Kortárs

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Achtung, achtung! Ebben a bejegyzésben a szokottól eltérően több spoiler található. Ez a könyv egy életrajz, így ez most elkerülhetetlen volt, de igyekeztem csak arra kitérni, ami amúgy is közismert Lamarr életéből. 

Volt egy gyönyörű nő, akinek hihetetlenül kalandos volt az élete, aki először színlelt orgazmust filmvásznon és aki feltalált valamit, ami a mai napig meghatározza az életünket. Mindezek ellenére sajnálatosan kevesen ismerik itthon a nevét– legalábbis a mini közvéleménykutatásom alapján erre jutottam, és most már bevallom, hogy én is csak néhány éve hallottam róla először.

Van viszont egy gyakran idézett szállóigéje, amivel szerintem már mindenki találkozott: „Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy álljon nyugodtan és nézzen bután.”
Hedwig Kiesler nem volt buta. A legkevésbé sem. Hedy Lamarrként korának egyik legmeghatározóbb ikonja lett, aki először szülőhazájában, Ausztriában, majd pedig Hollywodban építette színészi karrierjét, de mégsem emiatt a legérdekesebb, hanem azért, mert a látszat ellenére kiválóan vágott az esze.
Marie Benedict nem kevesebbre vállalkozott, minthogy Hedy bőrébe bújva mesélje el az életének egyik legizgalmasabb szakaszát, ami a nácikkal is kollaboráló fegyvergyárossal kötött házasságától a találmányának szabadalmaztatásáig tartott. Nem volt könnyű dolga, mert Hedy zárkózott volt a magánéletét illetően, és Chanelhez hasonlóan rengeteg pletyka és legenda terjengett róla.

Nem fogok továbbra is a bűntudatban, a gyászban rekedni – inkább valóban vezekelni fogok a vétkeimért. Fogom mindazt, amit Hitler gonosz terveiről tudok, és éles pengévé alakítom magamban. Aztán ezzel alaposan belevágok a Harmadik Birodalomba. 

A könyv két nagyobb részre osztható: az első rész – és ami szerintem a legizgalmasabb is egyben – a mindössze tizenkilenc éves Hedwig Kieslerrel ismertet meg bennünket, aki túl a botrányos Extázison, éppen a bécsi színházi élet ünnepelt sztárja Sissi szerepének köszönhetően. Itt figyel fel rá a kétes hírű Friedrich Mandl, aki fegyverekkel kufárkodik. A harmincas évek elején járunk, Európa politikailag rendkívül labilis, Olaszországban virágzik a fasizmus, és lassan, de biztosan épül Hitler elborult birodalma is, a zsidókat pedig egyre több atrocitás éri. Hedwig és családja pedig zsidó, így a biztonságuk érdekében elfogadja a férfi közeledését.
Eszméletlenül izgalmas az életének ezen szakasza! Hedy férjének tevékenységén keresztül beleláthatunk Ausztria politikai helyzetébe, érezhetjük az egyre növekvő nyomást a nácik oldaláról, a félelmet, amit a származás okozhat és mindeközben ott van a kezdetben vonzó és elbűvölő férfi, akiből szépen lassan előbújik az ördög.
Ez a pár év, amit Hedy Frau Mandl-ként töltött, sok szempontból meghatározó volt számára: egyrészt a szép, de érdektelen feleség szerepében tetszelegve rengeteg információt és tudást szívott magába a fegyveriparról, másrészt pedig az első házassága alatt lett igazán felnőtt és vetette le magáról a naivság minden rétegét.

2019-09-24_03_25_44_1.jpg

A második rész már könnyedebb, kevésbé komor, hiszen itt már a „Halálkufárt” hátrahagyva Hedy Lamarrként születik újjá egy hajón, hogy később meghódítsa Amerikát. Azért ez sem volt sétagalopp, de a külseje és a kapcsolatai jelentősen megkönnyítették a dolgát. Itt nem a politika erdejében, hanem a nem kevésbé taktikás Hollywood útvesztőiben találjuk magunkat szerelmek és szerepek között. Persze a múltját nem hagyhatta maga mögött, Európa sorsa miatt folyamatos aggodalomban élt.
A legizgibb időszak kétségtelenül A találmány létrejötte, a motiváció és az út, amíg megszületett a „mű”.
Hedy nem egyedül dolgozott, hanem egy zeneszerző ismerősével karöltve, így jöhetett létre az a frekvenciaváltó készülék, amelynek alapjain nyugszik többek közöt a mobiltelefon, a Bluetooth és wifi is. 
Hedy Lamarr lett tehát a szórt spektrumú technológia úttörője, és ugyan a célját nem sikerült elérnie vele (hogy bevessék a háborúban a torpedóknál), de hosszabb távon még kifizetődőbb lett a munkája.

