Könyvajánló,  Kortárs

Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Biztosan feltűnt már, ha régebb óta olvasol, hogy nagyon kedvelem azokat a könyveket, amik a II. világháború idején játszódnak. Az okát nem tudom megmondani, hiszen nincs olyan a világban, ami rémisztőbb és szomorúbb lett volna ennél az időszaknál, de mégis, szeretem, hogy az ilyen könyvekben leírt történetek, sorsok által emberibb oldaláról ismerhetem meg azt, amiről csak a száraz történelemkönyvekből tudok. Még akkor is, ha minden egyes ilyen olvasmányom után egy kicsit meghal a lelkem.

A skarlát ég alatt két szempontból is különleges: egyrészt teljesen igaz történet, maga a főszereplő mesélte el életének ezen szakaszát a könyv írójának, másrészről pedig a helyszín miatt, hiszen Olaszországban játszódik, és ciki vagy sem, én nem voltam túlzottan képben az ország II. világháborús szerepével. Legalábbis ilyen mértékben semmiképp, és jó volt kivételesen nem Anglia, Lengyelország vagy éppen Magyarország szemszögéből olvasni erről.

Az első és legfontosabb tanácsom a könyvvel kapcsolatban, hogy NE OLVASD EL A FÜLSZÖVEGET! Komolyan. Az összes lényeges fordulatot lelövi előre, és rettentően hálás vagyok magamnak, hogy én is csak utólag néztem meg, amikor ehhez a bejegyzéshez másoltam be.
De akkor mégis mi fogott meg benne? Az, hogy igaz történet alapján íródott, és hogy külföldön szuper értékeléseket kapott. Nekem ennyi elég is volt és szerencsére nem tévedtem, iszonyú érdekes olvasmány volt és azóta is a hatása alatt vagyok egy kicsit.

A történet

Pino Lella tizenhét éves kamaszfiú, aki korának megfelelően rajong a lányokért és semmi másra nem vágyik, csak hogy valaki viszonozza a szerelmét. A világ közben a feje tetejére állt, Mussolinit félreállítják, a németek szépen lassan átveszik a hatalmat az ország felett, az utcákon náci katonák nyüzsögnek, az égből pedig bombák kezdenek hullani. Tehetős szülei aggódnak az életéért, ezért  Pinot elküldik tanulni egy kis hegyi intézménybe, ahol Pino pár hónap alatt életek tucatjait menti meg. Nem sokkal később el kell hagynia a Casa Alpinát, hogy egy kis vargabetű után Hitler egyik legmagasabb rangú emberének alkalmazottja legyen. Pinot fűti a tettvágy, hogy segítsen az ellenállóknak, és ezt az ő helyzetében leginkább kémkedéssel tudja megvalósítani. És közben rátalál a szerelem is…

pino_lella.jpg

Szerintem…

Ami már azonnal megfogott, az a szerző előszava volt, amiben elmeséli, hogy éppen az összeomlás és az öngyilkosság határán volt, amikor egy összejövetelen fél füllel meghallotta Pino Lella nevét és történetét. Annyira felkeltette az érdeklődését a sztori, hogy gyakorlatilag az utolsó pénzükből felkerekedett és meg sem állt Olaszországig, ahol Lella hosszas unszolás után, de hajlandó volt feleleveníteni a közel hetven éve történteket. Majdnem egy évtized kellett, mire ez az egész könyvvé állt össze, ők pedig közeli barátok lettek ez idő alatt. Pino a mai napig él, és végre egyre többen ismerik a nevét és azt, hogy mekkora hős volt ő igazából.
A regényből egyébként film is készül majd Tom Holland főszereplésével, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen olyan hihetetlenül fordulatos és izgalmas ez a néhány év, amit a könyv felölel, hogy igazából kitalálni sem lehetett volna jobban.

