Kortárs

Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Egy újabb második világháborús könyvbe tenyereltem bele, nem mintha bánnám, csak jobb ezeket nem gyors egymásutánban fogyasztani. Még két háborús könyvem van hátra az évben és azt hiszem, hogy egy időre pihentetem őket, mert nagyon meg tud viselni a téma, ha adott könyv nagyon érzékletesen van megírva. A címben szereplő könyv is csontig hatolt.

Az Orgonalányokban középpontjában három nő áll. Ezért is keltette fel a figyelmemet, mert ritkán olvashatunk egyszerre három nő szemszögéből a második világhábú borzalmairól.
Ezek a nők különböző életkorúak, különböző nemzetiségűek, és egy normális világban talán sosem keresztezik egymás útját. 1939-ben kapcsolódunk be az eseményekbe, és követjük a három nő útját a háború alatt és az azt követő évtizedekben.

74269375_645444579319392_1724926017887272960_n.pngCaroline Ferriday a harmincas évei végén járó New York-i nő, aki önkéntes munkát végez a francia konzulátuson. Segélycsomagokat küld, adománygyűjtéseket szervez, segíti az országba érkező menedékkérők ügyeit intézni. Egy ilyen gyűjtésre szervezett estélyen találkozik a sármos francia színésszel, Paullal, akinek felesége Párizsban rekedt. A németek Lengyelország elfoglalása után Franciaországot veszik célba, Paul pedig mindenáron vissza akar térni szülőhazájába.
Herta Oberheuser frissen végzett orvosnő Németországban, akire mélyen hatnak a nemzetszocializmus eszméi, és egy napon ott találja magát egy női átnevelőtábor orvosi csapatában. Kezdetben vonakodva, később teljes belenyugvással végzi munkáját, és olyan dolgokat követ el, ami teljesen ellenkezik az orvosi etikával.
Kasia katolikus, félig német családból származó lengyel kamasz, aki a németek bevonulása után veszélyes helyzetekbe sodorja magát az ellenállás tagjaként. Egy hibás döntés után őt és családja, barátai nagy részét elfogják a németek. Kasiaék Ravensbrückben, egy német koncentrációs táborban találják magukat, ahol később borzalmas kísérleteket végeznek rajtuk.

Hogy miként függ össze ennek a három teljesen különböző nőnek a sorsa? Herta és Kasia esetében nem nehéz kitalálni, de Caroline-nak is fontos szerep jut a történetben, még ha a könyv első felében nem is világos, milyen módon kapcsolódik majd be Kasiaék életébe ez a kivételes amerikai nő.

33f5eff900000578-3579886-image-m-78_1462736196833.jpg

Kifejezetten tetszett, hogy a szerző három főszereplővel dolgozott, de mindegyikre egy-egy fejezet jutott felváltva, így kész kínszenvedés volt néha kivárni, hogy mikor folytatódnak a kezdetben különálló történetszálak. Az kifejezetten okos dolog volt, hogy három, a háborút ennyire különbözőképpen megélő nőt helyezett a középpontba. Általuk nem csupán az életük, de az országuk háborús helyzetét is jobban megismerhettük. A felső tízezer tagjai Amerikában kezdetben nem sokat tapasztalnak az Európában folyó háborúból, később – amikor Amerika is csatlakozik – is csak annyit, hogy egyre több férfit soroznak be. Az európai viszonyokhoz képest békés kánaánnak tűnik a tengerentúl. Kasia révén Lengyelország háborús történetét is megismerjük, ők már kevésbé jártak jól – kegyetlenül érzékletes volt a németek bevonulása utáni hangulat átadása –  de Franciaország sem örülhetett. És ott van Herta Németországa, akik a Hitler hatalomra kerülése utáni gazdasági fellendülés hatására kezdetben nagyon jól élnek, a háború vége felé azonban már csak a táborok dolgozóinak van jólét.

img_2077-768x1024.jpgA legérdekesebb szereplő talán Herta volt számomra, mert sokkal kevesebbet lehet olvasni arról (én legalábbis még nem olvastam nagyon), hogy hogyan viszonyultak a korszak német fiataljai a nemzetszocializmus eszméjéhez, és Kelly nagyon szépen felépítette az orvos személyiségét, aki a szemünk alatt válik lelkes fiatal sebészpalántából lelkiismeretlen szörnyeteggé (és mégis, éreztem iránta némi halvány szánalmat, hála az írónőnek, aki még a borzalmas tettek ellenére is megpróbált némi emberséget csempészni a nő személyiségébe, vagy legalábbis megmutatni, hogy mi vezetett ide és milyen következményei voltak önmagára nézve is a tetteinek).

A könyv egyébként nagy részben megtörtént eseményeken alapul, Herta (balra) és Caroline (jobbra) valóban létező személyek voltak, ahogyan a tábor személyzete is. Kasia és nővére Zuzanna karakterét pedig a ravensbrücki nyulak egyik testvérpárja ihlette – Nyulaknak nevezték ugyanis a táborban azt a több tucat nőt és lányt, akiken szulfonamid-kísérleteket végeztek az orvosok. A nyulakban volt annyi leleményesség, hogy titkosírással eljutatták a táborban zajló kísérletek hírét a szövetségeseknek, ezzel is elősegítve a háború alakulását.
Borzalmas dolgok ezek, és még ennyi évvel utána sem akarom elhinni, hogyan létezhet ekkora emberi gonoszság, ami azokban az őrült időben felütötte a fejét.

rabbits_in_warsaw_1958_copy_1.jpgA ravensbrücki nyulak, 1958

Nehéz olvasmány az Orgonalányok, de mindemellett nagyon szép is. Megmutatja, hogy a túlélni nem csak testileg, hanem lelkileg is kell, és hogy mennyire nehéz elengedni a dühöt és a fájdalmat, de mégis szükséges ahhoz, hogy tovább lehessen lépni. Ez nem csak egy második világháborús könyv, hanem tisztelegés Caroline Ferriday és a ravensbrücki nyulak előtt. Ha szerettek a témában olvasni, akkor mindenképpen kihagyhatatlan.

o_ttappancs-2_6.jpg

Eredeti cím: Lilac Girls
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Felföldi Edit
Puhatáblás, 624 oldal
Megjelenés ideje: 2019. november 5.
Moly

megveszem_1_-2.jpgbeleolvasok-2.jpg

orgonalanyok_banner.pngMartha Hall Kelly magával ragadó regényét egy valódi hősnő élete ihlette és három különböző hátterű és származású nő életútja találkozik a lapokon. Szerelem, háború, titkok, jóvátétel a földrészeken átívelő történetben.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Nyereményjáték

A játékban ezúttal a II. világháború idején játszódó filmek címeit keressük. Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok, melyik alkotásra gondoltunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

1_2.jpg

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


11/18 A Szofisztikált Macska
11/20 Csak olvass!
11/22 Sorok között (Extra)
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/26 Olvasónapló


Fülszöveg:
Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.

E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.

Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.