Mrs. Christie rejtélyes eltűnése
Könyvajánló,  Történelmi fikció

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, hogy Agatha Christie-nek köszönhetem a krimik iránti rajongásomat. Elég korán megismerkedtem a műveivel, a családi könyvespolcon számos kötete megtalálható volt és még arra is pontosan emlékszem, melyik kötet vezetett be Poirot világába. Az íróról az évek folyamán sok mindent megtudtam, és hallottam ugyan az eltűnéséről szóló történetet, de nem igazán foglalkoztatott, bizonyára megvolt rá az oka, de soha nem gondolkodtam el erről mélyebben.

Marie Benedictet – akitől már volt szerencsém a Hedy Lamarr életéről szóló regényt olvasni – szerencsére nem hagyta nyugodni a gondolat, úgyhogy fogta az ismert tényeket, és gyúrt belőle egy izgalmas és lebilincselő történetet, és ezzel egyetemben egy lehetséges választ arra, hogy hol volt Agatha Christie tizenegy teljes napon át, miközben fél Anglia őt kereste.

Agatha Christie az én fejemben mindig idősebb, kedves mosolyú hölgyként él, ebben a könyvben pedig egészen fiatal lánykorától ismerjük meg, onnantól, amikor találkozott az első férjével, Archibald Christie-vel. A történet két szálon fut, amelyből az egyik egyik a jelen, amikor Agatha, az akkor már nevet szerzett írónő nyom nélkül eltűnik. Ezen a szálon a férje, Archie bőrébe bújunk, az ő gondolatait olvashatjuk, miközben próbálja elsikálni a stiklijeit, elviselni a nyomozók faggatózását és a sajtó növekvő érdeklődését. A másik szál a múltba vezet, itt tanúi lehetünk a házaspár megismerkedésének, a háború hatásainak rájuk, illetve a házasságukra, és szépen lassan kirajzolódik egy boldogtalan házasság, ami két, egymással kommunikálni képtelen és nem összeillő ember között köttetett.

egy feleségnek kötelessége a férje mellett lenni, mert a férje az első, még a gyerekeknél is fontosabb. Ha egy asszony túl sokáig magára hagyja a férjét, el fogja veszíteni.

Nem tudom, hogy Archibald milyen ember volt valójában, de a könyvben sikerült egy végtelenül utálatos figurát faragni belőle, aki már-már bicskanyitogatóan ellenszenves. Az a fajta karakter, akinek nem drukkolsz, sőt. Néha azon kaptam magam, hogy szinte várom, mikor bizonyítanak rá valamit, ami tekintve, hogy – a morális dolgokat leszámítva – ártatlan volt, eléggé zavarba ejtő. Én nem vagyok olyan ember, aki ilyenre vetemedne, de ez a pali esküszöm, előhívta a személyiségem sötét oldalát.

A másik oldalon ott van Agatha, aki szintén nem olyan volt, amilyennek a fejemben élt. Fiatal lányként naiv, hebrencs, feleségként pedig behódoló és igencsak kiforratlan személyiség bontakozott ki előttem. Egy olyan nő kelt életre a könyv lapjain, aki képes a gyermekét háttérbe szorítani azért, hogy a férje véletlenül se érezze magát másodiknak; akinek az a létezés értelme, hogy tökéletes feleség és háziasszony legyen, aki lesi és teljesíti az ura minden kívánságát. Aztán persze eljött a pont, amikor az immár sikeres és sok pénzt kereső feleség végre öntudatra ébred, tele lesz az a bizonyos puttonya és az olvasó csak bólogatni tud, hogy ez az kisanyám, mutasd meg neki!

A könyv nagyon olvasmányos, köszönhetően a váltakozó fejezeteknek és a jelen izgalmainak. Az olvasó és Archie is pontosan tudja, hogy nem történt itt semmi bűntény, mégis a nyomozás, a sajtó nyomása, a feszültség annyira rányomja a bélyegét a cselekményre, hogy nem tudod nem izgatottan várni a végkifejletet. Költői túlzás kriminek nevezni a Mrs. Christie rejtélyes eltűnését, de az biztos, hogy feszültségben nincs hiány és tökéletes kikapcsolódást nyújt minden egyes oldala.

Érdekes volt Agatha Christie életének ezt a szeletét alaposabban megismerni, egy kicsit közelebb kerülni hozzá és tanúnak lenni élete egyik nagy töréspontjánál. Úgy érzem, az író jócskán lesarkította a házaspár tagjainak személyiségét, úgyhogy érdemes némi fenntartással kezelni ezt a részt és persze a történetet is, hiszen mindez csak fikció egy megtörtént, de máig rejtélyes esetre felhúzva. A hivatalos történet egyébként úgy szól, hogy az írónő autóbaleset okozta emlékezetkiesésben szenvedett, de tényleg így volt? Sosem derül ki. Mindenesetre mekkora fricska már, hogy Agatha a férje szeretőjének nevén jelentkezett be egy szállodába, miközben mindenki őt kereste? Zseniális, imádom.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Mistery of Mrs. Christie
Kiadó: Libri Kiadó
Fordító: Nagy Gergely
Kiadás: Füles kartonált
Oldalszám: 332
Kiadás éve: 2021
Moly
Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Legújabb regényében az izgalmas életrajzi regényeket jegyző Marie Benedict egy változatot mutat arról, hogy mi állhatott a krimik nagyasszonyának, Agatha Christie-nek titokzatos eltűnése mögött, amelyet soha senki se magyarázott meg igazán. Spekuláljatok ti is bloggereinkkel és nyerjétek meg a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentetett meg.

Nyereményjáték

Minden állomáson Agatha Christie-hez kapcsolódó kérdést találtok, a helyes megfejtéseket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mi volt Christie  második férjének a foglalkozása?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.28. Olvasónapló
05.30. Readinspo
06.01. Bookstastic Boglinc
06.03. A Szofisztikált Macska


Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Fülszöveg

„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times

1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?

Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.

MARIE BENEDICT a Boston College-ban tanult történelmet és művészettörténetet, majd a bostoni jogi egyetemre járt. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, majd úgy döntött, hogy a történelem különleges, nagy formátumú asszonyairól ír regényeket. Köteteiben a valóságból kiindulva, láttató erejű írói fantáziával fest meg ismert vagy éppen kevésbé ismert sorsokat.

A Libri Kiadónál eddig megjelent könyvei: Hedy Lamarr, az egyetlen nő (2019), Clara (2020).