8282_b1.jpgA skarlát ég alatt nem az a tipikus II. világháborús történet. Persze, vannak benne elképesztően kegyetlen és szívszorító pillanatok, de a hangsúly Pino történetében inkább azon van, hogy hogyan élte meg mindezt egy 17-19 éves fiatalember  – teljesen az ő perspektívájából szemlélünk minden borzalmat és minden szép pillanatot. Mert akadtak azért szép pillanatok is a háború poklában, és nem mellesleg mennyire kellett bátornak lenni ahhoz, hogy egy magas rangú náci tiszt mellett kémkedjen az ember?
Pino teljesen szerethető karakter volt, még annak ellenére is, hogy a könyv elején borzasztóan sztereotíp módon „olasz” volt  az állandóan szerelemről álmodozó, nők után futkosó, bókoló, nyomuló fiú mai szemmel nézve inkább taszítónak tűnhet, de ahogy halad a történet, úgy lesz Pinoból egyre komolyabb férfi.
Külön értékeltem, hogy a befejezés után a legfontosabb szereplők utóéletéről is megemlékezik a szerző, így lett végül ez egy kerek, lezárt történet (habár az egyik fontos emberről csak továbbra is találgathatunk).

Verdikt

Remekül megírt könyv A skarlát ég alatt, amely nem csak összefacsarja a szívet, hanem furcsa módon minden oldalon szórakoztat is. Még azoknak is bátran ajánlom, akik nem szoktak történelmi témájú könyveket olvasni, vagy nem érdekli őket a II.világháborús irodalom.  Akciódús, izgalmas, néhol szinte sokkoló fordulatokkal, és nem hiányzik belőle a romantika sem, mindez a háború árnyékában. Örülök, hogy megismertem Pino Lella történetét, aki megmutatta, hogy a hétköznapi hősök köztünk élnek.

o_ttappancs_4.jpg

Eredeti cím: Beneath a Scarlet Sky
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Sorozat: Arany pöttyös könyvek
Fordító: Barthó Eszter
Puhatáblás, 568 oldal
Megjelenés ideje: 2019. november 5.
Moly

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

askarlategalattbanner.png

Mark Sullivan lebilincselő regényében egy ismeretlenségben maradt hős alakja rajzolódik ki előttünk. Pino Lella mindössze tizenhét éves volt, amikor már zsidókat mentett Olaszországból, neve mégis hosszú évtizedekig ismeretlen maradt. A skarlát ég alatt ennek a fiatalembernek a legnehezebb éveit dolgozza fel kivételesen lebilincselő módon.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából!

Nyereményjáték

A játékban ezúttal a főszereplő, Pino Lella számára kedves vagy fontos helyszínek neveit keressük. A bejegyzésekben összekevertük és kiemeltük a keresett szó betűit, a feladatotok pedig összerakni és beírni a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10/21 A Szofisztikált Macska
10/24 Könyv és más
10/27 Utószó
10/30 Kelly és Lupi olvas


Fülszöveg| A ​II. világháborús Olaszországban a szerelemért megérte kémnek állni.
Egy elfeledett hős igaz története. A USA Today és a #1 Amazon Charts bestsellere, A skarlát ég alatt egy fiatalember elképesztő bátorságának és alkalmazkodóképességének diadalmas, epikus története a történelem egyik legsötétebb időszakában.
Pino Lellát nem érdekli a háború, sem a nácik. Ő csak egy átlagos olasz kamasz, aki főként a zenével, a jó ételekkel és a lányokkal törődik, de ártatlanságának napjai meg vannak számlálva. Amikor milánói otthonukat lerombolják a szövetségesek bombái, Pino csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, és zsidókat menekít át az Alpokon keresztül Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el.
Hogy megvédjék a fiukat, Pinót szülei arra kényszerítik, hogy beálljon a német katonák közé – abban a reményben, hogy így távol tarthatják a harcoktól. De Pino megsebesül, és mindössze tizennyolc évesen beosztják sofőrnek Adolf Hitler olaszországi jobbkeze, Hans Leyers tábornok mellé, akit a Harmadik Birodalom egyik legtitokzatosabb és leghatalmasabb parancsnokaként ismernek.
Pino a német hadvezetőségbe beépülve lehetőséget kap, hogy kémkedjen a szövetségeseknek. A fiú a háború és a náci megszállás szörnyűségei közepette titokban harcol a jó oldalán, miközben az Anna iránt érzett szerelme és a megálmodott közös jövő reménye tartja benne a lelket.