Krimi

Mary Higgins Clark & Alafair Burke – A Csipkerózsika-gyilkosság (A gyanú árnyékában 4.)

Kicsit szégyellem, hogy még sosem hallottam Mary Higgins Clarkról, aki rengeteg könyvet tudhat a háta mögött, és idős kora ellenére is folyamatosan alkot. Alafair Burke-től viszont már olvastam, és az ő nevét látva reménykedtem abban, hogy A Csipkerózsika-gyilkosságot kedvelni fogom.

cofA gyanú árnyékában egy televíziós műsor, amelyben megoldatlan bűneseteknek járnak utána. Ezúttal rendhagyó módon egy börtönből frissen szabadult nő keresi meg a műsor producerét, Laurie Morant, hogy segítsenek neki tisztára mosni a nevét, és bebizonyítani, hogy nem ő ölte meg 15 évvel korábban a vőlegényét, aki egy híres dinasztia sarja volt. A nagy port kavart ügyben minden bizonyíték Casey ellen szólt, és mindenki – beleértve a saját édesanyját is – meg van győződve róla, hogy bűnös. Casey-nek nincs mit vesztenie, hiszen már letöltötte a büntetését, így ha bebizonyosodna, hogy mégis ő lőtte le a vőlegényét, nem kell visszamennie a börtönbe. A gyanú árnyékában csapata nekiáll a műsor készítésének, miközben Laurie küzd az új házigazda iránti ellenszenvével, és a régi műsorvezetőhöz fűződő gyengéd érzelmeivel egyaránt.

Negyvennégy év katonai szolgálat áll mögöttem. Sok gonoszságot láttam, és a veszély temérdek formájával néztem farkasszemet. De sosem láttam a tulajdon vacsoraasztalomnál ülni. Sosem gondoltam, hogy veszélynek teszem ki a fiamat azzal, ha azt várom el tőle, hogy szakítson egy olyan nővel, aki nem érdemli meg őt. 

Ez a kötet egy sorozat negyedik része, és kicsit tartottam attól, hogy az előzmények ismerete nélkül nem lesz teljes az élmény, de szerencsére teljesen követhető volt minden kis mozzanat és a szereplők közötti viszonyrendszer is. Picit soknak éreztem a főszereplő Laurie magánéletének taglalalását, de egy sorozatnál ez nyilván belefér – ha önálló kötet lenne, akkor hibaként rónám fel, de így nem zavart. A szereplők nem tudtak túl közel kerülni hozzám, de az biztos, hogy Laurie karaktere viszi a könyvet, az új fiú, Ryan pedig jól fűszerezte a történetet a maga nemtörődöm, túlzottan magabiztos módján.
Izgalmas volt egy televíziós műsor szemszögéből vizsgálni a bűnesetet, és a hangulata hasonlított egy kicsit a jogi krimikhez, emiatt nagyon hamar magával rántott a történet (egy másik életben jogra mentem volna). Casey és vőlegénye egykori ismerősei, családtagjai elbeszéléseiből apránként áll össze a kép arról, hogy milyen volt a kapcsolatuk, és mi zajlott pontosan azon a végzetes estén tizenöt évvel ezelőtt. Az első pillanattól lekötött a sztori, attól függetlenül is, hogy rendkívül lassan kezdett el kibogozódni a történet, én pedig már borzasztóan tudni akartam, hogy mi is az igazság. A végét ezzel szemben viszont nagyon összecsapottnak éreztem, mintha elfogyott volna a lelkesedés, és csak az lett volna a lényeg, hogy minél hamarabb túl legyünk rajta. Ez főleg a hirtelen faék egyszerűségűvé vált párbeszédekben és a pikk-pakk lezavart fináléban csúcsosodott ki. A bűnügy megoldása is elég triviális lett, aki sokat olvas/néz krimit vagy thrillert, az nem igazán fog meglepődni rajta.

Nem ez volt a legizgalmasabb, legokosabb krimi, ami valaha is megfordult a kezemben, ennek ellenére nagyon élveztem az olvasását. Pár órányi kikapcsolódásra és mérsékelt izgalomra vágyóknak tökéletes választás lehet.

DSC_2956

négytappancs

Mary Higgins Clark & Alafair Burke – A Csipkerózsika-gyilkosság
Eredeti cím: The Sleeping Beauty Killer
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Simonyi Ágnes
Puhatáblás, 336 oldal
Megjelenés éve: 2018
Beleolvasó


Fülszöveg | Íme, ​A gyanú árnyékában sorozat negyedik epizódja a New York Times bestseller szerzője, a „feszültségteremtés királynője”, Mary Higgins Clark és a napjainkban önálló íróként is sikeres Alafair Burke tollából!
A televíziós producer, Laurie Moran ezúttal egy olyan nőnek próbál segíteni, akit szerinte jogtalanul ítéltek el.
Tizenöt éve annak, hogy Casey Cartert bebörtönözték a vőlegénye meggyilkolásáért, ám a magát mindvégig ártatlannak valló nő elszántan küzd azért, hogy tisztára mossa a nevét. Úgy látja, ártatlansága bebizonyításának egyetlen módja, ha a megtörtént eseteket feldolgozó sorozat, A gyanú árnyékában következő epizódja az ő történetét meséli el…
A műsor producere, Laurie Moran hisz Casey ártatlanságában, és szeretne neki segíteni. De mivel társa, Alex Buckley szünetelteti a televíziós tevékenységét, a sorozat új házigazdát kap a Harvardon végzett, nagymenő jogász, Ryan Nichols személyében. A nagyképű Ryan átveszi a műsor irányítását, sőt, megpróbálja lebeszélni Laurie-t Casey ügyéről, mivel ő biztos a nő bűnösségében.
Laurie-nak egyszerre kell megküzdenie az öntelt, egocentrikus újonccal, egy könyörtelen pletykarovat-szerzővel és Casey rossz hírnevével, hogy végleg bebizonyítsa Casey ártatlanságát.
Már, ha valóban nem ő követte el a gyilkosságot…
A gyanú árnyékában sorozat korábbi részei Téged nem lehet elfelejteni, A Hamupipőke-gyilkosság és Míg a halál el nem választ címmel jelentek meg.


e81c9cc399204cc28f04df9a3867aebb.pearlsquareA SZERZŐKRŐL

Mary Higgins Clark 1927-ben született ír-amerikai családban. Gyerekkora óta ír, első könyve nem volt sikeres, ekkor nyergelt át a bűnügyi regényekre. Több, mint 50 könyvet írt, ezek csak! az Egyesült Államokban több, mint 100 millió példányban keltek el. Történelmi regényt, gyermekkönyveket és memoárt is írt már.
Alafair Burke Floridában született, Kansesben nőtt fel, édesapja James Lee Burke krimiíró. A bűnügyek iránt egy kansasi sorozatgyilkos, Dennis Rader utáni hajsza keltette fel az érdeklődését. Az egyetemen pszichológiát tanult, majd elvégezte a jogot is. Az ex című könyvéért 2017-ben Edgar-díjra jelölték.