A könyvbe cirka kilenc év eseménye van belesűrítve és szerencsére nem egy száraz, tényszerű írás kerekedett belőle, hanem igencsak szórakoztató regényes életrajz, amelyet Hedy E/1 személyű előadásában olvashatunk. Szeretem az ilyen típusú könyveket, mert emberivé teszi és közelebb hozza azokat, akiket csak képekről és cikkekből ismerünk. Ennek azért hátulütője is van: a benne olvasottak tények nyilvánvaló fikcióval keverednek, és sajnos egy kicsit felületes is lett, hiányzik az a lelki mélység, amit csak az tudna belevinni, akiről valóban szól a történet.
Egyébként minden fontosabb mérföldkövet, eseményt megidéz a színésznő életéből, tehát mondhatni korrekt iparosmunka lett.

Azoknak, akik kedvelik az efféle regényesen elmesélt életrajzokat, igazi csemege lesz ez a könyv, de a Hedyvel csak ismerkedők sem fognak csalódni. Amit kicsit sajnáltam, hogy még egy mondat erejéig sem volt megemlítve Lamarr magyar származása (az édesanyja révén), ezen tök sokat gondolkodtam, hogy vajon Benedict nem tartotta fontosnak, vagy pedig Hedy nem élte meg a magyarságát (mint ahogyan zsidónak sem érezte magát)?
Örök rejtély marad, mindenesetre a könyvet szívből ajánlom, érdekes és izgalmas, Hedy Lamarr pedig megérdemli, hogy minél többen ismerjék a nevét itthon is.

Talán ha Hedy-t nem csupán vakító szépségű színésznőnek látta volna a társadalom, hanem éles ésszel rendelkező, jelentős tudományos eredményekre képes emberi lénynek, azt is megtudhatták volna, hogy lelki élete jóval érdekesebb, termékenyebb volt, mint a külseje. Talán elfogadhatta volna a felajánlott találmányát a haditengerészet, és ki tudja, milyen hatással lett volna az a háború menetére? Ha az emberek hajlandóak lettek volna úgy nézni a köztük lévő „egyetlen nőre”, hogy meglássák benne az emberi lényt, egy igazi (nem csak a vásznon elért) nagyságra képes nőt ismerhettek volna meg benne.

ne_gytappancs_6.jpg

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő
Eredeti cím: The Only Woman in the Room (2019)
Kiadó: Libri
Fordító: Nagy Gergely
Puhatáblás, 328 oldal
Kiadás éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpg

70191279_10157514250954812_2871574142937726976_n.jpg

A csodálatos Hedy Lamarr nem csak elbűvölő volt az életben és a filmvásznon, hanem roppant okos is, az ő találmányán alapulnak a modern hírközlési rendszerek. Ráadásul az élete is kész regény volt, amelyet a Libri Kiadó gondozásában megjelent kötetből ismerhetünk meg. Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartasz te is megtudhatod, miért volt olyan különleges Hedy története és szerencsés esetben a róla szóló könyvet is megnyerheted.

Nyereményjáték

A történelem során nem csak Hedy Lamarr volt olyan nő, akinek a nevét lefelejtették különböző korszakalkotó eredmények mellől, pedig sokan álltak elő fontos újdonsággal férfitársaik előtt is. Játékunk során ezeknek a nőknek a nevét keressük a felfedezéseik alapján. A rafflecopter megfelelő helyére a tudósok nevét várjuk.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nukleáris maghasadás

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.24. A szofisztikált macska
09.26. Flora, the Sweaterist
09.28. Olvasónapló
09.30. Könyvvilág


Fülszöveg | A zsidó családból származó Hedwig Kiesler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.

A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.

Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is.