasok ifjúsági könyveket, pedig nagyon szeretem és általában kifejezetten élvezem is ezeket a történeteket. Idén nem igazán akar megérkezni a karácsonyi hangulat a lelkembe, úgyhogy titkon reméltem, hogy A fiú, akit Karácsonynak hívnak egy kicsit segít ráhangolódni az ünnepekre.

A könyv azzal kezdődik, hogy Matt Haig elmeséli, honnan ered a történet ötlete. A fia egyszer megkérdezte, hogy milyen volt a Mikulás gyerekként, Matt Haig pedig íróhoz méltó módon komolyan elgondolkodott ezen a gyermeki kérdésen és ha már kitalálta, hát le is jegyezte a történetet. Nagyon tetszett ez a kis személyes adalék, furcsának tűnhet, de sokat adott számomra a történethez, hogy tudtam ezt a kis apróságot.

A könyv tehát arról szól, hogy hogyan lett a Mikulás Mikulássá és milyen út vezetett oda. A történet főszereplője Nicolas, aki nagyon szegény körülmények között, de boldogan és szeretetben él édesapjával, a favágó Joellel kettesben egy kis erdei kunyhóban. Az idillnek akkor szakad vége, amikor Joel elfogad egy munkát: egy összeverbuvált társasággal fel kell kutatniuk Koboldfalvát és bebizonyítani, hogy koboldok igenis léteznek. Nikolast a gonosz nővére gondjaira bízza és elindul az északi sark felé a busás jutalom reményében, azonban Nikolasz nem tud sokáig tétlenül várni. Két kis barátjával útra kel ő is, hogy Joel nyomára leljen és újra együtt legyen az apukájával.

A fiú, akit Karácsonynak hívnak egy nagyon bájos történet, ami nem nélkülözi a humort, de könnyeket is tud a szemekbe csalni. Nagyon szerettem a kis Nikolas karakterét, a tiszta szívű jóságával és egyben naivságával, ami sokszor keverte ugyan bajba, de ki is húzta belőle. A könyv gyakorlatilag egy tanmese a jóságról és a hitről, rengeteg fordulattal és kiszámíthatatlan cselekménnyel fűszerezve. A kötetben aranyos illusztrációk is helyet kaptak, ami csak fokozza az élményt. Nekem a könyv humora nem igazán jött át, néhol kicsit fárasztónak ítéltem és nem is túl viccesnek, de nem is a harmincasok humorérzékére akar hatni, szóval biztos vagyok benne, hogy a gyerekek imádni fogják az összes poént és vicces részletet, beleértve Az Igazmondó Glimpit is – aki szerintem az egyik legidegesítőbb karakter az egész sztoriban, pedig a nagynéni sem piskóta…

Ami viszont nagyon tetszett, az Koboldfalva és az ottani társadalom. Amikor Nikolas megérkezik a koboldok földjére, akkor gyakorlatilag egy rettegésből fakadó diktatórikus berendezkedést láthatunk, ami a történet folyamán átalakul azzá az idilli hellyé, ami mindenki fejében él a Mikulás segítőiről. Szuper volt, ahogy szép lassan összeállt az egész Mikulás-legenda, kezdve az rénszarvasoktól az ajándékozáson át egészen a piros sapkáig.

Számomra hiányzott belőle az ünnep varázsa, így nem is sikerült lelkesedést csiholnom általa a közelgő karácsonyhoz, de ennek ellenére nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet. Kicsiknek és nagyoknak is, mert olyan alapvető dolgokról mesél lebilincselő és humoros formában, amiből manapság igencsak híján vagyunk, mi, emberek: jóságról, önzetlenségről, toleranciáról és lelkiismeretességről.

A könyv adatai
Eredeti cím: A Boy Called Christmas
Kiadó: Kolibri
Fordító: Magyari Andrea
Illusztrátor: Chris Mould
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 272
Kiadás éve: 2021
Moly

A Netflix filmet készített Matt Haig A fiú, akit karácsonynak hívnak című regényéből. Ennek alkalmából a Kolibri Kiadó megjelentette a történetet filmes borítóval is. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig, hogyan lesz a kis Nikolaszból Karácsony apó, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Nyereményjáték

Karácsony apó, Télapó, Mikulás… A különböző népek más és más néven nevezik azt a személyt, aki decemberben ajándékokat visz a gyerekeknek. A feladatotok ezúttal az, hogy megírjátok mely országokban nevezik a Nagyszakállút az adott állomáson található néven, és beírjátok a megfelelő országot a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Joulupukki

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 13. Veronika’s Reader Feeder
12. 15. Sorok között
12. 17. Utószó
12. 19. A Szofisztikált Macska
12. 20. Csak olvass!
12. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út


Fülszöveg

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!